På to år gik hun fra 140 kilo til sin idealvægt, men noget manglede.

22-årige Fie Frederichsen fra Frederikssund har gjort det, mange drømmer om; opnået sin idealvægt. Hun har hele sit liv kæmpet med vægten som følge af trøstespisning og madorgier, og flere gange har hun at tabe sig med succes, men tog lige så hurtigt de mange kilo på igen. Først da vægten viste 140 kilo fik hun motivationen til at opnå sit mål og fastholde det. Alligevel har det ikke vist sig at være lutter lykke tre år efter, kampen begyndte.

LÆS OGSÅ: 19-årig model fik nok: Jeg vil ikke kaldes tyk

Vi starter ved begyndelsen.

- Jeg havde mega dårligt selvværd, selvom jeg udadtil prøvede at skjule det hele med et smil og et påtaget godt humør. Det svært at sige hvad roden er, men jeg kan nogle gange godt mistænke, at mobningen i folkeskolen, som nogle gange var ret slem, kunne have tricket det. At jeg aldrig følte mig god nok, følte mig decideret hadet af nogle af mine "faste mobbere" og udenfor fællesskabet. Og generelt at jeg altid har haft det dårligt over min størrelse, skammet mig og nogle gange følt så stort selvhad, så det at tænke negativt om mig selv bare var normalt og et indgroet negativt tankemønster. Jeg var konstant på vagt overfor andre mennesker, meget selvbevidst og følte mig bare overhovedet ikke tilpas eller rolig i min krop. Alt den selvhad gjorde også, at jeg fik en slem depression og angst oveni, siger hun til Eurowoman.dk.

I 2012 viste vægten 140 kilo. Herefter var lægens besked klar: din situation er livstruende! Få en fedmeoperation. Men Fie blev stædig, og tog selv kampen op. Hun skulle ikke opereres. Hun var motiveret til endegyldigt at gøre noget ved det problem, der længe havde hængt som en mørk sky over hende.

- Jeg fik et kæmpe chok, da jeg endelig efter flere års selvbenægtelse stillede mig op på vægten og den viste 140 kilo. Det havde jeg slet ikke regnet med! 100 kilo maks! Det var noget af et wakeup call og den hårde realitet, jeg ikke længere kunne benægte.

LÆS OGSÅ: Julie fjernede sine silikonebryster efter 14 dage: "Det var ikke udseendet af dem, men følelsen indeni"

Udstillede sit vægttab og kom i mål
Så hun gik i gang, omlagde kosten og begyndte at motionere. Ingen hokus pokus, operationer eller tvivlsomme præparater.

- Jeg tog selv ansvaret og valgte at være stærk. Viljestyrke kommer ikke af sig selv, men det skal trænes ligesom en muskel. Det jeg virkelig har kæmpet med, har været min trang til overspisning og sukker. Lige siden jeg var helt lille har mad og madorgier været en kæmpe glæde og tryghedsfaktor for mig, så at skulle undvære det i længere perioder har virkelig krævet en del vilje. Træningen lærte jeg gradvist at kunne lide og acceptere, så det blev nemmere efterhånden som jeg blev bedre og lettere, siger hun.

Men det har ikke kun været de kulinariske afsavn og nye fysiske vaner, men også den mentale omstilling, der har været overvældende.

- Kampen har nok været allerhårdest, når jeg har kæmpet med min depression, negative tanker og trøstespisning oveni. Der har virkelig været mange dage, hvor jeg har følt mig overrumplet af mørke tanker og håbløshed, men alligevel nægtede jeg at stoppe. Jeg var nødt til at gøre det. Det, der holdte mig oppe, har været at tænke: "hmm ok, du starter helt fra bunden, nu kan det kun gå fremad" og dagligt huske på, hvor dårligt jeg havde det, da jeg var størst. Når jeg tænker over det, så var det nok frygten for at falde tilbage der holdte mig i gang. Og så selvfølgelig også alle de mange drømme jeg havde, som min overvægt satte en stopper for, siger hun.

LÆS OGSÅ: Sådan har Simone vendt det til en fordel at være introvert

Da Fie havde tabt de første 50 kilo opfordrede hendes personlige træner hende til at oprette en blog og dele sin rejse og erfaring, og i dag følger 73.871 siden "Fies vægttab fra 140 kilo til 70" på Facebook.

