KOMMENTAR

Hvad er det dog for en bølge af ansvarsfraskrivelse, der skyller ind over os fra folk i den danske sportsverden i disse dage?

Inden for godt en uge har flere prominente navne skudt efter mediernes dækning af deres sport i stedet for selv at tage ansvar for deres problemer. Det er ærlig talt lidt patetisk.

Jeg havde over de senere dage tænkt over en stribe episoder, da Morten Henriksen, den nye sportchef i DHF, torsdag med denne udtalelse i Jydske Vestkysten (ved første øjekast) toppede alt, hvad de andre havde sagt:

»Visse medier skal have en pokkers masse kliks på nettet og udfylde en masse sendetid. Så hvis jeg kunne forbyde adgang til medier, ville jeg gerne gøre det. Min bedste anbefaling til alle omkring det hold (håndboldlandsholdet, red.) ville være, at de skulle lukke ned for medierne, når de kom til et mesterskab. I Danmark har vi den kritiske tilgang, og man må i hvert fald sige, at janteloven lever. Vi finder hullerne i osten i stedet for selve osten.«

Først troede jeg, at han helst ville forbyde medierne at dække slutrunder, men et opkald fra DHF gjorde mig ud på eftermiddagen klogere. Nu forstår jeg, at han 'blot' ville ønske, at han kunne lukke ned for håndboldspillernes adgang til at læse medierne. Fair nok. Men det ændrer ikke på, at sportschefen ser mediernes dækning som et problem, selvom den fuldstændigt udspringer af landsholdet og dets træners egne udtalelser.

Journalisten havde spurgt, om der ikke var mere 'taberkultur' og 'dårlige undskyldninger' end vinderkultur som i eksempelvis i Norge, fordi danskerne med landstræner Klavs Bruun i spidsen havde talt om dårlig mad, skadede profiler, et stramt kampprogram og i øvrigt ikke ville se længere frem end til 1/8-finalerne.

Det er jo ikke emner, medierne har opfundet. Hvis det er et problem, at den slags bliver sagt højt, må Morten Henriksen tage debatten med dem, der taler. Ikke med dem, der stikker mikrofonen frem.

I sidste uge bragte vi her i BT et interview med Pascal Gregor, der fortalte, at han følte sig uværdigt behandlet af FC Nordsjælland. Vi havde både optaget interviewet og fået det godkendt af ham selv, men kunne alligevel dagen efter læse hans træner, Kasper Hjulmand, sige i Tipsbladet, at 'Pascal (ikke selv) føler, artiklen er udlagt på en måde, han kan genkende'. Meget underligt. Løs dog problemet i stedet for at lade som om, det er skabt af andre.

Senere var det AGFs direktør, Jacob Nielsen, der i debatprogrammet 'Fodbold med Horup', fortalte, at han syntes, det var upassende, at han skulle 'skabe kliks' (at skrive historier) til en 'tilfældig journalist' (fordi nogle er mere tilfældige end andre?) fra 'BTs netavis' og tilføjede en slet skjult kritik af, at både Aarhus Stiftstidendes chefredaktør Jan Schouby (der havde stillet et spørgsmål til Jacob Nielsen) og programmets vært Nick Horup også ønskede, at deres medier skulle nå ud til så mange mennesker som muligt.

Interesseren for AGFs situation fulgte efter blandt andet dette 0-4 nederlag til FCM (klummen fortsætter under videoen):

 

»Det kommer forhåbentlig også din egen butik til gode,« kommenterede Nick Horup, og det var jeg glad for.

Det er jo helt skørt, at vi skal minde deltagerne i professionel sport om, at deres job ikke fandtes, hvis ikke deres bedrifter blev eksponeret for masserne. Altså, der er ikke penge i at spille for lukkede døre. Det er heller ikke nær så sjovt. Og så er vi tilbage ved Morten Henriksens tåbeligheder.

Kære venner. Jeg bliver ikke personligt berørt af, at I skyder efter os i medierne. For mig er det stof til nye historier. Men jeg synes, jeg skylder at fortælle, at det hverken er os, der har skabt problemerne eller ligger inde med løsningerne på dem. Dem må I klare selv.

Denne klumme er ændret, efter at DHF på Morten Henriksens vegne har henvendt sig og forklaret, hvordan hans udtalelser OGSÅ kunne forstås. Morten Henriksens udtalelse kan rigtig nok forstås på flere måder, hvilket jeg har valgt at imødekomme.