BT har spurt de otte skatteordførere på Christansborg, hvad de mener om en mærkningsordning, hvor forbrugere bliver oplyst om, hvor stor en del af den enkelte vare der er skatter og afgifter.

Torsten Schack Pedersen (V)
Det ville være en smuk oplysning at komme med til borgere. Så vil de se konsekvensen af den skatte- og afgiftspolitik, vi har i Danmark. Det er både interessant og folkeoplysende. Der kan jo ikke være interesse i, at man skjuler noget.  

Dennis Flydtkjær (DF)
Jeg synes, det er rigtig positivt, hvis virksomhederne oplyser borgerne om, hvor stor en andel af varens pris, der er skatter og afgifter. Jeg går ind for et så gennemsigtigt skattesystem som muligt, så borgerne ved hvad de betaler i afgifter.

Brian Mikkelsen (KF)

Det skal oplyses, hvor meget vi egentlig betaler til staten, når man køber en vare. Med flere oplysninger vil der komme større pres for at sætte skatter og afgifter ned. Jeg vil i virkeligheden gerne have en slags folkebevægelse mod de mange skatter og afgifter.

Ole Birk Olesen (LA)

Skatterne skal være så tydelige så mulige, så folk er klar over, hvor meget de betaler. Så kan de bedre vurdere, om det er rimeligt eller urimeligt. Jeg går ind for ærlig forbrugeroplysning, der giver et bedre grundlag at vælge.

Thomas Jensen (S)

Normalt bliver man jo oplyst om det på kassebonnen, når man handler ind og på elregningen. Det, synes jeg, er rigtigt fint, men det er ikke noget vi vil stille krav om til virksomhederne. Det ville bare betyde mere administrativt bøvl.

Jesper Petersen (SF)

Det skal da i hvert fald ikke holdes hemmeligt. Åbenhed er godt – også om skatter og afgifter. Om informationen kan forbedres med særlige eksempler for nogle varer, hvor det er mere indviklet end bare momsen, vil jeg ikke udelukke.

Nadeem Farooq (RV)

Det kan blive en bureaukratisk proces at skulle annoncere skatteindholdet i hver enkelt vare, men på skatteministeriets hjemmeside er der detaljerede oplysninger om afgifter på varegrupper. Det burde flere mennesker kigge på.

Frank Aaen (Ø)

Nej, det er plat politik, fordi tanken bag dette er at underminere finansieringen af velfærdsstaten. Det er en skjult måde at lave en skattenægterbevægelse på. Og folk kan jo se på deres selvangivelse, hvor meget de betaler i skat.