Tour de Frances løbsdirektør, Christian Prudhomme, sluttede sit danske visit af med næsten at sige ’på gensyn’.

Tredje og sidste etape af Tour de France-bossens rundtur i København havde i går formiddag målstreg i et barokt mødelokale på anden sal i Københavns Rådhus, hvor Christian Prudhomme mødtes med overborgmester Frank Jensen (S) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til endnu en snak om muligheden for at placere en Tour-start – eller ’Grand Depart’, som det retteligt hedder på Tour de France’sk – i Danmark i 2020 eller 2021.

Onsdag havde Prudhomme en lignende seance med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og kronprins Frederik.

Ja, Danmark mener det faktisk alvorligt. Der skal dansk asfalt under Tour-stjernerne. Det var heller ikke for sjov, at man havde fundet rådhusets fineste musselmalede porcelæn frem til monsieur Prudhomme i går.

Alvor eller venlig snak?

Men hvor alvorligt mener løbsdirektøren det? Hvor meget er bare venlig snak og store smil mellem en populær franskmand og danske politiske ledere – og hvor meget er reelle drøftelser om realiseringen af den danske Tour-drøm?

Det satte BT sig for at undersøge. For kunne man mon hos den stovte franskmand skimte et lille glimt i øjet, der sagde ’bare rolig, den er hjemme’.

Christian Prudhomme, du må være en mand med en meget travl kalender. Alligevel har du nu sat flere dage af til et besøg i København. Hvad prøver du at fortælle os?

»Jeg prøver kun at sige, at I imponerer mig. Jeg er evigt imponeret over at se alle disse mennesker, der fragter dem selv rundt i byen på cykler. Og det imponerer mig virkelig, for København er bare et udsnit af Danmark, og jeg ved, at der er cykelkultur over hele landet, og at hele nationen byder ind på Tour-start. Jeg har været direktør for Tour de France i lidt mere end 11 år, og det er første gang, at et helt land – ikke bare en by, men et helt land – søger om at få besøg af Touren,« lyder det fra Prudhomme, der dernæst nikker i retning af Frank Jensen.

Imponeret

»Jeg er imponeret over at blive modtaget af Københavns borgmester og erhvervsministeren. Jeg er imponeret over at blive inviteret på frokost sammen med statsministeren og Kronprinsen. Og jeg må sige, at jeg bliver skuffet, hvis ikke jeg skal spise frokost med dem igen, næste gang jeg besøger København på et privat visit … ha,ha. Nej, jeg er meget, meget imponeret over Danmarks passion for dette projekt, og jo stærkere båndene mellem os er, jo vigtigere bliver det danske bud for mig.«

57-årige Christian Pudhomme, der oprindeligt er uddannet sportsjournalist, har været direktør for verdens største cykelløb siden 2005, og under ham er løbet blevet endnu mere europæisk. Byer som London, Utrecht, Düsseldorf og Leeds har fået tildelt Grand Departs. Indtil videre har det benhårde etapeløb ikke kigget Danmarks vej, men det kan sagtens ændre sig snart, garanterer Prudhomme.

Vil styrke cyklismen

Vi danskere har snakket om en dansk Tour-start, næsten lige siden Bjarne Riis vandt i 1996. Hvorfor skulle det pludselig være interessant for Tour de France at komme til Danmark?

»Det vigtigste for mig er, at hvis der skal være en Grand Depart her i København og Danmark, skal det være for at styrke sammenhæng mellem professionelt cykelløb og almindelig cyklisme. For 20 år siden har det at skulle forsvare og bevare vores planet ikke været et så vigtigt emne, men det er det i dag. Og jeres måde at gribe tingene an på med jeres cykelkultur, hvor I cykler til arbejde og i skole ved hjælp af jeres fantastiske infrastruktur, er meget vigtig for fremtiden,« siger han og læner sig lidt længere ind over det lille barbord, hvor interviewet finder sted.

»Vi cykelløbsorganisationer skal bruge et løb som Tour de France til at sikre, at der i morgen er flere mennesker, der bruger cyklen i hverdagen end i dag. I 2007 begyndte Touren i London, og efterfølgende steg mængden af cyklister i London med 10 procent. Folk kunne se muligheden i at cykle. Og kan vi med Danmark som forbillede udbrede cyklisme, kan vi være med til at gøre noget rigtig godt for planeten.«

Ok. Men hvad taler så imod en dansk Tour-start?

»Ikke noget umiddelbart.«

Hvad med vores Tour-historik, der har fået sig et par ridser. Vi har en dansk Tour-vinder og en dansk næsten-vinder i Bjarne Riis og Michael Rasmussen, der siden har indrømmet doping. Formindsker det vores chancer?

»Det er ikke en fordel. Men vi gider ikke beskæftige os med fortiden, vi ønsker derimod at bygge fremtiden. Og her er København – verdens bedste cykelby – et forbillede.«

Hvornår træffer I beslutningen?

»Vi tager det skridt for skridt. Nu skal vi lige have fundet ud af, hvor starten skal være i 2019. Vi har ikke travlt. Men det er ikke uden grund, at vi er her i dag. Ha,ha,« griner Prudhomme og klapper undertegnede på skulderen som et tegn til, at nu skal han altså videre til den næste ventende journalist.

Et sidste spørgsmål! Danmark har med stor succes afviklet både Giro d’Italia og verdensmesterskabet. Hvad mere skal vi gøre for at overbevise dig?

»Bare vær tålmodig. Det beder jeg jer om. Bare vær tålmodig,« siger løbsdirektøren, mens han allerede har rakt næven frem til den næste reporter i køen.

I den anden ende af lokalet – under en af de pompøse lysekroner – tager overborgmester Frank Jensen også imod spørgsmål.

Prudhomme siger, at han er imponeret over Danmark og det danske Tour-bud. Men hvor meget er ren og skær høflighed fra hans side, og hvor meget er reel begejstring. Han er jo kurtiseret, hvorend han kommer?

»Det er rigtigt. Han er meget kurtiseret, og der er mange byer, der gerne ville have en Grand Depart. Men jeg tror, at det er ægte begejstring fra hans side. Jeg stod oppe i rådhustårnet sammen med ham en eftermiddag, og selv om det var lidt småkoldt, var hans begejstring over at kigge ud over cykelstierne og de mange cyklister enorm. Jeg tror virkelig, at vi gør indtryk,« siger Frank Jensen.

Bygger tillid

Den for nyligt genvalgte borgmester, der i sommer sad i løbsdirektørens bil under den afsluttende Tour-etape i Paris, tolker franskmandens besøg som et vigtigt skridt i at cementere det gode forhold mellem Tour de France og Danmark.

»Der er ingen tvivl om, at når Christian Prudhomme kommer så ofte til København og mødes med os, er det et spørgsmål om at bygge en tillid op mellem os. Logistikken har været den største udfordring, for hvordan søren får man karavanen og rytterne fra Danmark til Frankrig. Det har vi løst, og nu handler det om at bygge tilliden til hinanden op. Prudhomme skal lure, om det her er et bud, der holder fire-fem år frem i tiden. Kan han stole på Danmark? Vi har jo set tidligere, at værtsbyen pludselig trækker stikket (London trak sig som værtsby i 2017, red.), så jeg kan godt forstå, at han bliver nødt til at fornemme tilliden. Og det er vigtigt for os at sige ’bare rolig, vi løber ikke fra det her’.«

Kort efter er presseseancen slut, og inden Christian Prudhomme forlader mødelokalet, gjalder han et ’farvel og tak’ ud over de fremmødte. De fleste fornemmer nok, at det også er et ’på gensyn’.