Lyt til artiklen

Har du lyst til at være slank og fuld af energi hele sommeren – uden de store anstrengelser? Så har vi guiden til dig med tre eksperters bedste tips, der booster din sundhed på ingen tid og holder dig i form i ferien.

1. Tænk grønt
Spis grønsager til både morgenmad, frokost og aften. De er fyldt med vitaminer, mineraler og gode kostfibre, så de mætter længere – og jo flere grønsager, du fylder på tallerkenen, jo mindre plads er der til alt det andet. Det kan godt være lidt svært pludselig at tænke grønsager ind i alt – især morgenmaden, men riv lidt gulerod eller rødbede over din skyr eller i din havregrød.

2. Zzz … Sov godt
Sørg for at prioritere din søvn, så du får syv-otte timers kvalitetssøvn hver nat. Jo mere søvn er ikke nødvendigvis bedre. Det gælder om at finde den rette søvnmængde til netop dit behov. Når du er udhvilet, er det nemmere at tage de rigtige – og sunde – valg i forhold til, hvad du putter i munden.

3. Få lys og frisk luft
Frisk luft er vigtigt for sundhedsbalancen, så sørg for at komme ud hver dag og gå, cykl eller løb en tur. Hvis du sidder ned det meste af dagen på et kontor og derefter træner i et fitnesscenter, får du ikke dækket et helt basalt behov for lys og luft.

4. Tøm skuffer og skabe
Det virker banalt, men det virker. Sørg for, at du ikke har skuffer og skabe fyldt med chokolade, chips og andre fristelser. Så er risikoen for, at du falder i meget mindre.

5. Boost din fordøjelse
Din fordøjelse er vigtig for at holde en normal vægt og en flad mave. Derudover sidder 75 pct. af vores immunforsvar i tarmsystemet, så en dårlig fordøjelse bringer dig ud af balance og øger trangen til at spise og drikke ting, vi ikke har godt af. Boost din fordøjelse med masser af vand, bevægelse og grønt.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du sover for lidt?

6. Tænk kun 21 dage frem
Skal du ændre en vane, så tænk kun 21 dage frem. Det er overskueligt og meget nemmere at holde, end hvis du siger til dig selv, at du aldrig mere må spise chokolade. Når de 21 dage er gået, har du en succesoplevelse, der giver lyst til at fortsætte.

7. Hop, hop, hop
Sidder du meget stille foran computeren, når du arbejder, så gør det til en vane at holde aktive pauser. Sæt alarmen på din telefon hver time, og brug fem minutter på at bevæge dig. Gå en lille tur, hop på stedet, eller lav lidt strækøvelser – så holder du bedre gang i din forbrænding.

8. Vælg fuldkorn
Drop de hurtige kulhydrater, og gå efter fuldkornsvarianterne i stedet. Fuldkornspasta, brune ris og rugbrød mætter bedre, så du spiser mindre. Derudover er de mange fibre gode for fordøjelsen og holder maven i gang.

9. Vent 10 minutter, når du har appetit på mere
For mange er problemet ikke, hvad de spiser, men mængderne. Har du lyst til at tage en portion mere? Så gør det til en vane at holde fast i bordkanten, og vent ti minutter. Oftest vil du ikke længere være sulten.

10. Vær glad, og sig nej!
Gør alt, hvad du kan for at være så glad i din hverdag som muligt. Det er meget nemmere at sige nej tak til fristelser, når du er i godt humør.

SE OGSÅ: Få svaret på 13 myter om fuldkorn

11. Drik mynte- eller lakridste
En god te med mynte, lakrids eller en anden smag kan være et godt alternativ til det søde om aftenen. Køb en rigtig god te, lav den i en lækker kop, og gør noget ud af det, så du føler dig forkælet.

12. Klar, parat med grønne snacks
Forbered nogle sprøde gulerods-, agurke- eller selleristave, og hav dem klar i køleskabet. Så har du altid en sund snack lige ved hånden, når du bliver småsulten.

13. Smid sødemidlerne ud
Der har været meget diskussion om, hvor sundhedsskadeligt aspartam er, men uanset hvad, så gør det ikke noget godt for dig. Det holder dig blot fast i trangen til, at alt helst skal smage lidt sødt.

14. Lad opvasken stå, og gå en tur
Efter aftensmaden er det kritiske tidspunkt for mange, fordi vi får en træthedsfølelse efter at have spist, som hurtigt kan trigge lækkersulten. Lad tallerkner og gryder stå, tag kæresten eller ungerne under armen og gå en tur. Du bliver gladere og er et helt andet sted, når du kommer tilbage.

15. Sæt badevægten væk
Den giver ikke noget reelt billede, da din væskebalance ryger op og ned, så du kan sagtens have været vildt sund i flere dage og alligevel veje 200 gram mere end sidst. Så kig dig i spejlet, mærk efter på dit tøj, eller mål med et målebånd rundt om navlen i stedet – men ikke for tit.

SE OGSÅ: Så let sparer du 300 kalorier om dagen

16. Du ved det godt, men … drik vand!
Vand er essentielt i forhold til både at forbrænde fedt og skylle affaldsstoffer ud af kroppen med. Sørg for at drikke 2-2,5 liter frisk vand hver dag for at opretholde en sund væskebalance.

17. Kom op af sofaen
Kommer lækkersulten snigende, når du sidder i sofaen om aftenen, så rejs dig op og gør noget andet. Vand blomsterne, børst tænder eller ring til en veninde – ved at gøre noget aktivt glemmer du hurtigt, at du egentlig havde vildt lyst til chokolade.

