Lyt til artiklen

Man skal have færdiggjort sin uddannelse, have en fast indtægt og være færdig med at løbe hornene af sig.

Det er nogle af de ting, som vi typisk forbinder med at være 'rigtig klar' til at blive gift, lyder det fra præst Pernille Østrem. Alligevel er hun uforstående over for, at folk er optaget af, hvornår andre bliver gift.

»Lige så mange forskellige navne vi kalder vores børn, lige så forskellige tidspunkter gifter vi os på i forhold til, hvad vi gjorde for 100-150 år siden. Der skal være plads til diversiteten,« siger Pernille Østrem, der til daglig arbejder som præst i Stefanskirken på Nørrebro og er kendt fra DR-programmet 'Gift ved første blik'.

En måling, som YouGov har fået foretaget for B.T., viser, at 40 procent mener, at unge mellem 18 og 21 år er for unge til at gifte sig. Desuden svarer tre ud af fire, at unge er for »umodne« til at træffe sådan en livsbeslutning.

Ifølge Pernille Østrem kan det hænge sammen med, at ægteskabet stadig er bundet op på nogle konservative normer.

»Jeg synes, at de her fordomme er lidt sjove, fordi det faktisk er få af os, som har et religiøst forhold til ægteskabets hellighed. Vi fælder dom over dem, der bliver gift for unge eller for hurtigt, og det tyder på, at vi stadig betragter ægteskabet som noget med en indbygget hellighed, som man ikke må smide rundt med,« siger hun.

En hellighed, der også betyder, at unge par kan risikere at blive betragtet som for umodne eller unge til at værne om den.

»Selv hvis man surfer på alle de politiske korrekte bølger, kan man blive provokeret, hvis nogen forsøger at krænke forestillinger, vi har omkring ægteskab. Men jeg bliver daglig provokeret over, hvor travlt vi har med at dømme hinanden og søge at diktere, hvordan vi skal leve,« siger Pernille Østrem.

Pernille Østrem er præst i Stefanskirken på Nørrebro og er kendt som en del af ekspertpanelet i DR-programmet 'Gift ved første blik'.
Pernille Østrem er præst i Stefanskirken på Nørrebro og er kendt som en del af ekspertpanelet i DR-programmet 'Gift ved første blik'. Foto: Jacob Crawfurd
Vis mere

Lægger vi da noget andet i ægteskabet nu, end vi tidligere har gjort?

»Ja, på en måde. Vi er blevet vant til følelsesmæssig baserede ægteskaber, og elementer som erotik og forelskelse fylder måske mere i dag.«

Præsten fortæller desuden, at forlovelser ifølge nordisk tradition fandt sted, når parrets familier havde besluttet det. Det gjorde det muligt for parrene at flytte sammen og efterfølgende holde et bryllup.

Selvom tiderne har skiftet, så er det elementer af det kristne ægteskabsløfte, der stadig er i spil.

»De fleste vielser, jeg foretager, er folk, der har kendt hinanden i 4, 6, 8 eller 12 år. Det vil sige, at de fleste allerede har besluttet sig for at leve sammen som par i medgang og modgang,« slutter Pernille Østrem.

Ifølge Danmarks Statistik bliver lidt over hvert tredje par i Danmark viet i kirken, mens hvert andet par bliver gift borgerligt enten på rådhuset eller eksempelvis i baghaven. De resterende par bliver gift i udlandet.