Tandpasta skulle ellers være så godt for tænderne, men den økologiske slags giver dig altså chance for at få huller i stedet.

Kridt, myrra, æterisk mynteolie og rød solhat er nogle af ingredienserne de økologiske og 'naturlige' tandpastaer, der findes på det danske marked.

Men hvis du kun bruger økologisk tandpasta, er der stor sandsynlighed for, at dine sunde tænder bliver dårlige og fyldt med huller. Det vurderer to tandpasta-eksperter, som Politikens forbrugersite tjek.dk har talt med.

Kun to ud af 23 naturtandpastaer indeholder fluor, viser en gennemgang af tandpastaerne, som Tjek har lavet.

Tandlæge og underdirektør i Tandlægeforeningen Ole Marker anbefaler at man går uden om de økologiske tandpastaer uden fluor.

- Der er stor risiko for, at man får ødelagt sine tænder, fordi flour har en effektiv virkning i forhold til karies. Vi oplever forældre, der kommer og spørger os til råds om økologisk tandpasta, fordi de tror, at det er bedst. Men det er misforstået godhed. Det er helt galt, siger Ole Marker til tjek.dk

- Der er endnu ingen videnskabelige undersøgelser, der viser, at tandpastaer uden flour har samme effekt som tandpasta med flour i. Tit er der pebermynte i naturtandpasta, så man får en fornemmelse af, at munden bliver ren, men det effektive i tandpasta er flouren, tilføjer han.

Grunden til at der ikke er flour i økologisk tandpasta er, at flour kan være skadeligt. Men så skal man - ifølge Ole Marker - spise flere tuber. Også tandlæge underviser på Tandlægeskolen i København gennem mere end 30 år - Lena Bay - fraråder økologisk tandpasta.

- Hvis ikke de har flour i, ville jeg ikke selv bruge dem. Men der er nogle, der er fanatiske og synes, at alt økologi bare er sagen. Man får ikke den beskyttelse af tænderne, som der er nødvendig, siger hun.

Det har ikke været muligt at træffe producenterne Lavera og Urtekram for en kommentar.