18. Gør din arbejdsplads sukkerfri
Vrimler det med morgenbasser, feriekage og bare-fordi-slik på dit arbejde? Så lok kollegaerne med til at tage tre uger uden sukker for at kickstarte en mere moderat kagekultur. I kan eventuelt lave en konkurrence med lækre præmier på spil.

19. Sec er din nye yndlingstræning
Ud over at være et fantastisk redskab til nærvær er sex også et af kroppens basale behov. Det øger forbrændingen og frigiver en masse gode hormoner, der gør os glade, velafbalancerede og ikke mindst slanke.

20. Spis kun, når du er sulten
Hvornår har du sidst været sulten? Sådan rigtig sulten, hvor maven knurrer, og du kan mærke, at nu har din krop virkelig brug for mad? Det er ikke farligt at være sulten, så vent med at spise, til du er det.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du har sex?

21) Boost din træning med variation
Sørg for at variere din træning, så det bliver ved med at være lige hårdt. Jo mere du har gjort det samme, jo mindre energi bruger din krop. Så giv din træning et tvist, så du snyder din krop til at bruge mere energi – og undgår at kede dig samtidig.

22. Spis efter 5:2-strategien
Holder du hverdagen fuldstændig sund og fornuftig, kan du sagtens få plads til noget af det lækre i weekenden. Så har du fem dage til at gå og glæde dig til den der lækre flødebolle eller den gode kage fra bageren. Det får nydelsen frem i forreste række, så du faktisk kan nøjes med meget mindre, netop fordi du ikke bare kaster kager indenbords i flæng, men ser den, smager den og nyder hver en bid.

23. Vær aktiv hver dag!
Prøv at få bevægelse ind i hverdagen overalt, hvor du kan. Rejs dig op ved skrivebordet, tag trappen, tag cyklen på arbejde, løb om kap med dine børn, gå i stedet for at tage bilen. For lidt aktivitet sløver dit stofskifte og gør dig tyk eller slap.

24. Alt er tilladt – med måde
Lad vær med at sætte forbud og restriktioner op for dig selv. Hvis du ikke må spise chokolade, bliver det hurtigt det eneste, du har lyst til. Vælg i stedet med omhu, spis mindre mængder, og nyd det.

25. Er du sulten eller måske bare tørstig?
Hvis du føler dig småsulten, så drik et glas vand, og vent 10 minutter. Måske var du i virkeligheden bare tørstig eller havde brug for en lur eller et kram. Ofte reagerer vi på vores krops signaler ved at proppe mad i munden, selv om det er noget helt andet, vi har brug for.

SE OGSÅ: Nyd din mad - det slanker + 8 andre tips til et sundere liv

26. Spis hver tredje time
Et stabilt blodsukker er alfa og omega. Det styrer dit humør, din energi og viljestyrke, så det gælder om at spise jævnt over hele dagen. Drop cola, kage og chokolade, der får blodsukkeret til at flyve op og ned, men vælg rigtig mad med protein, fedtstoffer og gode kulhydrater.

27. Fyld en mindre tallerken
Brug en frokosttallerken til aftensmad, og spis kun én portion. En fyldt tallerken ser mere indbydende ud og snyder øjet, så du føler dig mæt hurtigere.

28. Hold siesta, eller snup en powernap
Det lyder næsten for godt til at være sandt, men vil du holde dig slank og i balance, har du brug for hvile og ro. En siesta midt på dagen, som de gør sydpå, er en god ide, men har du ikke et par timer til rådighed midt på dagen, kan en lille powernap eller et elektronikfrit frikvarter være et rigtig godt alternativ.

29. Tænk en ekstra gang
Inden du spiser den der lækre kage, slikposen eller de sprøde chips, så tænk over, hvad det vil give dig at spise det. Er det virkelig det værd? Husk, at intet smager så godt, som slank føles.

30. Find den rigtige træning til dig
Der findes ikke nogen one size fits all, når det gælder træning. Snak med en professionel træningsvejleder, din læge eller fysioterapeut om, hvilken type træning der passer til netop DIG! Det er nemlig vigtigt, at du træner så effektivt som muligt, hvis du vil være slank og sund.

SE OGSÅ: Hvad spiser du før og efter træning?

31. Forkæl dig selv uden mad
Når du skal forkæle dig selv, så gør det med andet end mad og drikke. Forær dig selv en god gang massage, nyt tøj eller koncertbilletter. Det gør dig glad meget længere og sætter sig ikke på sidebenene.

32. Træn din vejrtrækning
Det er supervigtigt for en flad mave, at du har åndedrættet med, så brug din vejrtrækning aktivt, når du træner. Det aktiverer din bugmuskulatur, forbedrer din fordøjelse og dræner væske væk fra maven.

33. Spis, når du spiser
Drop fjernsynet, computeren eller magasinet, men vær nærværende, når du spiser, og koncentrer dig fuldt ud om dit måltid. På den måde spiser du meget mindre.

34. Gå efter balance i livet
Alle ubalancer trigger din lyst til søde og fede ting, så har du skændtes med kæresten, haft en stresset dag på arbejde eller sovet dårligt, skal du være opmærksom på din lækkersult, så du ikke ryger direkte i bolsjedåsen.

35. Nye sommermål
Sæt dig et mål for, hvor meget du skal bevæge dig hver dag, og brug en skridttæller, eller hent appen „Moves” til din telefon – den registrerer præcis, hvor meget du går, cykler og løber hver dag, og hvor mange kalorier du forbrænder.

SE OGSÅ: Spænder dit selvværd ben for dit vægttab?

SE OGSÅ: 15 tips, der strammer op, renser ud og giver energi

SE OGSÅ: Julie Berthelsen: »Lige så snart jeg skulle leve normalt igen, tog jeg på«

Denne artikel er oprindeligt bragt hos FitLiving.