Jeg er principielt imod alt nyt i fodbold. Alle forbedringsforslag skyder jeg ned, før folk har talt ud. Spillet er perfekt, som det er – fingrene væk!

Jeg forelskede mig i fodbold i start-90erne, og havde jeg været FIFA-præsident, havde reglerne ikke rykket sig en centimeter siden VM-finalen mellem Argentina og Vesttyskland i 1990. Målmanden havde stadig måttet samle tilbagelægninger op, en sejr havde givet to point – og VAR var helt sikkert blevet skrottet allerede ved det første udkast.

Men jeg er efterhånden klar til at komme med en indrømmelse. Én ændring af mit elskede fodboldspil har været en klar optimering af det, jeg troede var perfektion.

Den ændring fandt sted i 2016, da det hollandske firma med det ekstremt usexede navn Hypercube kom ind med deres lange krogede fingre og befamlede den Superliga-ligeud-struktur, jeg var vokset op med – og som jeg anså som den eneste måde rigtige måde at afvikle verdens fedeste fodboldturnering på.

Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Jeg husker svært den fælles brækfornemmelse, da planerne for et grundspil og et to-delt slutspil blev åbenbaret. 'Kæft mand – noget pop-pis,' har jeg sikkert sagt.

Men den nye poppede struktur har vist sig som en velsignelse. Superligaen har aldrig været mere levende og lækker. Og den overgår konstant sig selv – og i år er brikkerne landet så attraktivt, at jeg er klar til at sige, at vi går tidernes mest spændende Superliga-halvsæson i møde.

Tag bare de næste fem runder, inden ligaen knækker over 19. marts ved en 17-tiden. Det er runde 18 til 22 – umiddelbart en lidt ligegyldig fase i en fodboldsæson.

Men de fem Superliga-weekender bliver alt andet end ligegyldige. Det bliver ren Hitchcock for Superliga-fans med dårlige nerver. Der er syv hold, der kæmper en desperat kamp for at ende på én af de tre ledige pladser i medaljeslutspillet.

Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Blandt de syv er giganterne Brøndby og FC Midtjylland, for hvem det vil være en katastrofe at skulle tilbringe foråret i nedrykningsland.

Strukturen leverer altså fra første 2023-fløjt af et drama, man i den gamle Superliga aldrig kom i nærheden af.

Og når grundspillet er overstået – begynder festen jo for alvor. Vi har et scenario, hvor FC Nordsjælland weekend efter weekend skal forsvare sin førsteplads mod sine værste konkurrenter. Sekspointskampe konstant.

Og i den anden halvdel skal det stolte nordjyske flagskib, AaB, ud i et redningsforsøg – og prøve at smide sorteper over til Randers, OB, AGF eller hvem der nu havner på den gale side af stregen 19. marts. Også her kan vi se frem til sekspointsdramaer uge efter uge. Jeg forstår godt, hvis alle klubber går med tanker om stadionudvidelser.

Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Så – tak, struktur! Tak, Hypercube.

Alt nyt i fodbold er nødvendigvis ikke et overgreb mod spillets sjæl, må jeg her med bøjet nakke indrømme. Ja, jeg er også klar til at sige, at det nok er godt, at målmanden ikke må samle tilbagelægninger op.

Og nu vi er i gang – ja, det er nok også befordrende for lysten til angrebsfodbold, at en sejr giver hele tre point frem for to som i gamle dage.

Men VAR hader jeg altså stadig!