De nordiske lande har igen markeret sig som verdensklasse-destinationer for madelskere. I Michelin-guiden for 2025 er nye stjerner tildelt restauranter, der kombinerer bæredygtighed med kulinarisk kreativitet, og flere af dem ligger i direkte forlængelse af udsøgte hoteller.
For dig, der vil gøre madoplevelsen til omdrejningspunktet for en rejse, er her guiden, der samler årets vigtigste Michelin-nyheder – med anbefalinger til, hvor du skal spise og sove.
DRAGSHOLM SLOT, HØRVE, DANMARK

Restaurant Dragsholm Slot Gourmet har fået en ny grøn stjerne og bekræfter, at bæredygtighed og luksus sagtens kan gå hånd i hånd. Restauranten er placeret i det historiske Dragsholm Slot, et hotel med 41 værelser midt i Odsherreds UNESCO-område. Her kan du vælge mellem tre madkoncepter – fra den 14-retters tastingmenu til det hyggelige Madhus og en mere tilgængelig bistro. Vælg "Gourmetopholdet", hvor du får både middag, slotsovernatning og morgenmad. Dragsholm er medlem af Relais & Châteaux – et kvalitetsstempel i sig selv.
TREETOP, VEJLE, DANMARK

I toppen af Munkebjergskoven ligger Treetop, en restaurant med udsigt over Vejle Fjord og en ny grøn stjerne. Den er en del af det veludstyrede Munkebjerg Hotel, hvor du også finder spa, wellness, casino og flere restauranter. Hotellet tilbyder "Gourmetophold" med overnatning i eksklusive Treetop-suiter og smagfulde menuer baseret på lokale urter og skovfund.
SIGNUM, MÖLNLYCKE, SVERIGE

Med både to stjerner og en grøn stjerne er Signum i Hällsnäs Hotell ved Landvettersjön blandt Sveriges mest spændende madsteder. Kokken tryller med fisk og grønt fra egen have i en restaurant med udsigt over søen. Et oplagt sted til en weekend med ro, natur og gastronomi i højsædet.
KASKIS, TURKU, FINLAND

Kaskis har ikke eget hotel, men er værd at rejse efter. Den grønne stjerne er tildelt for bæredygtige løsninger og mad med personlighed. Bo tæt på i Original Sokos Hotel Wiklund eller gå all-in med spa og luksus i Naantali Spa. Designelskere vil finde sig godt til rette på Radisson Blu Marina Palace.
ÓX, REYKJAVÍK, ISLAND

En skjult perle midt i Reykjavik, med kun 11 pladser rundt om et åbent køkken. ÓX byder på en eksklusiv og intens oplevelse, der starter via bagindgangen til en anden restaurant. Bo på det stilfulde Skuggi Hotel, det luksuriøse Fosshotel Reykjavik eller centralt og levende på CenterHotel Plaza.
De nye bib gourmands

I København er der kommet syv nye restauranter på Bib Gourmand-listen. Prøv bornholmskinspirerede Koefoed tæt på Kongens Nytorv og bo på Hotel D’Angleterre, Phoenix Copenhagen eller boutique-hotellet Skt. Annæ.
Radio i Frederiksberg satser på økologi – bo på Axel Guldsmeden eller det ikoniske Radisson Collection Royal Hotel. Rebel leverer ukrukket bistrostemning – tæt på ligger 71 Nyhavn Hotel og 25hours Hotel Indre By. Calma i Nørrebro frister med italiensk og fransk – bo f.eks. på Manon Les Suites med sit tropiske poolområde.

I Aarhus kan du nyde fransk/danske retter hos Restaurant ET og sove hos Hotel Royal, Comwell eller det romantiske Villa Provence. I Malmø er Västergatan stedet for sæsonmenuer i bistrostil – kombinér med Clarion Hotel Malmö Live eller det kreative MJ’s. I Stockholm ligger den nye Bib-vinder Ärla i Östermalm – bo på Villa Dagmar, The Sparrow eller Eden Park Hotel.
De store priser

Ti Trin Ned i Fredericia har fået prisen for Årets Unge Kok. Restauranten ligger ud til Lillebælt og byder på lokalt forankrede smagsoplevelser. Overnat i Best Western Plus Hotel Fredericia eller tag et spaophold på Comwell Kellers Park.

Københavns Alchemist er i en liga for sig. Her er serviceniveauet blevet belønnet med Michelins Service Award. Hotel D’Angleterre, Villa Copenhagen og Hotel Sanders matcher det ekstravagante niveau, men det nye 25hours Hotel Paper Island er også et stilfuldt valg tæt på Refshaleøen.

I Stockholm har Frantzén – med tre stjerner – fået Sommelier-prisen. Her anbefales Hotel Ruth, som har samarbejde med restauranten, men du kan også vælge luksus på Villa Dagmar eller At Six, eller bo historisk på Hotel Skeppsholmen.
Nordisk matrejse
De nye Michelin-stjerner i Norden viser en klar tendens: Enten vælger du et fuldt integreret gourmetophold i naturskønne omgivelser, eller du planlægger et byeventyr omkring en selvstændig restaurant med perfekt matchende hotel. Uanset rute er her muligheder for at sammensætte en rejse, hvor både tallerken og hovedpude lever op til de højeste forventninger.
