Den tidligere danske OL-guldvinder Kurt Helmudt er død.

Han er stille sovet ind fredag - han blev 74 år.

Det skriver Ekstra Bladet, der har været i kontakt med familien.

Det var i 1964, at Kurt Helmudt for evig og altid skrev sig ind i den danske OL-historie. Her vandt han guld i ro-disciplinen fire uden styrmand sammen med Erik Petersen, John Ørsted Hansen og Bjørn Hasløv i det, der blev en forløbet til den navnkundige 'guldfirer'.

»Vi fik hurtigt glid i båden, og efter de første 500 meter lå vi nummer to efter Holland, som førte med en bådlængde. Taktikken var at holde placeringen frem til 1.200 meter, hvor vi skulle sætte en kraftig mellemspurt ind. Det gjorde vi, og den bragte os foran med en længde. Hollænderne ’døde’, men USA og Storbritannien rykkede tættere på. Vi bevarede føringen, og med 300-400 meter tilbage satte vi slutspurten ind, og den gjorde os i stand til at vinde med en halv længde foran briterne,« sagde Kurt Helmudt for et par år siden til Politiken om OL-finalen med tilføjelsen:

»Guldet var vores. Vi fik det, vi kom efter.«

Præstationen var så i øjnefaldende at Kurt Helmudt og resten af besætningen dét år blev tildelt B.T. Guld for årets bedste danske sportspræstation.

Kvartetten roede også til daglig sammen i roklubben Kvik i København.

Dengang var Kurt Helmudt blot 21 år, og han skilte sig ud fra de andre med sine 194 centimeter i højden.

Senere uddannede den succesrige roer sig både til skibsbygger og ingeniør, og i den forbindelse arbejdede han i mange år på B & W-værftet.