Golfspilleren Thomas Bjørn er indstillet til BT Guld for sejren ved Europa Tour-turneringen Omega European Masters i Schweiz i september

Med Europa Tour-sejren i Schweiz sendte Thomas Bjørn et stærkt signal om, at han fortsat hører til blandt golfens verdensstjerner. Efter et sejrsløst 2012 fik Danmarks bedste golfspiller vendt kurven i 2013, der skulle vise sig at bringe Thomas Bjørn helt tilbage i verdenstoppen. Opturen startede allerede om sommeren, hvor topplaceringer i Nordea Masters, Lyoness Open og BMW International Open viste, at silkeborgenseren havde godt styr på sit sving.

Men det hele kulminerede i Europa Tour-turneringen Omega European Masters i Schweiz i september.

- Jeg havde fået et par andenpladser og ret mange top 10-placeringer, så jeg gik og ventede lidt på, at der skulle komme en sejr, husker Thomas Bjørn.

- Helt op til turneringen i Schweiz havde jeg dog ikke spillet specielt godt. Jeg var nede i et lille formdyk, og træningen op til havde ikke været helt optimal. Men det er et sted, jeg føler mig veltilpas og kender rigtig godt, tilføjer Bjørn om banen i Crans-Montana, hvor han også vandt i 2011.

Thomas Bjørn lagde suverænt ud i alpelandet med en første runde i 66 slag. En bedrift, der blev gentaget dagen efter. Duften af triumf begyndte at brede sig.

- Jeg har det ofte sådan, at når jeg kommer godt i gang med en turnering og kan mærke det hænger sammen, så får jeg en uge til at fungere. Sådan gik det i den uge, siger Thomas Bjørn.

Den 36-årige skotte Craig Lee ville dog også lege med. Med en sensationel runde i 61 slag var Lee pludselig med helt fremme, og dermed ventede en finaledag, der skulle vise sig at blive højdramatisk. Den erfarne dansker og den urutinerede skotte endte i omspil. Her sørgede et birdie-put for dansk triumf.

- Det var nok rutinen, der afgjorde det. Når jeg går ud i et omspil, har jeg den indstilling, at jeg bare skal slippe mig selv løs. Når chancen er der, går der mange tanker igennem hovedet, men jeg prøver altid at se det som en proces over lang tid. For mig var det en proces med godt spil over sommeren, der gjorde mig klar til sejren i Schweiz, så da jeg gik ud til omspillet, slap jeg tankerne om, at det var nu, det gjaldt: ’Hvis det ikke lykkes nu, bliver jeg belønnet senere’, tænkte jeg.

- Omvendt var det så vældig vigtigt for ham at vinde. Han er ikke vant til at stå så tæt på en stor sejr. Mange bliver sådan: ’Nu skal jeg vinde’, og så bliver det let at tabe. Er man bange for at tabe, vinder man aldrig, siger Thomas Bjørn, der selv faldt for presset, da han i 2003 smed en oplagt sejr væk i major-turneringen British Open.

Med triumfen i Schweiz – den 14. sejr på Europa-touren – sikrede han sig den første turneringssejr i to år. Samtidig kunne han kalde sig den mest vindende skandinav på Touren nogensinde.

- Der har været så mange positive ting i sæsonen, men det er klart, at den turneringssejr stikker ud i 2013. Den gjorde, at det fra at være en o.k. sæson blev en god sæson. siger Bjørn, der har været professionel siden 1993.

Sejren indbragte den danske golfstjerne cirka 2,7 millioner kroner, men hvad der var endnu vigtigere, havde Thomas Bjørn igen taget rutsjebaneturen tilbage til verdenstoppen. Efter sejren i Schweiz fortsatte Thomas Bjørn storspillet. I december blev det til karrierens 15. triumf på Europa Touren, da han sikrede sig en knusende sejr i Nedbank Golf Challenge i Sydafrika.

Har været på toppen i årevis

Siden 1993 har Thomas Bjørn repræsenteret Danmark som professionel golfspiller. Med sine 15 Europa Tour-sejre er han manden, der har placeret Danmark på golfens verdenskort med flotte resultater over to årtier. Direkte adspurgt, hvorfor han selv mener, han skal vinde BT Guld, er det da også evnen til at holde sig på toppen, der bliver fremhævet. Selv om Thomas Bjørn egentlig nødigt vil pege på sig selv.

- Jeg er nomineret for min præstation i én turnering, men det er vel et eller andet sted noget med, at jeg har bidraget så mange år i træk i min sport. At jeg efter så mange år stadig leverer de præstationer, som skaber noget opmærksomhed til golfsporten, men også til Danmark. Og så i en sport, som på verdensplan er meget større, end den måske bliver gjort til i Danmark. Golf får en meget større opmærksomhed ude end herhjemme, siger Thomas Bjørn.

Danmarks bedste golfspiller fik sin første sejr på Europa Touren 22. september 1996 og den seneste 8. december 2013.

De skal vinde BTs Guld

Thomas Bjørn er ikke i tvivl om, hvilken dansker der har stået for den største danske sportspræstation. Racerkøreren Tom Kristensens niende Le Mans-sejr slår alt.

- For mig er det Tom Kristensen, der skiller sig ud. Det er ud fra betragtningen, at man kan blive ved med at være så professionel og sætte sig så meget op, når man har vundet så mange gange. Det, synes jeg, er så imponerende. Jeg ved selv, hvordan man nogle gange kan køre lidt træt i at gøre det samme om og om igen for at opnå succesen, siger Thomas Bjørn.

Også håndboldherrernes VM-sølv får silkeborgenseren til at løfte golfkasketten.

- Herrehåndboldlandsholdets præstation frem til VM-finalen er også meget værd, idet der er så stor opmærksomhed omkring den sport. De faldt lidt på maven i finalen, men det er det, der kan ske, når man er på så lang en rejse. Præstationen op til var så overlegen og stærk, at de fortjener meget anerkendelse.

  


  
   
BT Guld er Danmarks ældste sportspris med en historie, der går tilbage til 1930. Prisen er kendetegnet ved, at det er idrætsudøverne selv, der udpeger vinderen. I år er det 40 af landets bedste sportsfolk, der stemmer på de nominerede. Og det er derfor, vi på BT er så stolte af at kunne uddele BT Guld – Sportens egen pris