Tennisspilleren Caroline Wozniacki har gjort det. Rytteren Tina Lund har gjort det. Roeren René Holten har gjort det og svømmestjernen Pernille Blume har også gjort det. Men sportsudøvere, der smider tøjet og lader sig fotografere, bidrager til en skadelig 'seksualisering' af idrætten, mener forsker.

Sådan lyder det nu fra lektor i Idræt Jan Toftegaard Støckel ved Syddansk Universitet, der blandt andet forsker i seksuelle krænkelser i idræt og har fulgt tendensen, som for alvor tog fart ved årtusindeskiftet.

»I løbet af de seneste ti år har vi set en udvikling hvor sportsudøvere i stigende grad bruger deres kroppe som salgsvindue, for at styrke deres sportsbrand,« siger Jan Toftegaard Støckel.

Jan Toftegaard Støckel fortæller, at der ikke findes en præcis optælling af omfanget, men der siden OL i Sydney i 2000 har været udvikling hvor flere danske og udenlandske sportsfolk har optrådt letpåklædte i kalendere, mandeblade og tabloidmedier. Anna Kournikova var ikke blot navnet på en yndig og talentfuld russisk tennisspiller, men i høj grad en sportsudøver der blev til et sexsymbol.

Selvom Kournikova aldrig strøg til tops på WTA-touren, blev hun kendt for sit udseende og sin poseren i medierne. I Danmark var det især Camilla Martin, der var med til at bryde isen da hun i 1998 poserede på forsiden af mandebladet M.

»Ser vi alene på danske idrætsudøvere så har vi i forbindelse med de sidste to Olympiske Lege haft flere udøvere, som har valgt at eksponere sig selv, end det vi så i 00’erne,« siger Jan Toftegaard Støckel.

»Når vi kigger i bladene, så ser vi idealkroppe, der er meget bedre end din egen. Der er mange unge, som lider af, at de ikke synes de er gode nok, og meget utilstrækkelige,« siger han.

Derudover bidrager billederne til seksualiseringen af idræt, som han mener er skadelig, da børn og unge kan få et forkvaklet syn på kroppen.

»Spørgsmålet er, om du har et ansvar som rollemodel, det mener vi jo at du har i mange andre sammenhænge,« siger Jan Toftegaard Støckel og fortsætter:

»Jeg synes, at det føder ind i nogen køns-stereotyper og nogle idealkroppe, som mange vil have svært ved at leve op til. Uanset den æstetiske kvalitet af billederne så er der tale kønsstereotyper hvor kvinder iscenesættes som slanke, veltrænede og yndige, mens mænd har store overkroppe og sixpack. Drenge ned i 4. klasse går i dag rundt og taler om sixpack som et ideal.«

Derfor opfordre lektoren sportsudøvere til at være særlig bevidste om deres valg, når de vælger at stille op i blade.

»Vurder hvad det betyder for dit brand. Idrætsudøvere skal forsøge at tilsidesætte hensynet til eget brand og selveksponering, og fokusere på hvordan de fungere som rollemodeller,« siger Jan Toftegaard Støckel.

Dansk Idrætsforbund vil ikke blande sig

De professionelle idrætsudøvere idrætsforbund (DIF) vil ikke blande sig i debatten, om de letpåklædte sportsudøvere i magasinerne.

»De danske eliteatleter er voksne mennesker, som træffer deres egne valg. Vi blander os derfor ikke i, hvordan de fremstiller sig selv i medierne, så længe de kan se sig selv i det,« siger Danmarks Idrætsforbunds (DIF) administrerende direktør, Morten Mølholm Hansen.

Forbundet står dog til rådgivning, hvis der er noget, der er brug for at blive drøftet, når det gælder optrædning i medierne.

»Konsulenter til rådighed fra forbundet, der kan være med til at fortæller hvilke konsekvenser, det kan have, hvis sportsudøvere optræder letpåklædt i medierne. Men forbud, det kommer der ikke,« siger Morten Mølholm Hansen og tilføjer,

»Vi drøfter fordele og ulemper ved at lade medierne komme tæt op, og hvordan atleterne fremstiller sig selv på sociale medier. Hvis de efterfølgende vælger fx at fremstå letpåklædte i medierne, så er det en beslutning, som er taget på baggrund af velovervejede valg,« siger Morten Mølhom Hansen.

Det mener sportsstjernerne:

Pressemøde. Medio juli rejser VM-truppen til Kroatien på træningslejr før den endelige afrejse direkte videre til Kazan den 28. juli. VM i svømning forløber i perioden 2. - 9. august. Her er det Jeanette Ottesen, Vejle Svømmeklub Triton/NTC. Onsdag den 8. juli 2015.
Pressemøde. Medio juli rejser VM-truppen til Kroatien på træningslejr før den endelige afrejse direkte videre til Kazan den 28. juli. VM i svømning forløber i perioden 2. - 9. august. Her er det Jeanette Ottesen, Vejle Svømmeklub Triton/NTC. Onsdag den 8. juli 2015. Foto: Sara Gangsted
Vis mere

Jeanette Ottese 29 år, svømmer:

»Jeg har ikke selv poseret nøgen, men jeg har intet problem i at andre gøre det, og jeg vil heller ikke afskrive at jeg nogensinde kommer til at gøre det. De fleste atleter har fantastiske kroppe og hvorfor ikke vise det frem? Det er kunst som kan inspirerer andre. Man jeg synes også det kommer an på hvordan man gør det. Så længe det bliver gjort på en stilet måde, så er jeg fan,« siger Jeanette Ottesen.

Portræt af kajakroer René Holten Poulsen.
Portræt af kajakroer René Holten Poulsen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Rene Holten 28 år, kajak-roer: 

»Jeg vil ikke skamme mig over at have en veltrænet krop, fordi andre har en bestemt holdning til det. Siden jeg var 15 år gammel har jeg arbejdet stenhårdt på at blive den bedste kajakroer i verden, og sådan ser vi altså ud i verdenseliten i kajak. Hvorfor skal vi gemme den kendsgerning, at vi er veltrænede? Jeg knokler hver eneste dag, for at nå til hvor jeg er i dag, og jeg synes faktisk, det er gode værdier som ungdommen kan spejle sig i.

Skal jeg lade være med at gå med bar mave på stranden? Jeg prøver altid at være sober og stolt over hvordan jeg ser ud, for du skal være stolt over din krop uanset hvad. Hvis du ikke er glad for din krop, så må du gøre noget ved det. Jeg er i min fulde ret til at smide et billede op på min Instragram hvor jeg står i bar mave, på samme måde, som jeg gør det, når jeg er fuldt påklædt i skiudstyr. Jeg tror man skal passe på med at sige, at når atleter stiller op letpåklædte, så er det et problem.