I efteråret 2013 opnåede Fie efter to års intensivt vægttab sit mål om at ramme 70 kilo.

- Det har været en meget surrealistisk følelse at nå "målet", for der indser man, at man egentlig aldrig er helt i mål. At vedligeholde vægten er mindst ligeså hårdt, så man kan aldrig helt bare slippe kontrollen igen. Men jeg er ovenud stolt! Især fordi jeg fortsætter selvom maddæmonerne stadig sidder dybt i mig, lyder det.

Slank er ikke lykken
På bloggen fokuserer Fie nu på at vedligeholde den krop hun har kæmpet så hårdt for at skabe, og deler tips og tricks, opskrifter og træningsguides med sine følgere. Men også nedturene, og de hårde realiteter, der har vist sig.

18. august skrev hun på sin blog et indlæg under overskriften "Slank og fit vil gøre mig lykkelig – ikk?", hvor hun tog fat på, at drømmen om at være slank ikke nødvendigvis kan leve op til sin hype, og skrev blandt andet " Jeg forstår nu, hvad det vil sige at elske sig selv først."

Til Eurowoman.dk uddyber hun:

- Min største misforståelse har nok været, at slanke og fitte mennesker er gladere end overvægtige mennesker er. Det kommer alt sammen an på ens selvopfattelse, indre selvværd og evne til at kunne elske sig selv ubetinget. Det er meget firkantet og snæversynet at sige: "slank er lig med lykkelig - Tyk er lig med ulykkelig". Det er ikke så enkelt, siger hun og fortsætter:

- Dermed ikke sagt, at jeg ikke er glad for at være slank og fit. Men I lange perioder har jeg slet ikke rigtig kunne finde ud af mig selv og min identitet. Skulle jeg nu begynde at opfatte mig selv på en anden måde? Min identitet har altid været hende den tykke, så lige pludselig at skulle ændre det tankemønster og den overbevisning har virkelig været svært. Jeg har stadig "tykke tanker", hvor jeg ser mig selv som overvægtig og tror, stolen knækker sammen under mig. Nogle gange, synes jeg, det sidder SÅ dybt forankret i mig, at det svært at se sig fri af, siger Fie, der er kommet til den erkendelse, at hun ikke alene kan skabe den store forandring i sindet, som hun har kunnet gøre med kroppen.

- Efter mit vægttab er slut, og jeg er kommet "ud på den anden side", har jeg haft behov for noget psykoterapi. Jeg har en dygtig psykolog, som hjælper mig igennem nogle af de issues og overbevisninger, som har givet mig dårligt selvværd. Der er stadig nogle indre dæmoner, som ikke blev elimineret i takt med, at jeg tabte mig, siger Fie, der derfor ikke mener, hun er helt er i mål, og ser en stor opgave i at få hovedet til at følge med kroppens udvikling.

LÆS OGSÅ: "Jeg droppede at tabe de evige 5 kilo"

- Det bliver langsomt bedre, men det kræver en del tilvænning. Hovedet begynder ligeså stille og roligt at følge med efterhånden. Jeg havde nok en ret naiv tilgang til mit vægttab, og ret store forventninger, da jeg startede. Jeg troede måske, at det at blive slank, ville gøre mig ubetinget lykkelig og løse alle mine selvværdsproblemer. Det hjalp da, men løste bestemt ikke det hele. Man skal nok i højere grad lære at elske sig selv ubetinget. Uanset ens størrelse. Jeg giver ikke op, og arbejder nu endelig mere seriøst på det - og bider ikke bare tingene i mig hele tiden.

I dag læser Fie til ernæringsrådgiver og udgav i maj bogen "Fede Fie - min kamp tilbage til livet" på forlaget Art People, og motiverer desuden forsat sin mange følgere via bloggen.

Foto: Privatfoto
Vis mere

LÆS OGSÅ: Anne Bech: "Jeg pressede mig selv så hårdt, at jeg tog 14 kilo på"

LÆS OGSÅ: "Modsat Julie, der ikke havde lyst til at vise sine nye silikonebryster, har jeg ikke lavet andet end at flashe mine"

LÆS OGSÅ: "Se, hvordan Emma svarede igen, da hun blev udsat for hævnporno"

Artiklen er oprindelig bragt i Eurowoman.