Vægttab skal ikke være dit nytårsforsæt, men dit efterårsforsæt, konkluderer et stort internationalt studie

Efteråret er den bedste tid at tabe sig, ganske enkelt fordi vi på det tidspunkt vejer mindst. For det er immervæk lettere at smide to kilo end fem.

Det er konklusionen i et stort internationalt studie netop udgivet i The New England Journal of Medicine.

»I stedet for at lave et nytårsforsæt, så lav et efterårsforsæt. Det er meget lettere at undgå højtids-kiloene end at tabe dem, når de først har sat sig. Lav en plan i efteråret, så du ikke skal bruge otte måneder på at tabe den ekstra vægt igen,« siger dr. Brian Wansink.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvorfor det lige præcis er NU, at du skal slå til, hvis du vil smide nogle kilo. He får du forklaring på, hvorfor du skal droppe nytårsforsættet og planlægge et efterårsforsæt i stedet. Desuden guider kort- og træningsekspert Michelle Kristensen dig til at undgå de ekstra kilo i november og december.

Det får du:

  • Artiklen 'Ny slanke-forskning: Drop nytårsforsæt og indfør efterårsforsæt - Sådan smider du de ekstra kilo NU'
  • Fakta 'Derfor tager vi på'
  • Guiden 'Undgå vintersul' af Michelle Kristensen
  • Diagram over vægtforskel ved højtider

Vægttab skal ikke være dit nytårsforsæt, men dit efterårsforsæt, konkluderer et stort internationalt studie

Efteråret er den bedste tid at tabe sig, ganske enkelt fordi vi på det tidspunkt vejer mindst. For det er immervæk lettere at smide to kilo end fem.

Det er konklusionen i et stort internationalt studie netop udgivet i The New England Journal of Medicine.

For mens de fleste har stabil vægt i løbet af sommermånederne, så sniger de ekstra kilo sig stille og roligt ind under striktrøjen i løbet af vinteren. I studiet har forskerne igennem et år fulgt vægten på knap 3.000 mennesker fra Japan, USA og Tyskland, og tendensen er tydelig:

»Alle tager på i højtiderne,« siger hovedforfatteren til studiet, dr. Brian Wansink, til The Independent. Uanset om vi taler japanernes golden week (national højtid), amerikanernes thanksgiving eller tyskernes – og danskernes – jul og påske, har højtiderne det til fælles, at de handler om at spise god mad. Tyskerne tog i gennemsnit 0,8 kg på alene henover julen. Og de ekstra kilo, vi tager på i julen, kan tage flere måneder at slippe af med igen.

»I stedet for at lave et nytårsforsæt, så lav et efterårsforsæt. Det er meget lettere at undgå højtids-kiloene end at tabe dem, når de først har sat sig. Lav en plan i efteråret, så du ikke skal bruge otte måneder på at tabe den ekstra vægt igen,« siger dr. Brian Wansink.

Januar måned er ellers en gylden måned for fitnesscentre, hvor tusindvis af danskere melder sig ind for at løbe jule-sulet af sig. Men skal man tro forskerne, bør man altså i stedet melde sig ind nu, hvis man vil holde vægten nede.

Godt at ændre rutiner

Knap halvdelen af alle voksne danskere er overvægtige (bmi over 25). Ikke alene hopper de ekstra kg ud over buksekanten og gør os forpustede på gåturen. De truer også vores sundhed. Sundhedstyrelsen vurderer, at 7.200 danskere hvert år dør af en sygdom opstået på grund af svær overvægt (bmi over 30).

Bente Klarlund Pedersen, overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed, synes, at vægtkurven i studiet er interessant, fordi den meget præcist demonstrerer tendensen til, at vi tager på op til højtider. Derfor er hun også meget enig i konklusionen:

»Vi skal være opmærksomme på, at vi ikke får de store vægtændringer, og derfor er det meget godt før helligdagene at få ændret lidt på rutinerne. Frem for slankekure skal man i stedet småjustere sin vægt hele tiden. Kommer der f.eks. en periode med megen fest, så skal man måske faste lidt inden,« siger hun.

Mørkt og koldt

Studiet viser, at vægten peaker ved højtiderne, men vægtøgningen hænger sandsynligvis også sammen med den mørke og kolde tid.

»Vi kan se, at vægten er meget lav i juli, hvor vi jo ellers også holder ferie. Men det hænger jo netop sammen med, at vi er meget udendørs, drøner omkring og får energi,« siger Bente Klarlund Petersen.

Kost- og træningsekspert Michelle Kristensen har siden 2012 haft mere end 2.100 kvinder på såkaldte bootcamps (vægttabsforløb, red.). Hun klapper i sine hænder over undersøgelsens konklusion. For det er også hendes erfaring, at de kvinder, der i løbet af efteråret melder sig til bootcamp, har større succes med at nå deres vægtmål – og ikke mindst fastholde dem.

