En af dansk amatør- og professionel boksnings allerstørste profiler gennem tiderne, den tidligere Europamester og VM-udfordrer Christian »Gentleman Chris« Christensen, er død, 78 år gammel.

Christian Christensen debuterede efter 100 amatørkampe som professionel i februar 1949 og boksede frem til 1965 79 kampe i welter- og mellemvægt mod bl.a. legenderne Laszlo Papp og Emile Griffith. 56 gange vandt han, mens fire kampe endte uafgjort.

»Gentleman Chris er i mine øjne ikke blot den bedste og mest elegante bokser, som Danmark fostrede i perioden fra Anden Verdenskrig til hans exit fra ringen i 1965.

Men Christian Christensen var også indbegrebet af »The Noble Art of Selfdefence« - af en kaliber og et format, som vi desværre sjældent oplever i dag med den triste udvikling, som boksesporten har taget,« siger boksemanager Mogens Palle.

En lang række af sine kampe boksede Gentleman Chris i USA, hvor Frederikssund-bokseren i midten af halvtredserne mødte klassemodstandere som verdensranglistens nummer tre, Billy Graham, som Gentleman Chris besejrede, Sugar Ray Robinsons overmand, Ralph Jones, og senere verdensmester Tony DeMarco. Mod sidstnævnte tjente Christian Christensen 3.000 dollar.

Fem gange boksede Gentleman Chris om EM og vandt det i 1962 i kamp mod skotten John McCormack, der i KB-hallen i København blev diskvalificeret for at slå Chris Christensen ned med et ureglementeret nakkeslag.

Tre måneder senere tabte danskeren sin titel til den berømte tredobbelte olympiske guldvinder fra Ungarn, Laszlo Papp, i Wien, der også vandt revanchekampen 1964.

I 1963 udfordrede Christian Christensen i København et af boksesportens allerstørste navne, amerikaneren Emile Griffith, om VM i juniormellemvægt, men måtte se sig stoppet i niende omgang.

Gentleman Chris kom til verden 21. maj 1926 i Trønninge ved Holbæk og døde fredag på Hillerød Amts Sygehus. Han bliver bisat på fredag. /ritzau/