Schalkes danske landsholds-angriber Ebbe Sand måtte fredag lige snappe en ekstra gang efter vejret, da han midt under træningen fik nys om UEFA Cup-lodtrækningen.

»Det gav godt nok lige et sug i maven, da der blev råbt ind til os, at vi skal møde min gamle klub, Brøndby.

Det bliver en helt speciel oplevelse, og det er klart, at jeg har et ekstra personligt perspektiv. Det bliver to kampe, der samlet skal vindes. Jeg vil have håneretten, ellers bliver det for hårdt, når jeg indimellem støder på mine tidligere holdkammerater,« siger han og ledsager den sidste bemærkning med en mild latter i mobiltelefonen.

Men der er også alvor bag. Schalkes succes-krav er ekstremt, og Ebbe Sand vil gå til stregen mod sine blå-gule venner.

»Jeg glemmer aldrig mine syv gode år i Brøndby. Det var en fantastisk tid. Jeg har stadig gode relationer til klubben. Jeg taler jævnligt med min ven og rådgiver, Per Bjerregaard, jeg er ambassadør for deres børneprojekt, jeg følger holdet på TV, og det er altid hyggeligt at genopfriske minder, når jeg møder gamle klubkammerater som Kim Daugaard og Ruben Bagger.

Men jeg må også sige, at jeg i dag er Schalke-mand helt ud til fingerspidserne efter fireethalvt år hernede, og vi vil videre i UEFA Cup'en. Vi skal.

Derfor bliver de varme følelser gemt helt væk. Der er ingen plads til venskab.

Når vi ankommer til stadion, bliver det kun til korte nik, hvis jeg passerer nogle af Brøndbys ledere eller spillere. Ingen snak. Men derimod hurtigt ind i eget omklædningsrum.

Når det går løs på banen, vil jeg være helt opslugt af begivenhederne og slet ikke have i tankerne, at det er de gamle venner, jeg spiller mod. Så er det en kamp som alle andre,« fortæller han.

Sand, der igen meldes 100 pct. klar efter en månedlang ankelskade, vil nødig sætte procentsatser på sejrschancerne, men erkender Schalkes favoritværdighed.

Respekt for Brøndby
»Vi har haft vore problemer i denne sæson, og den nuværende midter-placering i Bundesliga-tabellen er ikke tilfredsstillende, men jeg håber, det værste er overstået. Jeg tror, vi er på vej frem.

Det taler til vores fordel mod Brøndby, at vi er vant til de store kampe og spiller på et højere niveau i Bundesliga-hverdagen.

Vi er svag favorit, ja, men heller ikke mere. Jeg ser hen til to ret jævnbyrdige opgør.

Brøndby har et godt og spændende hold samt tilmed gode erfaringer mod tyske hold.

Jeg var selv med til at slå Karlsruher SC ud (1996, red.). Vi tabte 1-3 hjemme, hvorefter vi tog ned og vandt returkampen 5-0. Det var stort.

Jeg kan også fornemme på nogle af mine tyske klubkammerater, at de har respekt for Brøndby. Jeg har ikke talt med dem alle om opgaven, men hvis enkelte måtte tro, det vil blive nemt, skal jeg nok fortælle dem noget andet. Vi må for alt i verden ikke undervurdere Brøndby,« siger han.

Sands kendskab til Brøndby vil strategisk blive udnyttet af Schalkes cheftræner, Jupp Heynckes.

»Det er klart, at jeg kan hjælpe med visse taktiske oplysninger. Jeg har allerede snakket med Heynckes og fortalt ham om Brøndbys spillestil.

Jeg kender det 4-3-3 system ud og ind, og jeg kender Michael Laudrups ideer fra hans tid som landstræner-assistent, men jeg ved selvfølgelig ikke alt om de taktiske varianter, Brøndby bruger.

Jeg ser Brøndby som et vældig godt sammenspillet hold med gode individualister som Morten Wieghorst og Thomas Kahlenberg. Jeg ser unge Kahlenberg som en utrolig spændende spiller,« siger han.

Nu handler det for Sand om at sparke kampformen i vejret og generobre stampladsen.

Han havde sat næsen op efter et comeback i UEFA-kampen mod Kamen Ingrad (1-0) onsdag aften, men Heynckes bremsede danskeren, som måtte forblive i civilt på en tribuneplads

»Til gengæld forventer jeg at være tilbage i truppen, på banen eller bænken, mod Bochum. Ellers bliver der surmuleri,« siger Sand. tl@bt.dk