»Vejret indbyder ikke ligefrem til udeaktiviteter. Vi vil hellere hygge indenfor, og ’hygge’ handler for danskerne om at tygge i ting – især fede og søde sager. Samtidig udsættes vi mindre for sollys, og det betyder, at vi ikke har energi og overskud til at vælge de sunde ting,« siger hun.

Derfor tager vi på

Mindre lys og energi

Det kræver energi og overskud at vælge sunde alternativer, og det kan være en mangelvare i vintermånederne. Når dagene bliver kortere, udsættes vi nemlig for mindre sollys, og det påvirker niveauet af de hormoner, som får os op i gear og f.eks. gør, at vi sover godt.

Sofaen vinder

Når det er koldt og bliver tidligere mørkt, dropper vi mange af udendørsaktiviteterne og trækker ind på sofaen.  Vi sidder flere timer foran tv’et, jo lavere temperaturen er udenfor, viser tal fra DRs medieforskning. Og det har betydning for vores vægt. Hvis man placerer sig foran skærmen tre timer hver dag i stedet for at være aktiv  i et tempo, der svarer til at slentre på en lige vej, vil man på knap tre uger tage et kg rent fedt på.

Grøntsagerne går i hi

Man finder færre grøntsager på danskernes tallerkener om vinteren. De lette sommerretter er skiftet ud med tung vintermad. Grøntsager er ud over at være spækket med sunde vitaminer og mineraler fattige på kalorier. Når man springer grøntsagerne over, får de kalorie-tunge ting mere plads i vores kost. Et stykke and med skind indeholder f.eks. det samme antal kalorier som fire hele broccolihoveder.

Søde sager

Allerede i slutningen af oktober dukker de første marcipangrise, skumjulemænd og pebernødder op på supermarkedets hylder. De søde sager er fyldt med sukker, som ikke indeholder vitaminer og mineraler, men til gengæld er de meget energiholdige og giver store udsving i blodsukkeret. For meget sukker fører til overvægt, og fedtet sætter sig især omkring maven. Men sukker får også hjernen til at udskille lykke-stoffer, og derfor kan det være svært bare at tage et stykke chokolade og pakke resten af pladen væk.

Kilde: ’Weight Gain over the Holidays in Three Countries’ The New England Journal of Medicine, Idrættens analyseinstitut, DR Medieforskning, kost og træningsekspert Michelle Kristensen

Sundhedsgururen Michelle Kristensen
Sundhedsgururen Michelle Kristensen
Vis mere

GUIDE: Undgå vintersul

Kost- og træningsekspert Michelle Kristensen guider dig til at undgå de ekstra kilo i november og december

  1. Spis, når du er sulten, og stop, når du er mæt. Første portion smager alligevel altid bedst. Har du spist julegodter til langt ud på natten, behøver du ikke tvinge morgenmaden i dig, fordi de andre spiser igen.
  2. Fyld tallerknen med grønt både til frokost og aftensmad. Så gør du automatisk plads til mindre af det, der skruer op for vægten.
  3. Vælg en mindre tallerken, så bliver din portionsstørrelse automatisk mindre. Mange er nemlig opdraget til at spise op, uanset hvor stor portionen er.
  4. Julen varer ikke lige til påske, og den behøver heller ikke begynde i november. Vent med at skrue op for alle julens godter til den 22.-23. december, og luk slikskuffen igen den 27. december. Der er stor forskel på, om man lever usundt i én uge eller to måneder.
  5. Hold sukkerfri i hverdagen og nyd de søde sager i weekenden. Så er det nemmere at sige nej til de mange fristelser i en travl hverdag. Til gengæld er der lidt mere at glæde sig til, når man rent faktisk har tid til at nyde det.
  6. Kom ud og bevæg dig – og helst mens det er lyst. Gå en tur med familien, eller lav løbeaftaler med vennerne. Sollys giver mere energi og  overskud til at vælge sundt, mens motion også giver os lyst til at spise sundere. Og så forbrænder vi naturligvis kalorier ved selve aktiviteten.
  7. Tag en pause fra spisningen. En ugentlig fastedag, hvor du kun drikker vand, te eller kaffe, giver lidt mere plads til at skeje ud de andre dage. Samtidig bliver du mere opmærksom på, hvad du putter i munden og hvornår og hvorfor.
  8. Nyd de gode sager med god samvittighed. Det er også en del af at være sund. Men husk, at mælkechokolade også findes i marts. Der er det bare klædt ud som en påskehare.

Kilde: Kost- og ernæringsekspert Michelle Kristensen