Som i den danske succesfilm "Festen" kunne der være to taler til 35-årige Bjarne Riis, der torsdag ifølge TV2 stopper som professionel cykelrytter. En gul og en grøn.

Den ene skulle fortælle historien om den måske største danske idrætspræstation nogensinde. Den anden skulle handle om en syg sport, hvor snyd og bedrag var en del af hverdagen.

Nu er Riis der ikke til at trække en farve, så denne historie må rumme begge. Om hvordan han kom fra grøften og tog kongeriget, men endte om ikke ved udgangspunktet, så i betænkelig nærhed.

Det er en historie om storhed og fald, for Bjarne Riis var konge af Danmark, da han en julidag i 1996 i Tivoli fyldt af jublende undersåtter og solskin fik klem og lovprisning af landets statsminister, Poul Nyrup Rasmussen. Denne beskedne, arbejdsomme mand, der ved hårdt slid og megen modgang havde trodset alle sportens naturlove og besejret legenden Miguel Indurain og de øvrige ryttere i verdens mest prestigefyldte cykelløb, Tour de France. Cykelrytteren fra det flade Jylland havde på de stejleste stigninger taget den gule trøje og en hel nation.

Det var i sandhed et eventyr.

To år varede det. Så var det slut. Pinlig tavshed efterfulgt af et"jeg er aldrig blevet testet positiv" en sommeraften i Frankrig foran et tv-kamera og en måbende befolkning var den første knusende sten mod det gigantiske slot, cykelkongen Riis tronede i. Dopingspøgelset, der blev lukket ud af en belgisk massør på vej til Dublin og starten af Tour de France 1998, havde brutalt indhentet kongen.

Det havde været såre enkelt og forventeligt, at han i klapstolen én gang for alle havde sagt"Jeg har aldrig brugt doping", men han valgte det noget mere uklare svar, som for altid vil indhylde Bjarne Riis og hans fantastiske præstationer i en tåge af mistro og skuffelse.

Om cykelrytteren fra Herning, som få kendte, og som ingen troede på, var en aktiv del af det, nogle har døbt det rullende apotek, bliver måske aldrig fuldt opklaret, men det har sendt kongen nær grøften igen.

Børsens Nyhedsmagasin slutter året med et barometer, hvor kendte danskeres troværdighed ses efter i sømene. Blandt de 97 under lup på kanten til det nye årtusinde indtager Bjarne Riis en placering som nummer 94. Kun B.T., Ekstra Bladet og en lille, finurlig entreprenør fra Århus ligger under cykelstjernen, der i 1996 leverede en helt unik og fantastisk præstation - hvis man ifører sig kynismens briller. At danske Bjarne i en syg cykelsport blot havde kæmpet på lige fod med konkurrenterne på Alpevejene før triumftoget på Champs Elysées.

Et er imidlertid sikkert. Billederne af"Ørnen fra Herning" solo, uimodståéligt og utænkeligt på vej mod Sestrieres og Hautacam med knuste konkurrenter begravet længere nede på bjerget, forsvinder ikke foreløbig fra nethinden.

Cykelhistorien om Bjarne Riis, der som i et rigtigt eventyr rummer stor modgang før den overvældende succes, startede i cykelklubben i Herning, hvor den stille dreng fra første tråd viste stort talent og blev uofficiel drenge-verdensmester. Som han blev ældre, måtte han dog tage til takke med en plads i andet geled på den hjemlige scene. Lysende talenter som Rolf Sørensen, Søren Lilholt og Kim Eriksen i et par regulære superårgange stjal billedet, og slidsomme Bjarne Riis måtte nøjes med et dansk mesterskab i holdløb som toppen i amatørkarrieren.

Alligevel pakkede han i midten af 80erne sit habengut i en rød Taunus Stationcar og kørte med barndomsvennen Per Pedersen til Luxembourg for at jagte en fremtid som pengerytter.

De første mange år var hårde og til lav løn. I vintermånederne supplerede den unge dansker indtægten som hjælperytter ved at dele post ud i det lille fyrstendømme, og i 1988 hos Toshiba var den kommende Tour-vinder endda tæt på at måtte pakke og tage hjem til Herning.

Sportsdirektøren hos det franske mandskab ville ikke forlænge kontrakten med den 24-årige dansker, og med en rekordliste uden sejre stod arbejdsgiverne ikke i kø. Først i sidste øjeblik reddede han karrieren med en kontrakt med Super U, et mandskab, som var bygget op om stjernen Laurent Fignon.

I rollen som stærk, bundloyal hjælperytter begyndte Bjarne Riis nu at etablere sit navn i det professionelle felt. Den første betydende sejr kom også. Efter et tæt spurtopgør blev Rolf Sørensen besejret i 1989 på 8. etape i Giro d'Italia.

Netop Rolf Sørensen blev indgangen til Bjarne Riis' store forvandling som cykelrytter, da han, hvor Riis igen stod og manglede en arbejdsgiver, formidlede kontakt mellem Riis og italiensk cykelsport. Bjarne Riis fik i 1992 kontrakt hos Giancarlo Ferretti og hans meget succesrige Ariostea-mandskab.

I fire sæsoner i italiensk cykelsport på Ariostea og Gewiss Ballan så man en cykelrytter, som bare kørte stærkere og stærkere. Især i Tour de France så man helt nye sider af Bjarne Riis, der pludselig kørte med i bjergene. En samlet femteplads i 1993 var forløberen for en sensationel podieplads i Paris to år senere.

Ændrede kostplaner, mere videnskabelige træningsmetoder og øget selvtillid og vilje var forklaringen til en forbløffet og stærkt voksende fanskare i Danmark i de år, hvor Riis også knyttede sig til cykelprofessoren og lægen Luigi Cecchini.

Dengang blev der ikke stillet spørgsmål. Siden har sandheden vist sig noget mere nuanceret.

Overvældende mængder af indicier på, at top-rytterne i den professionelle cykelsport sikrede deres positioner og formuer med medicinsk hjælp, har de seneste to år væltet ud af skabet.

Bjarne Riis slap ikke. Den danske Tourvinder var blandt de navne, som dukkede op under den efterforskning, italiensk politi iværksatte i støvlelandet. Hæmatokritværdi - udtrykket for antallet af iltgivende røde blodlegemer - og epo afløste nu uimodståeligt og insisterende i cykelreportagerne.

Trods de kraftige indicier nægter Bjarne Riis, der har været afhørt i Italien i forbindelse med undersøgelserne, at have brugt doping.

Mistroen og skuffelsen hænger stadig om Telekomkaptajnen, der i 1996 på de franske landeveje skabte et rigtigt, dansk eventyr.

Fakta om Bjarne Riis:

Født den 3. april 1964.

Fraskilt, far til to drenge, lever med exhåndboldspilleren Anne Dorthe Tanderup i Toscana i Italien.

Dansk mester i holdløb som amatør.

Professionel i 1986 hos det belgiske mandskab Roland.

Øvrige hold: Lucas (1987), Toshiba (1988), Super U (1989), Castorama (1990), Ariostea (1992-93), Gewiss-Ballan (1994-95), Telekom (1996-2000).

Betydende sejre: To etaper i Giro d'Italia (1989 og 1993), fire etaper i Tour de France (1993, 1994 og 1996), Amstel Goldrace (1997). Dansk mester i 1992, 1995 og 96.

Vinder af Tour de France 1996, tredjeplads i 1995 og femteplads i 1993.

/ritzau/