Det var to af hans bedste venner. Reeva Steenkamp og Oscar Pistorius.

Derfor var Darren Fresco da også helt rundt på gulvet, da han tilbage i 2013 blev inviteret til en grillfest hos en ven.

For til den fest ville Oscar Pistorius deltage – manden, der var hans gode ven, men som også var anklaget for at have dræbt sin kæreste Reeva Steenkamp.

»De bad mig komme. Jeg spurgte hvorfor. De sagde, Oscar kom. Jeg var i syv sind. Jeg havde ikke lyst til at se ham. Så tænkte jeg: 'Hvad nu, hvis han taler sandt?'«

Oscar Pistorius og Reeva Steenkamp.
Oscar Pistorius og Reeva Steenkamp. Foto: LUCKY NXUMALO
Vis mere

Sådan fortæller Darren Fresco i BBC-dokumentaren 'The Trials of Oscar Pistorius', som netop er kommet på DR.

Oscar Pistorius, der i 2017 blev endeligt dømt for drabet på Reeva Steenkamp, har hele tiden erkendt, at han skød sin kæreste.

Hans forklaring gennem hele forløbet har været, at der var tale om et uheld, da han troede, hun var en indbrudstyv – også efter der kom vidneforklaringer frem, hvori det lød, at politiet havde været tilkaldt til 'husspektakler' flere gange.

Reeva Steenkamp blev dræbt af fire skud gennem døren til badeværelset 14. februar 2013, og siden har venner og familie været splittede i sagen, fremgår det i dokumentaren.

Oscar Pistorius skulle i retten vise, hvor dårligt han går uden proteser.
Oscar Pistorius skulle i retten vise, hvor dårligt han går uden proteser. Foto: SIPHIWE SIBEKO
Vis mere

En af dem er Darren Fresco, der ikke har vidst, hvad han skulle tænke. For hvis Oscar Pistorius' forklaring passede, ville han få dårlig samvittighed over ikke at deltage til den grillfest, der fandt sted, inden Oscar Pistorius blev dømt i sagen.

»Så ville jeg være røvhullet, der ikke støttede en af mine bedste venner, da han havde allermest brug for det. Jeg gik til grillfesten. Da han så mig, kunne jeg se tårerne i hans øjne. Jeg kan huske, jeg trak mig fra selskabet, og han kom og satte sig hos mig. Vi satte os ned. Jeg glemmer det aldrig,« siger Fresco om mødet med Pistorius efter Reeva Steenkamps død.

»Han sad med bøjet hoved. Jeg lagde hånden på hans skulder, og jeg kunne vitterligt se tårerne falde ned på terrassegulvet. På det tidspunkt sad jeg og tænkte. Jeg græd over, at jeg havde mistet min ven, og over det, min anden ven havde gjort. Men jeg vidste ikke – og det gør jeg heller ikke i dag – om jeg græd på hans vegne (hvis Pistorius talte sandt, red.), eller fordi han havde dræbt Reeves,« fortæller Darren Fresco, der kommer frem til, det nok var en blanding.

Inden den skæbnesvangre dag var Oscar Pistorius en feteret atlet i Sydafrika. Han nåede at vinde seks guldmedaljer ved para-OL på sprintdiscipliner, og ved OL i 2012 skrev han historie, da han stillede op mod verdens bedste atleter.

Da han i 2017 blev endeligt dømt, blev straffen fordoblet. Først lød den på seks år, men siden blev den øget til 13 år og fem måneder bag tremmer.