Mange af os kender sikkert følelsen af, at vi burde snøre løbeskoene og få pulsen op – men det kan virke uoverskueligt at tage næste skridt og rent faktisk gøre det.

Nu guider B.T. dig til at komme i gang – med hjælp fra løbetræner Morten Rajczik fra LT2 Endurance, der her forklarer, hvordan løbeskoene bliver din bedste ven.

»Man skal have et mål, da det kan hjælpe os ud på de dårlige dage. Målet kan have mange afskygninger. Det kan være, man vil være i stand til at løbe fem kilometer, eller det kan være et mere personligt mål,« fortæller Morten Rajczik.

Lige når man begynder at løbe, er motivationen ofte skyhøj. Der brænder en ild for at komme af sted. Men den varer ikke nødvendigvis ved.

Morten Rajczik giver dig tips og tricks til løbeturen.
Morten Rajczik giver dig tips og tricks til løbeturen. Foto: Alex Brøndbjerg
Vis mere

»Hvis vi ikke har et 'hvorfor vi gør det', vil motivationen mangle de dage, hvor regnen siler ned. Hvis man vil løbe, fordi det er praktisk i hverdagen, og man elsker at komme ud i naturen, så har vi et sted at starte.«

Det næste skridt er planlægningen.

»Som alle andre vaner, så skal det i kalenderen, hvornår vi vil løbe,« siger Morten Rajczik.

»I manges hverdag med job og familie er løb nok bare den mest praktiske motionsform. Man kan få supermeget ud af bare 20 minutter. Det er helt bestemt en myte, der skal aflives, at man ikke får noget ud af kort tid.«

Nederst i artiklen kan du vinde et startnummer til Eremitageløbet i Dyrehaven. Arkivfoto.
Nederst i artiklen kan du vinde et startnummer til Eremitageløbet i Dyrehaven. Arkivfoto. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»For mange kan det være en rigtig god start at løbe fem gange ét minut med ét minuts gå-pause ind imellem. I starten kan vi skrue vores aktive løbetid helt ned til fem-ti minutter og stadig få rigtig meget ud af det, samtidig med at skadesrisikoen er lav.«

En vigtig ting at have i baghovedet, når man sætter i gang med løbetræningen, er, at man skal starte roligt ud. Ellers risikerer man at ødelægge den gode løbeoplevelse.

»Det her med, at det skal være hårdt, er ikke nødvendigvis vejen frem. Jeg siger til alle mine løbere, at når træningen slutter, skal du have fornemmelsen af, at du kunne have løbet både længere og hurtigere,« fastslår Morten Rajczik.

Et godt sted at starte er at finde en løbemakker, så man kan løbe i snakketempo.

Nederst i artiklen kan du vinde et startnummer til Eremitageløbet i Dyrehaven. Arkivfoto.
Nederst i artiklen kan du vinde et startnummer til Eremitageløbet i Dyrehaven. Arkivfoto. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Bliver samtalen afbrudt, fordi det er hårdt, så løber vi for hurtigt.«

»En træningskammerat kan gøre det lettere at håndtere, hvis det gør lidt ondt, og man bliver træt. Delt smerte er mindre smerte, og man kan presse hinanden.«

En anden god idé, der kan gøre løbeturen sjovere, er at finde et godt natursted at løbe.

»Det kan være i skoven eller en park i byen. Så har man nogle visuelle punkter at løbe hen til. 'Jeg skal lige hen til næste træ'. Find et sted, der giver energi.«

»Derudover er podcast og musik i ørerne rigtig godt for mange. Det kan også være med til at fjerne fokus fra det, der gør ondt. Vælger du det rigtige selskab, bliver det ikke kedeligt at løbe.«