Motion bliver ofte nedprioriteret, fordi det ikke giver pote på vægten lige så hurtigt som kosten. Få to træningseksperters hjælp til at få motion højt på din prioriteringsliste.

Hvis du skal vælge mellem arbejde, tid med børnene, manden, sofaen - og motion. Hvad vælger du så? Hvis du vælger de første muligheder, er du langt fra alene. Hver 6. voksne dansker har udelukkende stillesiddende fritidsaktiviteter som at læse en bog eller se fjernsyn, viser Sundhedsstyrelsens Sundhedsprofil af danskerne. Det er på trods af, at knap halvdelen af danskerne ifølge samme rapport er overvægtige.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du kommer igang med at træne, og hvordan du holder motivationen ved lige.

Det får du:

  • Artikel: Lær at elske motion
  • Guide med 7 motionsråd: Sådan får du succes med motionen
  • Karina og Rikke: Motion er meget sværere end sund mad

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Motion bliver ofte nedprioriteret, fordi det ikke giver pote på vægten lige så hurtigt som kosten. Få to træningseksperters hjælp til at få motion højt på din prioriteringsliste.

Hvis du skal vælge mellem arbejde, tid med børnene, manden, sofaen - og motion. Hvad vælger du så? Hvis du vælger de første muligheder, er du langt fra alene. Hver 6. voksne dansker har udelukkende stillesiddende fritidsaktiviteter som at læse en bog eller se fjernsyn, viser Sundhedsstyrelsens Sundhedsprofil af danskerne. Det er på trods af, at knap halvdelen af danskerne ifølge samme rapport er overvægtige.

”Det kommer altid til den samme engel-djævel-snak, når vi skal sætte tid af til træning. Skal jeg tage tid væk fra familien og gå glip af vigtige timer med mine børn – eller skal jeg motionere. Det første giver nærvær og nydelse lige nu og her. Det andet kan jeg alligevel ikke se på vægten i morgen”, forklarer vanecoach Anne Gaardmand fra Kost- og Livsstilscentret, der coacher danskere til en sundere livsstil og uddanner kostvejledere og personlige trænere.

Selvom motion ikke kan ses på vægten lige så hurtigt som smalkost kan, er der dog klare fordele ved at motionere. Forbrændingen øges både under og efter træning, og motionerer du samtidig med, at du taber dig, undgår du at tabe muskelmasse.

Måske derfor ønsker to ud af tre inaktive danskere ifølge Sundhedsprofilen faktisk at blive mere aktive. Men manglen på tid spiller en stor rolle, bekræfter træningsekspert, forfatter og træningscenterindehaver Birgitte Nymann.

”Spørger man folk, hvorfor de ikke får motioneret, er det altid et spørgsmål om tid. Man prioriterer det ikke, fordi man ikke har tid”, siger Birgitte Nymann.

Men når alt kommer til alt, har manglen på motion meget lidt med manglen på tid at gøre, mener Birgitte Nymann.

”Der er ingen mennesker, der i denne her verden, der har mere tid end andre. Jeg har fire virksomheder og børn, og jeg får trænet. Mange bruger tiden som en undskyldning”, siger Birgitte Nymann.

Der skal nogle helt andre ord på problemet, hvis det skal løses, mener både Birgitte Nymann og Anne Gaardmand.

”Hvis det er fordi, du ikke kan lide træning, så sig dét. Hvis du føler dig som en klumpedumpe, fordi der sidder gamle minder fra din skoletid i dig, eller hvis din krop bare ikke rigtig kan finde ud af det, så sig det højt i stedet for, så du ikke bilder dig ind at det handler om tid. Først dér kan du komme videre”, mener Birgitte Nymann, der mener, at sandheden for de fleste er, at de ikke prioriterer motion - fx af de omtalte grunde.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

”Hvis du hver gang siger, ’jeg prioriterer ikke motion’, så kan du faktisk skabe en forandring. For så kan du finde ud af, hvad det er, der gør, at du lader være”, lyder rådet fra Birgitte Nymann.

