Efter julens tidskrævende madtjanser i køkkenet er januar måneden hvor aftensmaden skal være hurtigt og nemt overstået. Få alle tips til tjep mad her.

Højtider er køkkentider, og den netop overståede jul er kongen over alle højtider. Det står sikkert klart i din hukommelse, hvor mange timer, du brugte på madlavning i ugerne omkring jul og nytår. Men nu er det januar, og hverdagens travl- og træthed er tilbage Det sidste, du har lyst til, er at stå i køkkenet. Derfor er det nu, du har brug for alle de tips og tricks, som kan gøre køkkentjansen så kort og nem som overhovedet muligt. B.T. viser dig vejen til nem, hurtig og allerede halvfærdig mad .

LAV NEM MAD
Nem mad er enkle retter, som kræver et minimum af arbejdsindsats. Det er f.eks. julens risengrød, som passede sig selv i gryden, men var lang tid undervejs. Alt-i-én-ovnretter passer også sig selv. Tag f.eks. en bakke frossen lørdagskylling og løft kødet ud af foliebakken. Skær rå kartofl er, rodfrugter, løg og squash i mindre tern eller tynde skiver og fordel dem i bunden af bakken. Læg derefter kødet tilbage ovenpå, og steg bakken efter forskrifterne på emballagen, så har du et helt måltid i ét.

BLIV HURTIGT FÆRDIG
Hurtig mad kan godt være frosne færdigretter, men vil du gerne have frisklavet mad , kan det også lade sig gøre hurtigt. Wokmad og lynstegt mad er noget af det hurtigste i køkkenet. Tag de grøntsager du nu engang har i køleskabet, skær dem ud i tynde stave og lynsteg dem i olie og hvidløg på en ret varm pande eller i en wok. Starter du med kød i tern, inden grøntsagerne kommer i wokken, har du en næsten-alt-i-en-ret, som kun behøver ris til.

BRUG HALVFÆRDIGE VARER
Mad , der allerede er halvfærdigt, når du går i gang med det, er også nem og hurtig mad . Dåsemad, pulverbreve og glas med diverse saucer er nærmest fyfy herhjemme, men i mange andre sydligere lande kan dåsemad være regulær delikatessemad.

Tænk bare på foie gras og kaviar på dåse. Også herhjemme kan du fi nde gode dåsevarer, og har du et udvalg af dem på køkkenhylderne, kan du altid lave dig et hurtigt og velsmagende måltid. Bland de dåsevarer, der er udmærkede - såsom f.eks. fl åede tomater, luksustun og sardiner. Alene dér har du allerede en nem hjemmelavet pizza, hvis du også sørger for at købe en rulle med færdiglavet pizzadej i supermarkedet og en pose med revet mozzarellaost.

KEND FORSKEL PÅ MADEN
Nem og hurtig mad er ikke det samme. Mad er nemt, når det passer sig selv, mens nem mad ikke nødvendigvis er hurtig mad . Hurtig mad tager ingen tid at lave, men det passer ikke sig selv. En kombination af nem og hurtig mad er halvfærdig mad . Bruger du mad , der kommer fra en dåse eller et glas, er maden nemlig allerede halvfærdig, når du går i gang.

Fakta: Dåsemad
DÅSEN FORRINGER NÆRINGSVÆRDIEN

HOLDBARHED: Dåsemad er opfundet for at kunne forlænge en madvares eller råvares holdbarhed til langt efter dens naturlige holdbarhed. Det er den lufttætte emballering sammen med varmebehandling og tilsætning af præserveringsmidler, der gør maden ekstra holdbar. Men det er også disse metoder, der ofte gør dåsemaden mindre næringsrig end friske madvarer og råvarer.

KOGEBØGER OM DÅSEMAD

CLAES BENTHIEN: Bruger du altid dåserne på køkkenhylden til den samme pastasauce, tunmousse og wokret, kan du fi nde ny inspiration i et par kogebøger af forfatteren Claes Benthien. Han har nemlig udgivet »Dåsemad - fra cocktailpølser til kaviar« og er desuden på trapperne med »Dåsekogebogen« Begge kan købes/ bestilles på www.saxo.com.

200 ÅR GAMMEL DÅSEMAD

SOLDATERMAD: Dåsemad blev opfundet for præcis 200 år siden af en franskmand. Der var dog dengang ikke tale om en dåse, men en lufttæt forsegling af mad i en glasbeholder. Opfi ndelsen blev taget op af den franske hær, og under 1. verdenskrig eksploderede efterspørgslen på dåsemad for alvor. Engelske soldater fi k gryderetter på dåse, franske soldater cog au vin og italienerne ravioli.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.