Lyt til artiklen

Det er helt grotesk. En regnefejl betød tilsyneladende, at Jamaicas Marlene Ottey slap for en doping-dom. Og nu gøres til en historisk olympisk atlet.

Det er Svenska Dagbladet som i dag kan afsløre, at en regnefejl betyder, at den hurtige sprinter fra Jamaica nu kan skrive sig ind i historiebøgerne som den første, der nogensinde har formået at deltage i otte olympiske lege i træk.

Men hun burde ifølge den svenske avis allerede være blevet afsløret som fusker og udelukket for otte år siden. Det hævder verdens førende dopingekspert Christiane Ayotte.

-Der blev regnet totalt galt på de tal, som Ottey leverede, og det snød derfor panelet, som skulle afgøre sagen, siger Ayotte, som er chef for dopinglaboratoriet i Montreal til den svenske avis.

Under et stævne i Luzern i Schweiz i 1999 viste Otteys urinprøve umenneskelig højt indhold af nandrolon, så IAAF (det International Atletik Forbund) udelukkede hende.

Men den jamaicanske løber forklarede det med ægløsning, stærk varme m.m. Det viste sig siden, at Otteys ekspert fremviste fejlagtige tal som ”bevis” et halvt år efter, men det opdagede dem der frikendte hende ikke, hævder dopingforskeren.

Tallene lå ”lige under” den tilladte grænse, men var altså reelt meget højere.