Det behøver ikke være surt at leve sundt - her 5 gadgets, der gør det både sjovere og nemmere at holde fast i de gode vaner.

Dårlige vaner har det med at snige sig ind i en travl hverdag. Det er bare så meget nemmere at hoppe på Facebook efter en lang arbejdsdag end at hoppe i træningstøjet. Det gælder ikke mindst i de kolde vintermåneder.

Men hvordan kommer du i gang med at leve sundere - og hvordan holder du fast i de gode vaner? Én af metoderne er at gøre tingene lidt sjovere, så de sunde vaner ikke bliver forbundet med en sur pligt.

»Tag udgangspunkt i, hvad der er sjovt, i stedet for bare at lægge alle pengene i et træningscenter. Genfind eksempelvis glæden ved en sport, du har dyrket tidligere, eller lav noget sammen med andre. Er det sjovt, er der større sandsynlighed for at du holder fast,« siger Joanna Scharlett.

Hun er personlig træner i Reload, et digitalt sundhedsunivers, hvor du kan abonnere på blandt andet online fællestræning og online yoga-sessions. Du kan også få lagt skræddersyede aktivitetsplaner og individuelle kostplaner samt få stress- og søvnrådgivning og personlig coaching.

Her har vi har samlet 5 af de fedeste gadgets, som inspirerer og hjælper dig til at holde fast i de nye, sunde vaner.

Hvordan kommer du i gang med at dyrke mere motion? Få hjælp fra en personlig coach hos Reload

1. Smartwatch - gør løbetræningen til en leg
Har du ingen erfaring med løbetræning, skal du nok heller ikke regne med, at du ubesværet kan løbe fem kilometer d 1. januar, når den sidste dråbe champagne er drukket, og der ikke er flere farvestrålende serpentiner, der skal blæses. Måske kan du kun tilbagelægge en lille kilometer, inden du må tilbage til sofaen – men det er allerede en sejr, for så er du kommet i gang. Du er nemlig allerede et skridt foran flere i omgangskredsen, der måske i stedet har kastet sig over burgere og fritter for at pleje tømmermændene.

Men hvordan bevarer du glæden ved løbetræning? Et smartwatch gør det lige lidt sjovere at løbe. Du kan ikke alene holde øje med klokkeslættet, men får også adgang til funktioner som tilbagelagt distance, kalorieforbrænding og puls. Nogle modeller kan også håndtere diverse notifikationer fra din smartphone, ligesom du kan styre din playliste. Har uret en integreret GPS-funktion, kan du også planlægge nye løberuter i området.

Den store force ved et smartwatch er de forskellige målinger. Hvis du ved, at du på førstedagen har løbet 967 meter, kan du måske sætte et mål for dag to, der lyder på 1015 meter. På den måde kan du hele tiden sætte små rekorder og presse dig selv. Metoden er særligt god til dig, der elsker at konkurrere – både med andre og dig selv.

2. Elcyklen - den fremadstormende gadget
Bæredygtige elkøretøjer trender for alvor i disse år – og det gælder ikke mindst elcykler. Med en elcykel kommer du hurtigt omkring. Nok skal du stadig træde i pedalerne, men du får hjælp til at få en større fremdrift via den integrerede motor og batteriet. Du får mulighed for at få masser af frisk luft, uden at du bliver lige så træt i benene som på en almindelig cykel.

En elcykel kan også gøre det mere attraktivt at tage ud på nye kuperede ruter, og bor du langt fra dit arbejde, kunne du måske udskifte bilen eller toget med en elcykel og få både »gratis« motion og transport.
Elcyklen kan også være et godt alternativ til dig, der har skader eller diverse udfordringer med fysikken.

Elcyklerne fås i en række prisklasser. Før et køb skal du overveje ting som motorplacering, batteriets rækkevidde og tophastighed. En centreret motor giver eksempelvis en optimal vægtfordeling samt et kraftfuldt tråd til det mere kuperede terræn, præcis som baghjulsmotoren. Forhjulsmotoren er bedst egnet til de lettere ruter, men er omvendt også noget billigere.

