Ekspert Tina Fogelqvist guider dig uden om de typiske fejl og faldgruber – fra forkert farvevalg til dårlige redskaber.

Tina Fogelqvist fra Flügger farver er ansvarlig for tapeterne hos Fiona Wall Design og er virkelig velbevandret i tapetseringens vanskelige verden. Her gennemgår hun 10 klassiske fejl, så du kan få et overblik over, hvad du for alt i verden ikke skal gøre, næste gang du giver dig i kast med den kulørte vægbeklædning.

LOG IND PÅ BT PLUS og få Tina Fogelqvists vejledning, samt en masse flotte billeder, du kan bruge til inspiration i dit hjem.

Lavet i samarbejde med Houzz


Ekspert Tina Fogelqvist guider dig uden om de typiske fejl og faldgruber – fra forkert farvevalg til dårlige redskaber.

Tina Fogelqvist fra Flügger farver er ansvarlig for tapeterne hos Fiona Wall Design og er virkelig velbevandret i tapetseringens vanskelige verden. Her gennemgår hun 10 klassiske fejl, så du kan få et overblik over, hvad du for alt i verden ikke skal gøre, næste gang du giver dig i kast med den kulørte vægbeklædning.

Faldgrube 1: Fejlvurdering af antal ruller


Det er lidt af en kunst at beregne, hvor mange ruller der skal til at tapetsere et rum. “Mål væggens eller væggenes høje og bredde, så skal tapetleverandøren eller farvebutikken nok hjælpe dig med at udregne det præcise antal ruller. Man skal holde sig for øje, at der formentlig skal lidt ekstra til - især hvis det er mønstret og kræver mønstertilpasning. Altså, generelt skal man altid købe en smule mere, fordi der skæres noget af øverst og nederst, men især med mønstertilpasning kan der forsvinde mange centimeter,” forklarer Tina.

Det er bedre at have en rulle for meget end en rulle for lidt! Hvis man køber en ekstra rulle senere, kan man nemlig være uheldig at få én fra en anden batch (altså fra en anden produktionsdato), hvilket sommetider kan betyde en synlig nuanceforskel. Tina anbefaler også, at du gemmer de u-limede og afskårne stykker under arbejdet, da du kan få brug for lidt ekstra til sidst. Det, du derefter har til overs, kan du gemme i tilfælde af, at tapetet en dag skal lappes.

Faldgrube 2: Overvurdering af dækkeevnen


Når man vælger tapet, glemmer man tit at tage højde for, at det ikke nødvendigvis skjuler farven på væggen bag. Hvis tapetet skal dække en mørk væg, bør man grundmale væggen, inden man tapetserer. “Det er jo ikke så fedt at lægge en masse arbejde i at sætte tapet op for så at opdage, at man kan se den mørke baggrund igennem. Det sker oftest, når væggen tapetseres fra mørkere til lysere,” siger Tina.

Faldgrube 3: Fejlagtigt valg af tapet


“Hvid er ikke længere det eneste rigtige valg, og man skal klart vælge farvet tapet, hvis det er det, man helst vil have. Der er mange, der spørger mig, hvilke tapeter er in lige nu, men der er jo intet, der er rigtigt eller forkert, så længe man vælger noget, man selv synes om. Generelt vil jeg dog sige, at det bliver mere populært med mønstrer og farver – der skal ske noget! Tænk bare på, hvad et tapet kan gøre ved et rum!”

Faldgrube 4: At begrænse sig til designtapeter

“Hvis jeg skal være helt ærlig, er et eksklusivt designtapet ikke nødvendigvis bedre rent kvalitetsmæssigt. Har man forelsket sig i et bestemt tapet, er det selvfølgelig det, man skal vælge. Så længe man bare er klar over, at det er designermærket, man betaler for, og at det kan være nødvendigt at sætte tapetet op med større forsigtighed. De kan være superflotte men også sværere at sætte op, da designtapeter ofte er lidt tyndere og mere følsomme.”

Faldgrube 5: Manglende forarbejde

Vi kender nok alle til det at være utålmodig: Man vil i gang med det samme, og indretningsprojektet skal helst stå færdigt samme dag. Men sørg i stedet for at gå i gang i god tid, og tag et godt kig på væggen, inden du kaster om dig med tapetklister! Tina understreger, hvor meget forberedelserne påvirker slutresultatet: “Find ud af, hvad der er på væggen lige nu, og hvad der skal gøres inden tapetseringen. Der må ikke være noget, der sidder løst – underlaget skal være fast og strakt. Når du har fjernet eventuelle vægdekorationer og flyttet møblerne foran, skal du huske også at fjerne søm og skruer. Hvis du ovenikøbet har mulighed for at fjerne gulvlisterne, er det meget lettere at montere tapetet – og resultatet bliver flottere. Til sidst skal alle skrue- og sømhuller fyldes og slibes.”