Anne Gaardmand mener, at vejen frem er, at finde værdien i motion, så det bliver en meningsfyldt aktivitet. Er dine værdier sundhed og kropslig æstetik har du ikke svært ved at dyrke motion, men er dine værdier nærhed og familie, bliver du nok hjemme.

”Der foregår hele tiden en prioritering af de grundlæggende værdier i vores liv. Værdierne trækker i vores strenge, som var vi Pinnochio. Vi handler på de værdier, vi har”, forklarer Anne Gaardmand og fortsætter:

”Hvis du tabte 10 kilo ved at løbe en tur, ville du gøre det. Men da du ikke kan se resultatet med det samme, opstår tanken: ”Det er jo ikke den ene løbetur, der gør forskellen”. Til gengæld får du en stor nu-og-her glæde ved at være hjemme og slappe af med familien”.

Derfor kommer motion ofte i konflikt med de handlinger, der føles rare og meningsfulde med det samme. Men det er ikke umuligt at gøre motion til en værdi, selvom den som udgangspunkt ikke er det.

”Selvfølgelig kan det lade sig gøre. Den bedste måde at sørge for, at den fysiske aktivitet giver nydelse og mening”, forklarer Anne Gaardmand.

Hun giver et eksempel: Savner du at være mere sammen med dine børn i hverdagen, så find en måde at bevæge dig sammen med dem på.

”Så bliver motionen meningsgivende i sig selv, mens du er i gang”.

For det er meget vigtigt, hvis det skal lykkes dig.

”Hvis du har svært ved at få motioneret, skal motionen ikke give mening om et halvt år. Selve handlingen skal være meningsgivende og helst også nydelsesfuld nu”, understreger Anne Gaardmand.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

 

GUIDE MED 7 MOTIONSRÅD: SÅDAN FÅR DU SUCCES MED MOTIONEN

Ifølge vanecoach, kost- og træningsvejleder Anne Gaardmand er det et detektivarbejde, at finde ud af, hvordan motion kan give mening og få værdi for dig. Find ud af, hvad du kan godt kan lide at bruge tid på og kobl det sammen med en fysisk aktivitet. Det handler om at gøre motionen så dejlig undervejs, at det at forbrænde kalorier bliver en biting.

1 Hvis du som forælder savner at få givet dig selv et frirum, så vælg noget bevægelse, hvor du føler, du får et break fra altid at skulle stå til rådighed for andre.

2 Er du en læsehest, men har du ikke rigtig tid til at læse bøger pga børn og arbejde, så slå to fluer med ét smæk og lyt til lydbøger, mens du løber eller går ture.

3 Det kan også være noget helt andet, fx at få hørt meget mere ny musik, end du har tid til i hverdagen. Det kan du gøre, mens du træner.

4 Eller hvis du elsker at bevæge dig til musik, kan det være, du skal  gå til dans. Måske sammen med nogen, som du ville nyde at bruge din tid sammen med.

5 Spørg dig selv, hvad der typisk forhindrer dig i at komme af sted. Som regel foregår der en indre dialog: ”Det er synd for mine børn. Nu er jeg lige kommet hjem, og så skal jeg ud af døren igen”. Hvad kan du gøre for at mindske den forhindring? Hvornår er det et godt tidspunkt at træne på? Hvor meget går det reelt ud over dem? Begynder de at græde? Ville de alligevel sidde med iPad’en? Eller vil de rigtig gerne lege med far?

6 Det er ikke kun småbørnsforældre. Mange mennesker ser større værdi i at blive længere på arbejdet end at gå til tiden og få motioneret i stedet. Vi er bange for, at hvad kollegaerne eller chefen tænker, hvis vi tager træningstøjet på og går klokken 16. Spørg dig selv: Hvor slemt er det egentlig, at jeg går til tiden? Måske tænker de andre bare: ”Sejt at hun passer godt på sig selv” eller ”fedt, at hun sætter nogle grænser”.

