Guld-Kjeld med bøllehatten viste vejen i Moskva 1980. Michael Nielsen er OL-håbet i skeetskydning i Athen. B.T. samlede dem på KFKs anlæg på Amager.

En 25-årig maskinarbejder fra B&Ws dieselfabrik, Kjeld Rasmussen, skød sig i 1980 ind i alle danske hjerter på Dynamos skydeanlæg i en skov nordøst for Moskva. I forvaskede cowboybukser, med en ternet bøllehat på hovedet og et gammelt russisk haglgevær i næverne smadrede han på tre dage 246 lerduer på 250 skud og erobrede olympisk guld i skeet.

Fem år forinden havde han vundet EM i Wien med en verdensrekord, der aldrig bliver slået: 225 duer på lige så mange skud.

I 1987 sluttede en af skeetsportens største talenter sin karriere ved for-OL i Seoul. Han havde mistet lysten. Gnisten var væk. I stedet kastede han sig over bordtennis. Og godt på vej mod de 50 hygger han sig med vennerne på veteranholdet i Amager Bordtennisklub.

"Om jeg vinder eller taber er ikke det afgørende. Som regel taber jeg også," siger den glade Amager-dreng, der i 1980 blev et nationalt klenodie og kendt som "Guld-Kjeld med bøllehatten".

Kjeld Rasmussen har ikke løsnet et skud i mange år og er en sjælden gæst i sin gamle klub, Københavns Flugtskytte Klub, hvor han er æresmedlem. 24 år efter Guld-Kjelds triumf i Moskva skal en klubkammerat, EM-sølvvinderen Michael Nielsen, 29, prøve at gøre ham kunststykket efter i Athen.

B.T. samlede dem på KFKs anlæg på Amager. Det var første gang, den gamle og den nye stjerne mødtes.

"Guld Kjeld" havde fundet sit driftssikre russergevær frem, som han har skudt med siden 1970, og udvekslede erfaringer med Michael Nielsen, som skyder med en italiensk Beretta, han købte for fire år siden af sin tidligere træner, OL-sølvvinderen fra Los Angeles '84, Ole Riber Rasmussen.

"Jeg burde kigge herud lidt oftere. Det er et super anlæg og et godt miljø med plads til både eliteskytter og familier," siger Kjeld Rasmussen.

"Du har aldrig ladet dig friste til at begynde igen," spørger Michael Nielsen.

"Nej, dén tid er forbi. Jeg har oplevet alt, hvad jeg kunne drømme om. Nu spiller jeg veteranbordtennis på et afslappet plan," siger han.

Endnu er Michael Nielsen et relativt ukendt navn uden for skyttekredse. Selv om han blev sekser i VM i 2002 og erobrede sølv ved sidste års EM i Tjekkiet, er det sjældent, flugtskydning skaber opmærksomhed og giver overskrifter.

Manden, der skal løfte arven efter "Guld Kjeld", er far til to og fra Østrup ved Gundsømagle. Han er udlært rørsmed og indehaver af et VVS-firma.

"Min far gik på jagt og var medlem af Roskilde Jagtforening. På den måde kom jeg ind i sporten," siger han.

"Min far var banemester i KFK, så min skæbne var også næsten forudbestemt," supplerer Kjeld Rasmussen.

Hvis du skal give Michael et godt råd inden OL-debuten?

"Lad være at skrue forventningerne for højt op og pas på ikke at lade dig rive med af stemningen. OL er noget andet end EM og VM. Presset er større. Prøv at få det hele til at fungere så normalt som muligt. Smider du en due, skal du bare køre videre," siger Kjeld Rasmussen.

Skeet er en chancebetonet disciplin. Efter 125 duer på to dage går de seks bedste skytter videre til finalen på 25 duer.

"Jeg håber på en finale, men det står og falder måske med én due," siger Michael Nielsen.

"Succesen er afhængig af, at man er i balance og har det godt med sig selv. Min force er, at jeg har en stærk vilje og giver ikke op."

Økonomisk har skydningen været en kostbar affære for Michael Nielsen, som trods Team Danmark-støtte og sponsorer til bl.a. patroner selv har ofret en mindre formue på at nå til tops.

"Sporten har kostet mig 100.000 kr. om året de seneste ti år. Det er blevet lidt lettere for mig, efter jeg er blevet selvstændig," siger Michael Nielsen.

Kjeld Rasmussen: "Der går desværre mange talenter til spilde, fordi de ingen penge har."

Guld-Kjelds indtryk af sin unge klubkammerat efter mødet på skydebanen: "Michael virker rolig og velovervejet og har før vist, at han har en stærk psyke i store mesterskaber. En sympatisk fyr med begge ben på jorden."

Kjeld Rasmussen er i dag serviceassistent i Rigspolitiets administrationsafdeling og har taget ferie under OL:

"Jeg vil sidde foran skærmen og krydse fingre de danske deltagere, især skytterne og bordtennisspillerne."

Foruden Michael Nielsen er Danmark repræsenteret på skydebanerne af sølvvinderen fra Sydney, Torben Grimmel, i 50 meter fririffel 60 skud liggende, Susanne Meyerhoff i 10 meter luftpistol, Ann Spejlsgaard i 10 meter luftriffel og Peter Thuesen i 10 meter luftriffel. Bordets glæder sørger Michael Maze og Finn Tugwell for.

fred@bt.dk