Som en flok generte skoledrenge i det store spisekvarter stod hele Brøndbys førsteholdstrup i går og småfniste ad statsminister Anders Fogh Rasmussen, der aflagde de forsvarende mestre et virksomhedsbesøg iført træningsdragt, slips og fodboldstøvler.

Det var ingenlunde hånligt ment fra spillernes side, men synet af Foghs fodbolddress er ikke just det, som de er vant til at møde på plænerne. Minister-munderingen var komplet med spraglet træningsdragt af mærket Forza, fodboldstøvler fra Adidas og hvid skjorte med mørkt slips.

Efter en lynhurtig Clark Kent-omklædning, hvor kameraernes søgelys blev forladt for første og eneste gang på dagen, var statsministeren blevet forvandlet til straffesparksskytte i alternativt outfit.

Fogh var gået med til at skyde fire straffespark på Brøndby-målmand Casper Ankergren som en del af underholdningen i virksomhedsbesøget.

Påklædningen fremkaldte øjeblikkelig mumlen og minder om forgængeren Poul Nyrup Rasmussens famøse cykeltur med for lille hjelm. Det kunne Fogh ikke forstå.

Hvad gør du dig af overvejelser, før du stiller op i slips og fodboldstøvler?

»Jeg tænker først og fremmest praktisk. Jeg vil jo ikke ud på den våde bane i mit normale tøj. Jeg ser ingen problemer i det. Det skal man ikke være for fin til. Nu skal man heller ikke gøre sig for vigtig,« sagde statsministeren, da han igen var klædt om i et af de mørke jakkesæt, som Blair og Bush nu nok alligevel vil foretrække at møde statsministeren i.

Hvorfor besøger du netop Brøndby?

»Det er der to grunde til. Jeg er dels valgt i området, og så er Brøndby en virksomhed, der betyder utrolig meget for hele Vestegnen. Klubben har mange gode initiativer - også af social karakter,« roste statsministeren, der havde store dele af den danske dagspresse i hælene under hele rundvisningen på Brøndby Stadion, hvor det også blev til et par ordvekslinger med de ansatte. Blandt andet med cheftræner Michael Laudrup.

»Kan du huske resultaterne fra alle de kampe, som du har været med i, Laudrup?« ville statsministeren gerne vide, da man nåede frem til væggen med indrammede billeder af Brøndby-koryfæer. Laudrup kunne ikke huske alle resultaterne.

»Nej. Jeg kan først og fremmest huske de kampe, som jeg var med til at vinde,« svarer han.

Det får straks både Brøndbys bestyrelsesmedlemmer og Foghs medbragte mappebærere til at trække på de smilebånd, som i den grad også blev strukket, da statsministeren skød fire straffespark.

Den sidste del af mandagens træning var i dagens indledning henlagt til selve Brøndby Stadion, og efter omklædningen var Fogh på vej direkte ind på banen.

Men selvom man er statsminister, er det altså Laudrup, der er chefen hos de forsvarende mestre.

»Fire minutter,« signaliserede Laudrup, og i mellemtiden kunne statsministeren så høre Brøndbys stolte direktør Per Bjerregaard, som med besøget overtrumfede konkurrent Østergaard for i hvert fald en dag, fortælle lidt om, hvordan man adskiller Brøndbys og FC Københavns tilskuere til de store kampe. Personligt har Fogh nu ikke de store erfaringer med Superligaen.

»Jeg er fast tilskuer til landskampene i Parken, men Superligaen har jeg ikke rigtigt haft tid til at følge. Jeg kommer nok heller ikke til kampen mellem Brøndby og FCK den 18. juni, da det er dagen efter mit sølvbryllup,« sagde han.

Laudrup fløjtede træningspasset af, og spillerne kunne ved selvsyn konstatere, at statsministeren skam stadig havde skjorte og slips på sammen med fodboldstøvlerne.

»I behøver ikke at stå der og gemme jer. Kom bare herned,« beordrede Laudrup, og spillerne fulgte artigt med ned til synet af duellen mellem Ankergren og statsministeren.

»Det er dit livs chance,« spøgte Laudrup henvendt til Ankergren, som så statsministerens første forsøg knalde på stolpen. Absolut ikke et ueffent skud. Morten Wieghorst var udnævnt til dommer, og han fløjtede Foghs næste forsøg af sted. Et velplaceret skud, som Ankergren nu nok havde taget, hvis modstanderen var en FCK-spiller uden skjorte og slips.

»Giv den mand en kontrakt,« opfordrede keeperen.

Det blev til endnu en scoring for statsministeren, der modtog jubel fra hele truppen. Endnu større jubelskrig fik han med på vejen, da han i omklædningsrummet, hvor der i dagens anledning også var adgang for pressen, trak Brøndytruppens gave til ham over hovedet: Et styk autentisk gul trøje med nummer ét og navnetrækket Fogh trykt på ryggen.

BIF-trøje og slips

»Ja, jeg kunne jo nok ikke have valgt en bedre dag til mit besøg. Først slog mine gamle bysbørn fra Viborg i går FCK i Parken, og så spillede I jer selv på førstepladsen i Aalborg. Men jeg vil gerne understrege, at både FCK og Brøndby er meget vigtige for dansk fodbold. I kan jo heller ikke undvære hinanden,« sagde han på ægte politikersprog, hvorefter der var laksesandwich, sodavand, wienerbrød og lagkage til både spillere, statsminister, bestyrelsesmedlemmer, embedsmænd og pressekorps. Brøndby-trøjen var nu atter skiftet ud med jakken.

»Jeg kan jo tage den på til næste ministermøde,« jokede ministeren, mens Brøndbys ledelse erklærede sig tilfreds, hvis han blot ville møde op med det mørkeblå klubslips, som han også blev begavet med.

Træningsdragt, slips og skjorte skal man nok ikke sætte næsen op efter at se Fogh i foreløbig.

Læs flere artikler om Anders Fogh Rasmussens besøg i Brøndby i tirsdagens udgave af B.T.