Én gang har Markus Grigo leget med tanken om at tage livet af sin far.

Sammen med sin bror lagde han planer for, hvordan de kunne overmande og slå faderen ihjel. Men ikke én eneste gang faldt det Markus Grigo ind, at fortælle, hvad faderen udsatte ham og hans fem søskende for. Det fortæller bagedyst-dommeren, i et interview med Euroman.

Markus Grigo er født i Tyskland. Han voksede op i en familie, hvor fysisk og psykisk vold var en del af hverdagen. Men han sladrede aldrig:

»Jeg skammede mig helt vildt over, at min far tæskede mig. Og det var der absolut ingen, der skulle vide. Min storebror og jeg overvejede ofte, hvad vi kunne gøre for at stoppe ham, men vi overvejede aldrig at ringe til nogen og spørge om hjælp. Aldrig,« siger Markus Grigo i interviewet.

Markus Grigo voksede op i Tyskland med en voldelig far, men flyttede som 20-årig til London. 
Markus Grigo voksede op i Tyskland med en voldelig far, men flyttede som 20-årig til London. 
Vis mere

Tidligere har han fortalt om, hvordan volden udspillede sig i hjemmet:

»Min far var voldelig og slog os børn med både træpinde, sko og knytnæve. Engang kastede han vores fjernsyn ud ad vinduet, og det eneste, jeg tænkte, var: 'Hvornår er det mig, han kaster samme vej’.«

Grigo brødrenes tanker, om at sætte et endeligt punktum for volden, blev aldrig ført ud i virkeligheden. Men deres modvilje mod at tale om volden og bede om hjælp er desværre langt fra enestående.

Det viser en ny undersøgelse fra organisationen ‘Bryd Tavsheden’, der arbejder for at give børn og unge modet til at sige det højt, hvis de bliver udsat for vold.

En ny Gallup-undersøgelse viser, at 31 procent af alle drenge/mænd, der har oplevet vold fra en forældre eller en kæreste, holder volden hemmelig. Foto Niels Ahlmann Olesen.
En ny Gallup-undersøgelse viser, at 31 procent af alle drenge/mænd, der har oplevet vold fra en forældre eller en kæreste, holder volden hemmelig. Foto Niels Ahlmann Olesen. Foto: Niels Ahlmann olesen
Vis mere

I en Gallup-undersøgelse for ‘Bryd Tavsheden’ er et repræsentativt udvalg af voksne danskere blevet bedt om at se tilbage på deres opvækst og beskrive, hvis de har oplevet vold.

Undersøgelsen afslører:

  • At 31 procent af de adspurgte mænd, der har været udsat for vold, aldrig har fortalt om overgrebene.
  • Mens kvinder er overrepræsenteret, når det gældet kærestevold, er mænd overrepræsenteret, når det gælder vold udøvet af nære familiemedlemmer. Oftest er det far/stedfar, der er synderen.
  • Kun 12 procent af henvendelserne i ‘Bryd Tavsheden’s rådgivning kommer fra drenge.

Drenge er mærkbart dårligere end pigerne til at tale om volden og vælger i højere grad at gå alene med oplevleserne. Det viser både Gallup-undersøgelsen og det bekræftes af en kvalitativ undersøgelse som ‘Bryd Tavsheden’ har lavet blandt 15 unge mænd, der har været udsat for vold fra enten en forældre eller en kæreste:

»De frygter ikke at blive troet på og taget alvorligt, og de har en klar forventning om, at de som dreng/mand selv skal kunne klare deres egne udfordringer,« lyder konklusionen i rapporten.

Eller som generalsekretær Isabella Wedendahl fra 'Bryd Tavshedensiger:

»Historisk set har vi i Danmark været vant til at se på kvinden som voldsudsat, og manden som voldsudøver. Det skyldes blandt andet det relevante og nødvendige arbejde kvindebevægelsen og kvindekrisecentrene i Danmark har foretaget. Men vi har skabt en blind vinkel i vores samfund, når det gælder vold mod drenge.«