En ost er ikke bare en fed fætter, der sætter sig på sidebenene. Ost kan sagtens indgå i slankediæten og den sunde kost - det gælder bare om at kende sin ost. Chefdiætist Lisa Bolting guider dig.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Chefdiætist hos B.T. Slank Lisa Bolting gør op med myter og fakta, når det kommer til ost. For selv om mange tror, at ost er en fed spise, så kan det sagtens indgå i den daglige kost.

- Ost er en vigtig og god del af vores ernæring – det indeholder rigtig mange næringsstoffer og har et højt proteinindhold, forklarer Lisa Bolting.

Sæt gang i dit vægttab nu. Meld dig ind i B.T. Slank HER

Ost kan være meget fed, så vær opmærksom Vi bruger ost i mange sammenhænge, da det er anvendeligt både som pålæg, til varm mad og bare som hygge. Men hvis du indtager ost dagligt, er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvor højt fedtindholdet er i produktet, siger Lisa Bolting.

To deklarationer

Der er to måder at deklarere ost på i dag. Det gammeldags + og den mere moderne %. + betyder fedt i tørstof og % betyder fedt pr. 100 g af den færdige ost.

Lisa Bolting anbefaler, at der max. er 17 g fedt pr. 100 g i osten (dvs. max 30+ eller 17%). Når du handler, kan du således gå efter % eller gram fedt pr. 100 g, så ved du nøjagtigt hvor meget fedt, der er i den ost, du køber.

Oversigt

I dette lille skema kan du se, hvad den gammeldags betegnelse svarer til i procent og fedt pr. 100 g:

10+/6% 6 gram

20+/13% 13gram

30+/17% 17 gram

45+/27% 27 gram

60+/34% 34 gram

Kæmpe udvalg

Der er et kæmpe udvalg af forskellige oste på markedet i dag. Lige fra de gammeldags smelteoste til de mere flødeost-lignende typer.

Lisa Bolting anbefaler, at du bruger lidt tid på at se, hvad der findes:

- Der er langt flere magre varianter, end du måske forestiller dig. Vælger du de bløde smøreoste, er fedtinholdet noget lavere, da der er mere væske i osten. En Buko Reje smøreost med 40 indeholder kun 17 g fedt pr. 100 g og er derfor blevet til en mager ost, forklarer hun.

- Dog er den stadig ikke lige så mager som f.eks. Cheasy smørreost, som derfor er et endnu bedre alternativ.

Prøv en rygeost

Gode osteprodukter kan ud over de magre varianter være rygeost – og her det er det fint at spise begge varianter.

For selv om en rygeost er 40+, så har den ikke mere end 10 g fedt pr. 100 g, og en skummetmælksrygeost på 5+, den har ca. ½ g fedt pr. 100 g. Det gælder med andre ord om, at se sig for, når du handler oste.

Lisa Bolting har et sidste tip, når du handler oste:

- Brug din lokale ostehandler, hvis du har en i nærheden. Der kan du smage på osten og købe den mængde, som du har brug for. Han vil også kunne rådgive dig omkring fedtindholdet i osten, siger hun.