Du får flere gode sundhedsråd med et abonnement på Reload - se mere her

3. App til bedre søvn – lad mobiltelefonen gå direkte i »fængsel«
En sund livsstil er forbundet med en god nats søvn – men alt for mange får søvnen forstyrret af dårlige vaner. Det kan være noget så simpelt som at have en mobiltelefon ved siden af sengen, der med sit blålige lys skaber en kunstig lyssætning og blinker og bipper, når der kommer beskeder.

Længere tids mangel på en god søvn koster ikke kun på energikontoen, men også helbredskontoen. En god idé er derfor at få gemt mobiltelefonen af vejen, så du ikke bliver fristet til at tage et hurtigt kig på nyhedsfeedet fra sengen. Der findes flere sjove løsninger – du kan blandt andet lade mobiltelefonen »gå i fængsel«. Med »mobilfængslet« kan du låse mobiltelefonen inde om natten. Det kan være en smart løsning i tilvænningsfasen, hvor du har svært ved at holde fingrene væk fra tasterne og ofte griber ud efter telefonen, selvom du befinder dig i en let søvn. Efter noget tid skulle det gerne blive en vane at undgå det blå lys fra telefonen.

4. Trådløse hovedtelefoner - den uundværlige gadget
Har du ikke allerede investeret i et par trådløse hovedtelefoner, bør du straks gøre det. Det er lige lidt federe at dyrke motion, når du har musik eller yndlingspodcasten i ørene bliver, og du kommer til at elske den store frihed, der er ved at være i træningscenter eller på løbetur uden at skulle bøvle med dinglende kabler.

De trådløse hovedtelefoner fås i en række forskellige varianter, så giv dig gerne god tid til at afgøre, hvad der passer bedst til dine behov.

5. Den talende badevægt - gør slankekuren sjovere
En digital badevægt virker måske ikke umiddelbart som en motivationsfaktor. Men mange moderne badevægte har masser af digitale funktioner, der gør det til lidt af en sport at holde øje med alt fra vægt til fedtprocent, og som gør det muligt at lave en mere nuanceret kropsvægtanalyse.
Enkelte af dem har talefunktioner, specifikt designet til synshandicappede, men også praktisk for dig, der har brug for et mentalt skub. Det kan virke lidt som en åbenbaring, hvis du får sagt tallet højt – og ikke kun ser det på et lille display.

Ofte vil du have mulighed for at overføre dine data til smartphonen, så du kan følge med i, om du bevæger dig i den rigtige retning.

Du bør ikke sætte urealistiske mål for din slankekur – og du bør aldrig ty til de nemme løsninger. Så gør det til en sejr, hvis du blot taber dig lidt på fedtprocenten eller har smidt et par 100 gram efter motionsturen. Kort og godt bør badevægten være din bedste ven – og ikke noget, du gemmer langt væk i det bageste hjørne af badeværelset.

Med Reload får du adgang til et helt univers spækket med god viden, træningspas og guides.

Få hjælp af personlig træner

Oplever du, at det kan være svært at komme i gang med den sunde livsstil, kan du med fordel alliere dig med en personlig coach eller træner, der kan hjælpe dig med at lægge en strategi, der passer præcis til dig og det liv, du lever. Det forklarer Joanna Scharlett fra Reload.

»Melder du dig til et forløb i Reload, kigger vi sammen på, hvor du er i dit liv. Hvad vil du ændre, og hvad motiverer dig? Herfra får du lagt en strategi. På den korte bane bliver du pisket til at komme i gang, og på den lange bane får du lagt fundamentet til en permanent livsstilsændring.«

Dette indhold er produceret i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet med udarbejdelsen og publiceringen at gøre.

Andre læser også