Det er ganske få mennesker, der er helt inde i inderkredsen omkring Danmarks nye statsminister Lars Løkke Rasmussen. Flere af dem er identiske med de personer, der kæmpede på hans side i opgøret om formandsposten i Venstre sidste år - men der er også et spraglet islæt.

Det viser BTs gennemgang af Lars Løkke Rasmussens professionelle og private netværk. Vi har kortlagt netværket gennem samtaler med en lang række kilder i Venstre, i andre borgerlige partier, i spincirkler og i sports- og kulturverdenen.

Gennemgangen afslører også, at Lars Løkke Rasmussen har et svagt netværk i erhvervslivet, som ellers er meget vigtigt for en borgerlig statsminister, og at han også har et svagt internationalt netværk.

Kommunikationseksperten Michael Ulveman, der har været særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen, siger, at et stærkt netværk er afgørende for en statsminister:

»Det er meget afgørende for en politisk leder, at man har et netværk, der rækker langt uden for Christiansborg til erhvervsliv, vigtige organisationer og lokale miljøer,« siger han.

For at læse hele gennemgangen af Lars Løkke Rasmussens netværk i og udenfor Danmark og se den store nyhedsgrafik skal du logge ind på BT PLUS. Abonnementet koster 29 kr. per måned - første måned er gratis (uden binding). Som abonnent får du adgang til tusindevis af dybdegående artikler, rørende indblik og hjælpende guider.


Det er ganske få mennesker, der er helt inde i inderkredsen omkring Danmarks nye statsminister Lars Løkke Rasmussen. Flere af dem er identiske med de personer, der kæmpede på hans side i opgøret om formandsposten i Venstre sidste år.

Det viser BTs gennemgang af Lars Løkke Rasmussens professionelle og private netværk. Vi har kortlagt netværket gennem samtaler med en lang række kilder i Venstre, i andre borgerlige partier, i spincirkler og i sports- og kulturverdenen.

Gennemgangen afslører også, at Lars Løkke Rasmussen har et svagt netværk i erhvervslivet, som ellers er meget vigtigt for en borgerlig statsminister, og at han også har et svagt internationalt netværk.

Kommunikationseksperten Michael Ulveman, der har været særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen, siger, at et stærkt netværk er afgørende for en statsminister:

»Det er meget afgørende for en politisk leder, at man har et netværk, der rækker langt uden for Christiansborg til erhvervsliv, vigtige organisationer og lokale miljøer,« siger han.

Skal arbejde i samme retning

»Som statsminister handler det om at have en masse mennesker, der arbejder i samme retning som en selv. Hvis man bare nøjes med at udtale sig til en avis en gang imellem, har man begrænset indflydelse. Kan man udnytte den autoritet, der ligger i statsministerembedet, til at få mange mennesker til at arbejde for sig, er der en større chance for, at ens ideer kan blive til virkelighed,« siger Michael Ulveman.

Kommunikationsekspert Susanne Hegelund, der bl.a. har skrevet ’Håndbog for statsministre’, siger:

»Den politiker, der ikke har et netværk, får en hård gang på Christiansborg.«

Tættest på Løkke er erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen. Han har ikke den fineste ministerpost, men er i dag nærmest Løkkes højre hånd. Han var tidligere helt ude i kulden pga. ægteparret Thorning-Kinnocks skattesag, der rullede, mens Troels Lunds Poulsen var skatteminister, men han har kæmpet sig tilbage ved at slås utrætteligt for Løkke under formandsopgøret.

De andre i inderkredsen er finansminister Claus Hjort Frederiksen, der regnes for Venstres stabile anker i stormvejr, gruppeformand Søren Gade og energiminister Lars Chr. Lilleholt.

Kvinden bag manden

I øvrigt er Lilleholts kone og Løkkes kone Sólrun også veninder, og det betyder også noget. Sólrun selv regnes af mange for en vigtig sparringspartner for Løkke, og hendes mening har stor vægt. Når Løkke kommer privat sammen med Børsens chefredaktør Niels Lunde, skyldes det i højere grad konernes gode forhold end Lundes position.

Desuden har Løkke et særlig fortroligt forhold til Folketingets formand Pia Kjærsgaard, som han også tidligere delte sine inderste bekymringer med, da han blev statsminister første gang i 2009, og diskuterede valgdatoer med i 2011.

Desuden oplyser kilder, at Løkke er i gang med at opbygge et tillidsfuldt forhold til Socialdemokraternes nye formand Mette Frederiksen, som han har langt højere respekt for end for forgængeren Helle Thorning-Schmidt.

På embedsmands- og spinsiden har Løkke et intenst samarbejde med Statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen, som han selv fik ansat, da han sidst var regeringschef i 2009-11, sin nye særlige rådgiver, tidligere leder af spin-enheden i Venstre Jacob Bruun Christensen, og partisekretær Claus Richter. Andre folk, Løkke lytter til, er reklamedirektør Steffen Hjaltelin, hvis firma også lægger kontor til Løkke-fonden, og Christopher Arzrouni, der tidligere har været taleskriver for Fogh og Løkke og nu er særlig rådgiver for udenrigsminister Kristian Jensen.

Med Løkke på løbe- eller cykeltur

Lars Løkkes tidligere liberale netværk, Havreholmgruppen, der omfattede omkring 100 personer fra erhvervs- og kulturliv, eksisterer ikke mere. I stedet har Løkke taget et nyt initiativ, efter at han genvandt nøglerne til Statsministeriet. Hver mandag morgen kl. 7.30 bliver en håndfuld folk fra erhvervslivet, medieverdenen og lign. inviteret til enten en løbetur eller en cykeltur med Løkke, og bagefter er der morgenkaffe og løs snak. Her arbejder Løkke på at opbygge nye alliancer, og det er ikke nogen loge - de inviterede er forskellige fra gang til gang.

