Alvorlige brandsår resulterer i, at kroppen selv omdanner de hvide fedtceller til ’sunde’, brune fedtceller. Det resulterer i vægttab, viser ny forskning.

Åben et hvilket som helst dameblad, og det bugner med kure, der vil gøre din krop sommerklar, slank og sexet. Alt det kræver er hårdt arbejde.

Læs også:

Læs også:

Nu viser ny forskning, at du under ekstreme forhold faktisk kan tabe dig uden selv at gøre noget. Hvis kroppen er udsat for ekstrem stress, for eksempel forårsaget af en tredjegradsforbrænding, omdanner den nemlig selv de almindelige, hvide fedtceller til 'sunde', brune fedtceller, skriver Videnskab.dk.

Læs også:

»Det overbevisende ved denne undersøgelse er, at testpersonerne ikke blev udvalgt udfra en særlig evne til at producere disse celler. Alligevel ser det ud til, at de alle udviste en stigning i brune fedtceller,« siger biokemiker Sheila Collins fra the Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute i Florida. Sheila Collins har ikke selv været indvolveret i studiet.

Læs mere på Videnskab.dk: ’Fedme-signatur’ kan måske aflæses i dit tis

Forskerholdet bag studiet fulgte i flere uger fedtcellerne på 48 vilkårlige børn og voksne, som alle lå på hospitalet på grund af forbrændinger. Det viste sig, at deres kroppe helt af sig selv producerede flere brune fedtceller for at komme sig.

Læs også:

»Vi tror, at patienter, som har mistet meget af den hud, der normalt holder os varme, selv omdanner de hvide fedtceller til brune fedtceller i et forsøg på at øge kroppens evne til at producere varme,« siger hovedforfatteren til studiet Labros Sidossis fra the University of Texas Medical Branch.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere giver svar: Hvad er den bedste slankekur?

Brunt fedt er fyldt med energiforbrændende mitochondrier, hvilket gør, at de forbruger flere kalorier end almindelige fedtceller, og derfor producerer de mere varme.

Læs også:

Andre artikler på Videnskab.dk:

Føler du dig fed, fører det til fedme

Hvorfor vil unge piger ligne Barbie?

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.