Den femdobbelte VM-medaljevinder er den sjette badmintonspiller, der bliver valgt ind i sportens Hall of Fame.

Herning: Peter Gade bliver det 31. medlem i sportens Hall of Fame, et medlemskab der uddeles i samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og Ekstra Bladet.

Det blev afsløret lørdag aften ved Sport 2015-showet i Herning.

Den i dag 39-årige Peter Gade indstillede i 2012 sin lange og glorværdige karriere som badmintonspiller.

Det skete, efter at han havde præget verdenstoppen i herresingle i cirka halvandet årti.

I offentligheden blev han i første omgang dog kendt som doublespiller, da han sammen med Peder Nissen vandt guld i herredouble ved ungdoms-VM i 1994.

Det var imidlertid som singlespiller, Peter Gade for alvor skabte sit navn, hvilket et hav af internationale titler vidner om.

I 1999 kom han således helt til tops ved traditionsturneringen All England i Birmingham, og i årene omkring årtusindskiftet lå han konstant i verdensranglistens top.

Fem gange vandt Peter Gade en VM-medalje. I 2001 blev det til sølv, mens han hentede bronze i 1999, 2005, 2010 og 2011.

Peter Gade lod til at ældes med ynde, men han havde det problem, at han måtte kæmpe mod det kinesiske fænomen Lin Dan og den mangeårige verdensetter Lee Chong Wei fra Malaysia, to af de bedste spillere nogensinde.

Så sent som i sommeren 2011, da Peter Gade var 34 år, førte han 15-14 i afgørende sæt over Lin Dan i VM-semifinalen i London, men kineseren viste sig igen for stærk.

Fire gange fra 2000 til 2012 deltog Peter Gade ved OL, og selv om det aldrig lykkedes for ham at vinde en medalje, vidner en fjerdeplads i 2000 og derefter tre kvartfinaler i træk i 2004, 2008 og 2012 om hans konstant høje niveau.

I 2012 var han centrum i bogen "Peter Gade - Vinderen har altid ret ...", som blev skrevet af journalisten Kristine Jægesen Wilkens.

I den anmelderroste bog berettede han åbent om op- og nedture, både i karrieren og i privatlivet.

Sidste år blev Peter Gade udnævnt til landstræner for Frankrigs badmintonlandshold.

Han er den sjette badmintonspiller, der bliver valgt ind i sportens Hall of Fame.

Erland Kops blev valgt ind som den første, og siden er Lene Køppen, Morten Frost, Poul-Erik Høyer og Camilla Martin fulgt efter.

/ritzau/