Danskerne er ikke fanatisk hoppet på slankekuren Atkins og bliver overhalet af svenskerne i dødelighed af hjertekarsygdomme.

Mens svenskerne mæsker sig i bjerge af smør og bacon og bliver federe og federe ifølge en ny undersøgelse, er danskerne mere fornuftige og hopper ikke på alverdens guruers kostråd. Derfor er dødeligheden af hjertekarsygdomme raslet ned i Danmark i forhold til det svenske folk.

- Det kom meget bag på os, da danskerne overhalede de ellers så sunde svenskere for et par år siden, og nu har vi så fået forklaringen, siger ernæringsekspert ved Københavns Universitet Arne Astrup.

LÆS OGSÅ: Svenskerne slanker sig ihjel

Danskerne har nemlig haft en meget mere fornuftig holdning til de nye slankekure med et lavt indhold af kulhydrater som den amerikanske atkinskur. I Danmark har vi taget Atkins til os, som går ud på at droppe kulhydrater som pasta, hvidt brød og ris, mens man skruer op for mængden af kød og andre proteiner. Men vi har taget kuren meget mere afslappet i forhold til den svenske befolkning, som har misforstået kuren og er gået amok i usundt fedt som smør, bacon og røde bøffer.

Svenskerne bliver federe
Tallene viser, at svenskerne er blevet mere overvægtige af kuren i stedet for at tabe sig, og derfor har danskerne nu et lavere kolesteroltal og en lavere dødelighed af hjertekarsygdomme i forhold til svenskerne.

- Danskerne har valgt en fornuftig tilgang, hvor de ikke spiser mere fedt, men skruer ned for kulhydraterne og spiser mere protein i stedet. Og det virker. For så bliver man ikke tyk af det, og det har ikke en virkning på kolesteroltallet og hjertekarsygdomme, siger Arne Astrup.

LÆS OGSÅ: Svenskerne slanker sig ihjel

Salget af smør er eksploderet i Sverige på grund af atkinskure, og flere supermarkeder har måttet sende skuffede kunder hjem uden de usunde fødevarer i indkøbskurven. De har simpelthen troet at alt fedt bare er godt. Mens de danske myndigheder har været gode til at oplyse om, at det er fint at skrue ned for de raffinerede kulhydrater som sukker og hvidt mel og erstatte dem med fuldkornspasta og rugbrød.

- Det er ikke store fede bøffer, men skaldyr, fjerkræ, magert kød, magre mejeriprodukter og vegetabilske kilder som linser og bøder. De fede proteinkilder skal man stadig undgå. Danskerne har forstået budskabet og svenskerne er blevet totalt vildledt.