»Jo bedre form, jeg er i, jo sjovere er det at spille teater. Træningen er vigtig for mig. Jeg føler, jeg bliver skarpere på scenen og foran kameraet.«

Sådan lyder det fra Paw Henriksen, 43. Skuespilleren, der løber, cykler og bokser og er ambassadør for Eremitageløbet, som han med et par små pauser har deltaget i hvert år siden 1991.

”Et godt råd til nye eremitageløbere. Det er ganske krævende at løbe 13,3 kilometer i det kuperede terræn i Dyrehaven. Det kræver træning over en længere periode. Så vent ikke for længe med at komme i gang med træningen,” siger han.

»Jeg elsker Dyrehaven. Naturen og den unikke atmosfære. Det er mit favoritterræn. Du finder ikke en bedre rute til et motionsløb.«

Paw Henriksen har en personlig rekord i Eremitageløbet på 53.17. Han løber fire gange om ugen og supplerer med cykling. Desuden er han to gange om ugen ungdomstræner i bokseklubben CIK på Christianshavn. I sine yngre år var han en talentfuld weltervægter med godt 30 kampe og i landsholdstruppen.

At han ikke helt har glemt boksekunsten, viste han i forestillingen sidste sæson på Teater Grob på Nørrebro med en imponerende solopræstation i 'Mig og Tyson', hvor teater og fascinationen af boksning smeltede sammen. I slutscenen dukkede en sparringspartner pludselig op, og scenen blev forvandlet til en boksering med et medlevende publikum omkring tovene.

Som Paw Henriksen sagde dengang: »Jeg var nødt til at være i form til den rolle.«

I denne uge så BTs medarbejder ham på Grob i forestillingen 'I støvet fra regnen' i et blændende, intenst og råt samspil med Martin Hestbæk om krigens barske konsekvenser. De to veteransoldaters dramatiske spil omkring et billardbord på et værtshus blev i overskriften i Berlingske karakteriseret som 'guddommeligt'. Større ros kan to skuespillere vel næppe få.

Paw Henriksen blev for otte år siden opereret for en livstruende kronisk tarmlidelse. Et smertehelvede, hvor han tabte 16 kilo og længe svævede mellem liv og død. Han har altid mavesmerter og må finde sig i at skulle på toilettet i tide og utide. Men som han siger:

»Når man har været så tæt på at dø, som jeg har, ændrer det ens måde at tænke på.«

E-løbets ambassadør bor på Østerbro i København sammen med kæresten Frederikke og har en søn på et år.

Dronningen blandt motionsløb, Eremitageløbet, arrangeret af BT i samarbejde med Københavns Idræts-Forening og Københavns Skiklub, er et stykke dansk idræts- og kulturhistorie.

Familiens Danmarks løb nr. 1 i det smukke og historiske hjørne af det nordsjællandske parforcejagtlandskab, som i 2015 kom på Unescos verdensarvliste, skydes i gang søndag 7. oktober 2018 kl. 11.00. For 50. gang.

Kom og løb med og få en unik oplevelse i Dyrehaven, dyrenes skov.

Læs mere og tilmeld dig på elob.dk. Der er en jubilæums-T-shirt til alle tilmeldte, og i målet får løberne overrakt en stor og flot medalje til minde om 50 års-jubilæumsfesten i Danmarks nationalskov. Det var Eremitageløbet, der startede motionsbevægelsen.

Foto: Peter Fredberg
Vis mere

Eremitageløbets ambassadører

  • Henrik Jørgensen, firdobbelt E-løbsvinder og rekordholder hos mændene med tiden 38.40 (1987).
  • Anna Emilie Møller, rekordholder hos kvinderne med tiden 43.45 (2016).
  • Abdi Hakin Ulad, firdobbelt vinder.
  • Jerk W. Langer, læge, foredragsholder og passioneret E-løber.
  • Lars Bom, skuespiller og passioneret E-løber.
  • Dennis Jensen, seksdobbelt vinder.
  • Annemette Rosén (tdl. Jensen), femdobbelt vinder.
  • Paw Henriksen, skuespiller og passioneret E-løber.
  • Gert Kærlin, dobbelt vinder.
  • Morten Spiegelhauer, journalist og passioneret E-løber.
  • Henrik Them, tre gange nr. 2 i E-løbet.
  • Jimmy Bøjgaard, journalist og passioneret E-løber.
  • Bjørn Ask Hansen, Kølkær ved Herning, passioneret motionsløber og klar til sit 50. E-løb.
  • Klaus Berggreen, tidligere landsholdsspiller i fodbold og passioneret E-løber.
  • Anna Holm, dobbelt vinder.