Plasticslange i mavesækken giver kunstig mæthedsfølelse

Engelske læger på tre sygehuse afprøver netop nu en ny metode, der skal vinde kampen mod fedme. De håber, at metoden på sigt vil hjælpe overvægtige med at tabe sig og have den positive bivirkning, at diabetes 2 patienter kan undvære deres medicin.

Sæt fut i dit eget vægttab  på en sund måde. Meld dig ind i B.T. Slank HER

Behandlingen består af et plastikrør, som fæstnes med en fjeder, så det sidder fast i mavemunden og går direkte ned i tarmen. Røret barrikaderer fedt, sukker og salte, så de ikke optages i tarmen, dermed begrænses mængden af kalorier, der absorberes i kroppen.

Det 60 cm lange rør, der har fået navnet Endobarrier, har vist sig at kunne hjælpe overvægtige med at tabe op imod en femtedel af deres vægt. I modsætning til f.eks. den gastriske bypass operation, hvor patienter får snørret mavesækken sammen, så kræver den nye metode ikke en operation.

Slangen indføres gennem munden via en kikkertundersøgelse, og det tager kun 15 minutter at gennemføre indgrebet. De engelske læger vurderer, at behandlingen vil komme til at koste omkring 16.000 kr. Det er billigere end prisen på en fedme operation, skriver Daily Mail.

Alberic Feines, der er kirurg ved St. Anthony's Hospital i Surrey, siger til Daily Mail:

 - Mange patienter ønsker måske ikke en gastrisk bypass, fordi de ikke ønsker at blive opereret. Denne procedure vil være langt at foretrække. 

Slangen, som kan blive i kroppen fra seks til 12 måneder, forbedrer desuden type 2-diabetes ved at få tarmen til at frigive et hormon kaldet GLP1, som øger kroppens brug af insulin og sænker blodsukkeret.

Men ikke alle er lige begejstrede for modellen. 

 - Metoden hjælper på vægten og diabetes forsvinder efter et par dage for 70 pct. af patienterne. Så det virker uden tvivl. Men problemet er, at i over halvdelen af tilfældene har lægerne været nødt til at fjerne slangen igen, efter kort tid, fordi der var komplikationer. Teknikken er simpelthen ikke god nok endnu, siger Sten Madsbad, der er professor Endokrionologisk afdeling på Hvidovre Hospital.

Heller ikke Jens Juul Holst der er professor på Københavns Universitet og som er specialist i overvægtssygdomme er overbevidst om den nye slankemetodes fortræffelighed.

- Endnu er det ikke en metode, der kan afløse den gastriske bypass operation, siger Jens Juul Holst.

Også en engelsk læge lufter sin kritik af metoden. Han mener ikke virkningen er holdbar nok.

- Før EndoBarrier kan ses som en sikker og effektiv fedmebehandling, er vi nødt til at se nogle mere overbevisende resultater fra længerevarende studier, siger Dr .David Ashton på hjemmesiden healthierweight.co.uk 

Et problem er at holde vægttabet efter slangen er fjernet.

- Al erfaring viser, at næsten alle patienter tager på igen. Det er præcis det samme som sker med patienter, der har fået en gastrisk ballonoperation, de taber sig hurtigt, men tager på igen, så snart ballonen fjernes, siger han .

Andre læser også