Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Debatten har kørt længe. Og nu blander en markant skikkelse sig.

»Jeg har sagt det fra starten: Biologiske mænd skal ikke have lov til at deltage i kvindesport.«

Så klar er udmeldingen fra Caitlyn Jenner i et interview med Fox News, hvor samtaleemnet er den transkønnede svømmer Lia Thomas fra universitetet i Pennsylvania.

I tre år konkurrerede hun for herrerne, inden hun skiftede køn, og efterfølgende har hun smadret alle rekorder.

Hun har udsigt til at kunne deltage i mesterskaber og potentielt slå mange af skolens rekorder.

For Lia Thomas bryder ikke nogen regler, da der, som reglerne foreskriver, er gået et år, hvor mængden af testosteron i hendes krop er blevet holdt nede i en sådan grad, at niveauet er det samme som hos konkurrenterne.

Alligevel mener Caitlyn Jenner, der tidligere var kendt som Bruce Jenner, som vandt OL-guld i 1976, at der er et problem ved at lade Lia Thomas svømme på kvindesiden.

»Vi er nødt til at beskytte kvindernes sport. Først og fremmest, så respekterer jeg hendes beslutning om at leve sit eget autentiske liv. Hundrede procent. Men der følger også et ansvar og noget integritet med. Jeg ved ikke, hvorfor hun gør det,« siger Caitlyn Jenner, der selv skiftede køn i 2015.

»Lia Thomas er ikke god for kvindernes sport. Det er uheldigt, at det her sker. Jeg ved ikke, hvorfor hun gør det. Hun ved, at når hun svømmer, slår hun de andre med to baner. Hun er født som biologisk dreng. Hun er vokset op som biologisk dreng. Hendes blodkredsløb og åndedrætssystem er større. Hun har større hænder. Hun kan svømme hurtigere. Det er velkendt. Hele denne her woke verden, vi lever i lige nu, fungerer ikke. Jeg har ondt af de andre atleter derude, især dem på Penn og andre, hun konkurrerer imod. For i den woke verden skal man sige: 'Åh gud, det her er fantastisk.' Nej, det er ikke,« lyder det fra Caitlyn Jenner.

Lia Thomas har dog opbakning fra både NCAA (National Collegiate Athletic Association, red.) og Ivy League.

Debatten om, hvorvidt transkønnede skal have lov til at deltage i sportsdiscipliner på kvindesiden på lige fod, har kørt længe. Den var også aktuel inden og under OL i Tokyo, hvor der for første gang var en transkønnet med.

Det var vægtløfteren Laurel Hubbard, der deltog i klassen for vægtløftere over 87 kilo på kvindesiden.

Kritikere har fremsat argumenter om, at atleter som Hubbard har en fysisk fordel i kvindernes konkurrencer, mens Den Internationale Olympiske Komité dog inden OL meddelte, at transkønnede atleter kunne stille op ved OL, så længe deres testosteronniveau opfyldte bestemte krav.

Danmarks Idrætsforbund (DIF) meddelte i starten af januar, at det ikke skal være muligt for transkønnede kvinder og intetkønnede med en fysisk fordel at deltage i konkurrence mod biologisk fødte kvinder i eliteidræt.

Sådan lød konklusionen på en rapport fra forbundet.

»DIF ønsker at anerkende transpersoner og interkønnedes ret til at dyrke konkurrenceidræt. Men når valget står mellem at prioritere denne gruppe af atleters vilkår over for den, alt andet lige, større mængde af biologisk fødte kvinders vilkår, bør hensynet til de biologisk fødte kvinder veje tungere på nuværende tidspunkt, når det gælder eliteidræt eller konkurrence på højt plan,« skrev DIF i rapporten.