Lars Løkke Rasmussen har bibeholdt hulemøderne med de andre ledere i blå blok, der plejede at være hver tirsdag morgen, men nu er med længere mellemrum. Den mere hobbybetonede del af netværket bærer stærkt præg af, at Løkke brænder for cykling og for hjælpen til unge drenge, der er kørt fast i uddannelsessystemet.

F.eks. har han et godt forhold til komikeren Anders Lund Madsen, som han har studeret jura sammen med på Københavns Universitet, og som optræder i Venstre- og LøkkeFonden-sammenhæng. Og han kan slappe af med at cykle Mallorca tyndt med den tidligere tv-vært Reimer Bo Christensen, og han har også et godt forhold til en anden tidligere tv-vært, Bubber, som han også har mødt på Team Rynkebys årlige cykelture til Paris.

»Jeg mødte Lars Løkke på turen til Paris i 2013, hvor det regnede meget af tiden, og vi fik snakket om alt muligt. Siden blev jeg bedt om at blive bestyrelsesmedlem i LøkkeFonden, og det er jeg stolt af. Arbejdet med de kriseramte drenge er vigtigt, og LøkkeFonden gør et stort arbejde,« siger Bubber.

Klik på billedet for at forstørre, så du kan læse om Løkkes netværk.

Alene i  verden

Lars Løkke er gode venner med omstridt ambassadør, men han har ellers ikke mange internationale profiler i sit netværk.

Selv om Lars Løkke Rasmussen (V) i fredags spiste en arbejdsfrokost med sin tyske kollega, kansler Angela Merkel, i Berlin, er den danske statsminister stadig en ren nybegynder i international politik.

Blandt ministre og udenrigsordførere på Christiansborg tegnes et entydigt billede af, at Løkke først og fremmest er en indenrigspolitiker. Hans styrke og altoverskyggende interesse ligger i den hjemlige politik, og udsynet stopper ved Kruså.

Af samme årsag dukker der meget få navne op, når man kortlægger hans internationale netværk. Det ene er lagmanden på Færøerne Kaj Johannesen, som han kender fra sine hyppige besøg deroppe.

Tvivlsomt ry

Det andet navn er straks mere kontroversielt. Løkke er nemlig gode venner med den omstridte Washington-ambassadør Peter Taksøe-Jensen, der netop er blevet forflyttet til Indien. Han ventes om kort tid at blive udpeget til regeringens ny udenrigskoordinator. Peter Taksøe-Jensen fik et tvivlsomt ry, da han i 2003 gav den daværende Fogh-regering et juridisk alibi for at indlede Irak-krigen uden FN-mandat.

Lars Løkke drak en øl med ham under FNs generalforsamling sidste år, og det er efter sigende her, ideen opstod i Løkkes hoved om at lade Taksøe-Jensen forestå en større udredning af dansk udenrigspolitik.

Hvis Løkkes netværk i udlandet er hullet, kan det samme siges om hans forbindelser til ledende erhvervsfolk. Forholdet til Dansk Industri og til Landbrug & Fødevarer er ifølge BTs kilder kronisk dårligt.

Under Dansk Industris topmøde sidste år vakte han forargelse, da en direktør spurgte ham, hvorfor Venstre spænder ben for, at danske virksomheder i Asien henter udenlandske medarbejdere hjem til Danmark. Løkke svarede, at man da selvfølgelig godt kan åbne døren for ’kristne somaliere, der har gået på Sorbonne’. Men dem er der jo ikke så mange af.

Velfærd og tryghed

Kim Skibsted, som er kommunikationsdirektør i Grundfos, har været aktiv i debatten for at skabe forståelse for, at Danmark har brug for udenlandsk arbejdskraft.

»Vi skal have flere dygtige mennesker til landet, så vi kan sælge flere varer i udlandet. Det er et mantra, vi gentager igen og igen, også i håb om at Dansk Folkeparti, der er en del af regeringens parlamentariske grundlag, anerkender, at Danmarks velfærd og Danmarks tryghed hviler på, at vi handler med omverdenen. Vi kan ikke leve af at klippe hinanden,« siger han.

Venstres gruppeformand Søren Gade medgiver, at Løkke er udfordret.

»Lars arbejder benhårdt på at udbygge sit netværk - også i erhvervslivet - med henblik på at få input til de store opgaver, der venter i de kommende år. Og de handler jo især om at skabe vækst i det private erhvervsliv. Det kræver et endnu større netværk, end Lars har i dansk erhvervsliv i dag, og det ved han godt,« siger Søren Gade.

Ifølge vores kilder synes erhvervslivets top, at jeres udlændingepolitik lægger forhindringer i vejen for at tiltrække nødvendig udenlandsk arbejdskraft til Danmark?

»De erhvervsledere bør sætte sig ind i, hvad regeringen vil. Vi inviterer folk ind for at arbejde i vores virksomheder, og det gjorde vi også i den tidligere blå regering. Det betyder ikke, at vi ikke kan føre en stram udlændingepolitik, og vi skal jo også kigge på de kvalifikationer, folk har. Jeg er lidt træt af den kritik fra erhvervslivet. De skulle tage at træde ned fra deres tårn og se, hvordan almindelige mennesker oplever det pres, der er på vores grænser i dag,« siger Søren Gade.