Flere russiske hold er med i PGL Major Copenhagen. Kulturministeren opfordrer til udelukkelse.

18 russiske spillere er med i den store Counter Strike-turnering PGL Major Copenhagen 2024, der i disse dage afvikles på dansk grund.

Russerne er på deltagerlisten, selv om Rusland efter invasionen i Ukraine i vid udstrækning er bandlyst i international idræt. Og det får kritik af kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

- Så længe Rusland fortsætter sin ulovlige angrebskrig i Ukraine, mener jeg ikke, at russiske atleter skal have lov at deltage i international idræt. Det gælder naturligvis også e-sport, skriver kulturministeren til Berlingske.

Det er e-sportsvirksomheden PGL med base i Rumænien, der står som arrangører af turneringen med deltagelse af flere russiske mandskaber. Slutkampene skal foregå i Royal Arena i København.

Russiske hold er ellers udelukket fra internationale konkurrencer i langt de fleste idrætsgrene. Det gælder blandt andet ved sommerens OL. Her kan russiske enkeltudøvere deltage som "individuelle neutrale atleter".

- Selv om det er en rumænsk arrangør, vil jeg alligevel opfordre til at udelukke russisk deltagelse. Jeg vil ligeledes kraftigt opfordre Royal Arena til at være mere kritiske, i forhold til hvad man lægger hus til, skriver Jakob Engel Schmidt.

Ifølge Berlingske er hverken PGL eller Royal Arena vendt tilbage med svar på avisens spørgsmål om sagen.

Siden Ruslands angreb på Ukraine har Danmark skærpet visumreglerne for russiske statsborgere. Det har dog ikke forhindret de russiske Counter Strike-spillere i at være med i turneringen på Amager.

/ritzau/