7 Mange siger til sig selv: ”Nu fik jeg ikke trænet, så kan jeg ligeså godt spise den chokoladebar”. Så opstår der en spiral, der fører til det ene nederlag efter det andet. Men hvis motionen føles som en belønning, giver dét ”at falde i” ikke længere nogen mening, og spiralen brydes.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

KARINA OG RIKKE: MOTION ER MEGET SVÆRERE END SUND MAD

De spiser sundt og taber sig alle tre, men for to af deltagerne i DEN STORE SLANKEKUR halter det gevaldigt med motionen.

”Det er noget af det allersværeste”, siger Rikke Brøndum, da BT spørger, hvordan det går med at motionere.

40-årige Rikke har på to måneder tabt 6-7 kilo. Indtil for 14 dage siden både ved hjælp af sund kost og regelmæssig motion.

”Jeg tog bare af sted til træningscentret lige efter arbejde, som jeg skulle, uanset om jeg gad eller ej. Det var superfedt. Men så var jeg på vinterferie og i en tur i Jylland, og så er jeg ikke kommet i gang igen. Jeg har bare haft travlt med alt muligt andet, og der sker en masse personlige ting”, fortæller Rikke Brøndum.

Også 33-årige Karina Christensen har problemer med at holde motionen ved lige. Hun har fra start hold ambitionsniveauet nede på grund af et piskesmæld, som hun stadig skal tage hensyn til. Men de gåture og fysisk leg på legepladsen med ungerne, som hun som enlig mor havde planer om, er ikke helt blevet til så meget. Selvom hun egentlig godt kan lide at træne.

”Jeg har også en motionscykel i stuen, som jeg tager en tur på en gang imellem. Men jeg mangler tid. Der er ikke nok timer i døgnet”.

Hun føler, at valget står mellem at være ’egoistisk’ og træne eller tilbringe den tid, hun har, sammen med børnene.

”Så er det mange gange dem, der vinder”.

Karina Christensen har indtil videre tabt 5,5 kilo, og har en klar fornemmelse af, at cirka 80 procent af vægttabet skyldes kostomlægning. Motion spiller en mindre rolle. En uge med svømning med børnene gav ikke den store gevinst på vægten.

”Der blev jeg lidt skuffet, selvom jeg godt ved, at det motion også er rigtig godt for psyken også. Men for mig er det vigtigste at lave om på kosten. Hvis jeg kan få lidt motion ind, er det en bonus”, fortæller Karina Christensen.

52-årige Lis Barner Kudsk er den af de tre kvinder, der motionere mest – og har tabt flest kilo. Hun står op hver morgen klokken 5 for at nå i træningscentret, inden hun skal møde på arbejde. 15 minutter på crosstraineren og to gange rundt i cirklen tager tre kvarter – fem gange om ugen. Resultatet er et vægttab på 9,5 kilo indtil videre.

Tidspunktet er altafgørende. Når hun først træt hjem fra arbejde, kommer hun aldrig ud at træne. Og så har hun en anden hemmelighed.

”Jeg træner sammen med min datter. Det er en kæmpe hjælp. Når man har en aftale med en makker, er der ingen undskyldning for ikke at komme af sted”.

Efter træningen tager hun hjem til sin datter og klæder om til arbejdsdagen. Når hun møder på arbejde, kan hun mærke forskellen:

”Jeg kan virkelig mærke energien, når jeg har trænet. Hold da op. Nå jeg møder op klokken 9 på arbejdet, er alle de andre dødtrætte, men jeg er bare frisk. Og når jeg kommer hjem om aftenen  er min samvittighed ren og jeg kan bare slappe af”, fortæller Lis Barner Kudsk, der også tidligere i sit liv har været vant til at træne meget.

Rikke Brøndum, der er faldet af motionsvognen, nød også at træne, men den nye vane er sårbar:

”Det er stadigvæk så nyt for mig at træne tre gange om ugen, at det ikke ligger på rygraden. Derfor skal der næsten ikke noget til, får jeg bliver slået ud af kurs og ikke kommer i gang igen. Hvorfor det er meget nemmere at overholde kosten, ved jeg ikke. For det er jo lige så vigtigt at bruge sin krop”.