Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Rigtig mange danskere har ligesom 23-årige Chris Bjerknæs lidt for meget på sidebenene. Chris vejer 113 kg og lider af svær fedme. Men han er træt af at skulle undskylde for, at han er tyk. Han vil bare gerne have lov til at være fed i fred. Det fortalte han mandag om i et debatindlæg i Politiken og på bt.dk.

Ifølge sundhedsforsker Bente Klarlund skal vi passe på, at vi ikke kommer til at blande os for meget i andres vægt og gøre det til et problem.

Vi har fået tudet ørerne fulde af, at overvægt øger risikoen for en lang række livsstilssygdomme som sukkersyge, højt blodtryk, åreforkalkning og blodpropper i hjertet. Sygdomme, som vi hvert år bruger mange penge på at behandle i det danske sundhedsvæsen.

Ifølge Bente Klarlund, der er professor og sundhedsforsker ved Københavns Universitet, skal vi dog passe på, at vi som samfund ikke kommer til at stigmatisere de overvægtige.

- Vi skal passe på, at vi ikke kommer til at blande os for meget i, hvad andre folk vejer. For det ser ud til, at man godt kan være overvægtig, men stadig være sund og ikke have øget risiko for sygdomme og død. Dermed behøver overvægtige ikke at være dyrere for samfundet end andre, siger hun til bt.dk.

Ifølge Bente Klarlund er det ikke nødvendigvis så problematisk at veje for meget og f.eks. have et BMI på 30, hvis bare man også er fysisk aktiv.

- Det er nok meget forkert af os, at vi fokuserer så meget på vægten i stedet for at sige, at man godt kan være sund i alle størrelser - selvfølgelig til en vis grænse, siger Bente Klarlund.

Ifølge professoren er det vigtigt, at vi får et mere nuanceret syn på sundhed. Vi skal finde en balance, hvor vi kan oplyse om overvægt og følgesygdomme - uden at blande sig for meget eller fordømme de overvægtige.

Bente Klarlund forklarer, at vi i vores velfærdssamfund er tæt forbundet, også gennem sundhedsvæsenet.

- Hvis jeg ryger, vil det påvirke din skatteprocent. Hvis du er overvægtig, vil det påvirke min skatteprocent.

Hun mener, at det kan være problematisk, at forebyggelse er et individuelt problem, mens behandling er et fælles problem. Det er vigtigt, at vi ikke får en for voldsom polarisering i sundhed, hvor nogle er meget sunde og andre meget usunde. Det kan ifølge professoren være en bombe under velfærdssamfundet, hvis det ender med to grupper, hvor de meget sunde ikke vil betale for de usunde og syge.

Andre læser også