Mad er god medicin, hvis du vil bekæmpe sygdomme som kræft og gigt.

KLIK HER FOR AT SE HVORDAN DU KAN SPISE DIG SUND Sardiner og ansjoser på middagstallerkenen og jordbær til dessert er godt, hvis du vil være sund og rask. Meget af den mad vi spiser, kan holde os rask og bekæmpe sygdomme som kræft, hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk og gigt.

- Ved at spise den rigtige kost og varieret, kan du holde dig rask og forebygge sygdomme. Man taler om, at man kan mindske risikoen for at udvikle kræft med helt op til 35 pct. ved at spise rigtigt, siger forskningschef ved DTU Fødevareinstituttet Jens-Jørgen Larsen.

Allerede for mere end 2.000 år siden sagde den græske læge Hippokrates, at vi skal 'lade mad være vores medicin og medicin være vores mad'.

Men det er først i de seneste år, at forskerne for alvor har fået øjnene op for mulighederne for at spise sig rask.

- Små fisk som sardiner eller ansjoser, der som regel spises hele med fiskeskelettet, er gode kalciumkilder og kan forhindre knogleskørhed og hjertekarsygdomme, forklarer Leif Horsfelt Skibsted, der er professor i fødevarekemi.

B.T. har undersøgt, hvilke fødevarer du skal lægge på tallerkenen for at undgå de alvorlige livsstilssygdomme, og giver her en guide til, hvordan du kan spise dig rask med de helt rigtige råvarer.