Der findes en slags tapet ved navn Coverup, eller Easycover, som kan erstatte forarbejdningen af huller osv., hvis man ikke tør gøre det selv. Det er et bredt tapet, der simpelthen monteres direkte på den gamle overflade og dækker alle væggens ujævnheder. Tapetet skal fæstnes med rulleklæber og kræver ret meget lim for at sidde godt fast.

Faldgrube 6: At ignorere detaljerne

Udover at alle ujævnheder skal slibes og spartles væk, er de små detaljer også vigtige at få med. “Glem ikke at slukke for strømmen og fjerne alle væggens afbrydere og stikkontakter. Der er mange, der ikke gør det, og så får de sig pludselig et ubehageligt stød, så elektriciteten går. Det er ikke særlig sjovt! Lad tapetet dække hullerne til kontakterne, og skær så tilsvarende huller i papiret, mens tapetet stadig er fugtigt. Sæt til sidst strømafbrydere og kontakter tilbage på plads, og tænd til allersidst for strømmen igen.”

Faldgrube 7: Forkert værktøj

Det er alfa og omega at have det rette værktøj parat inden tapetseringen. “Det virker altid så enkelt, men det er nemt at glemme noget. Du skal bruge saks, tapetkniv, ruller til tapetklister, bakke til at hælde limen op i, pensel til lim i hjørnerne, en tapetlineal til at skære af ved lister og sidst men ikke mindst en tapetspartel. Det er egentlig en smagssag, om man foretrækker en spartel eller en tapetbørste, men jeg kan bedst lide spartlen. Det er også vigtigt at have et vaterpas eller noget andet, der kan sørge for, at tapetet sidder lige på væggen.”

Faldgrube 8: Undervurdering af skrå vægge

Så er det blevet tid til at hænge første bane tapet op, og det skal selvfølgelig være helt lige – også selvom væggen ikke er det. Det kan være lidt af en udfordring, for især i ældre huse kan tapetet komme til at se skævt ud, simpelthen fordi væggen hælder.

“Man kan tydeligt se det, hvis et mønstret tapet ikke er blevet hængt lige fra starten. Til sidst kan der være tale om flere centimeters forskydning, og så ser det jo helt forkert ud. Engang, da jeg skulle sætte et stribet tapet i mit køkken, satte jeg det helt lige, men ved kanten af køkkenskabet blev det virkelig synligt, at væggen var skæv. Og hvad gør man så, tænkte jeg og spurgte maleren. Løsningen er simpelthen at narre øjet ved at hænge tapetet en lille smule skævt fra starten. På den måde er det ikke altid så sort og hvidt, og jeg tror egentlig, det er et ret normalt problem,” siger Tina.

Faldgrube 9: At være nærig med knivene

Endelig tid til at tapetsere! Når det kommer til selve teknikken, er det smartest at begynde i et hjørne eller ved et vindue og så fortsætte derfra. Hvis du føler dig usikker, så få en anden til at hjælpe dig. Det er hyggeligere, og så går det dobbelt så hurtigt.

Kør tapetspartlen eller tapetbørsten fra midten af banen og udad for at glatte eventuelle bobler. Tær derefter limen af ved kanterne med en svamp. “Man fjerner alle limrester for at undgå pletter på tapetet. Men ellers er det bare om at klø på og have godt værktøj. Husk nu også, at du får brug for mange knivklinger! Når jeg tapetserer med såkaldte non woven tapeter, bruger jeg måske 2-3 tapetknivklinger. Jeg vil våge at påstå, at det er 10 gange lettere at tapetsere, hvis man skifter kniv jævnligt.”

Faldgrube 10: Sjuskeri

Man kan sige, at non woven tapet er et dødt materiale, da det ikke ændrer sig overhovedet. Papirtapet svulmer omvendt lidt op, inden det skal hænges på væggen, og trækker sig sammen igen, når det tørrer. Derfor skal kanterne af de enkelte længder selvfølgelig overlappe.

Non woven tapet trækker sig derimod ikke sammen og skal hænges kant-til-kant. “Man skal helst ikke hive for meget i tapetet. Hvis man gør det, kan man skabe en spænding, og så krymper det tilbage til sin oprindelige størrelse, når det tørrer. Så kan det ende med, at der kommer huller mellem længderne.”

Flügger farver har en fin instruktionsvideo, der viser, hvordan man sætte non woven tapeter op.

Lad være med at prøve at dreje på et stykke tapet, hvis det sidder lidt skævt. Løsn i stedet hele banen, start forfra, og placer stykket så tæt på de andre som muligt, så det kommer til at sidde lige. “Glem ikke at lufte godt ud og holde en god rumtemperatur, så tapetet kan tørre godt,” siger Tina og tilføjer: “Det er sjovt at give hjemmet en total forvandling, og det er jo ikke fordi, tapetet skal sidde der i 20 år, så du må gerne være modig. Du kan jo bare tapetsere om igen,” siger hun.

Udarbejdet i samarbejde med Houzz