Torben Winthers assistent Thor Munkager forsøger at styrke spillerne mentalt, men han må nøjes med at gøre det per telefon fra Danmark.

Thor Munkager var ikke kun Torben Winthers assistent. Han var i højere grad den mentale coach bag herrelandsholdet i håndbold, og mange giver Munkager æren for genoprettelsen af den mentale ro og indbyrdes respekt mellem spillerne, der har været en mangelvare på tidligere landshold.

Men den 52-årige nordsjællænder er ikke med ved EM i Slovenien. Han fik et virusangreb i hjertet i november måned, og han har fået et godt og gedigent lægeråd om at kvitte landskampene og rejserne med holdet.

Nu er han med på en daglig fjernstyring af EM-holdet:

»Jeg taler hver dag med Torben Winther i telefonen, og jeg har også snakket med flere af spillerne undervejs. Jeg føler mig i høj grad som en del af holdet,« siger Thor Munkager, der efter VM 1978 i Danmark blev kåret som verdens bedste stregspiller.

Sølv og bronze blev kørt hjem i trailere til Helsingør IF, men aldrig guld. Mens Thors hammer huserede på stregen, hamrede lange Torben Winther boldene i nettet fra distancen.

Da Thor Munkager i efteråret barslede med en bog, fortalte han Winther, at den handlede »om at komme igen« og »om at komme videre«, og så var Winther ikke sen til at døbe den »Thors afdeling«.

Fra tabere til vindere
Landsholdet er gået fra at være VM-tabere til EM-vindere, og Thor Munkager prøver at sætte ord på forvandlingen:

»Det er en naturlig proces, for talentet har hele tiden været til stede.

Fremgangen virker markant, men det er de små ting, der er blevet en tak bedre, og så løfter det helheden.

Spillerne får en bedre træning end nogensinde før, og der er gået endnu en sæson, hvor de har spillet sammen og lært hinanden endnu bedre at kende.

De er blevet hurtigere, stærkere og ældre.

Og så vil jeg gerne lige slå et slag for Torben Winthers indsats. Han arbejder meget seriøst sammen med Team Danmarks Testcenter, hvor man kan følge den enkelte spillere meget præcist og næsten videnskabeligt.

Torben plukker det bedste af den viden, der opnås, og han er fremragende til at omsætte det i praksis. Desuden er hen meget flittig med at rejse rundt og besøge danskerklubberne i udlandet, hvor han har et godt samarbejde med klubtrænerne.«

Hvad ville Boldsen og de andre lave, hvis de var atletikfolk?

»Tikamp. De er så fysisk stærke, og alligevel er de også hurtige og bevægelige, så de kan bruges til alting og dermed også som tikæmpere. Da jeg var aktiv, vejede en topspiller seks-otte kilo mindre.«

»Fodboldspillere kan finde på at klage over et hårdt program med tre kampe på otte dage, men håndboldspillere leverer varen dagligt, og de får flere knubs og skrammer?

Jeg mener ikke, man kan sammenligne de to boldspil. Det er aldrig blevet målt, hvor langt håndboldspillere løber. Jeg har stor respekt for fodboldspillerne, og der er ingen grund til at lave den sammenligning. Det ville i givet fald kun være, fordi man kan pege fingre af de andre, og det ser jeg ingen grund til.

Men det er klart, at jeg har den dybeste respekt for det, Torbens spillere laver i EM-kampene. Det er hårdt arbejde.«

Nu tales der ikke så meget om den forbigåede Lasse Boesen mere?

»Vinderen har altid ret.«

Har du lært EM-spillerne at tackle pressen bedre end ved VM?

»Går det godt, er alting nemt. Jo, jeg har haft fat i hele holdet og indprentet dem, at de ikke kan styre pressen, men de kan lære at håndtere den. Er der kritik, som de er uenige i, bør de forbigå den i tavshed og prøve at komme videre, eventuelt ved at modbevise kritikken.

Sammenholdet gør folk stærke, så de kan leve med kritik udefra,« siger Thor Munkager.

ip@bt.dk