Der er grundlæggende to grunde til at dyrke sex – forplantning og fornøjelse.

Men hvad sker der med lysten, når kvinder bliver for gamle til at få børn? Er sex så stadig sjovt?

Med overgangsalderen ændres kvinders hormonbalance. Det kan blandt andet resultere i hedeture, tørre slimhinder og ændret humør. Alt sammen kan påvirke sexlysten.

Men det er en myte, at modne kvinder ikke gider sex. Det skriver CNN.

Missionærstillingen er sjældent den bedste, hvis kvinder skal opnå orgasme. Foto: Josef Horazny, Martin Sterba.
Missionærstillingen er sjældent den bedste, hvis kvinder skal opnå orgasme. Foto: Josef Horazny, Martin Sterba. Foto: Josef Horazny
Vis mere

I et studie fra 2020 har forskere fulgt 3.200 amerikanske kvinder gennem 15 år og fastslår, at hver fjerde kvinde uanset alder mener, at sex er 'meget vigtig' for deres velbefindende.

Studiet modbeviser tidligere studiers tese om, at 'det går ned ad bakke med sexlysten, og at alle kvinder mister interessen i sex, når de bliver ældre', siger en af forskerne, Holly Thomas, fra det medicinske fakultet på Pittsburgh Universitet.

Lægen, Stephanie Faubion, der er direktør i det amerikanske lægefaglige selskab for overgangsalder (Mayo Clinic’s Center for Women's Health) kalder resultaterne 'forfriskende':

»Sex ser ikke ens ud i en alder af 40 og i en alder af 20. Det ser ikke ens ud i en alder af 60 og i en alder af 40, og som 80-årig ser det ikke ud, som det gjorde ved 60-års alderen. Der vil være ændringer, som man må tage højde for, men folk, der generelt er sunde og i gode forhold, forbliver seksuelle,« siger hun til CNN.

Der er altså ingen grund til at tro, at alting bliver dårligere med alderen. Det faktum understøtter også en ny YouGov-undersøgelse, som B.T. netop har fået lavet.

Ifølge den ser det nemlig ud til, at sex bliver mere tilfredsstillende med alderen.

Tallene viser, at jo ældre vi bliver, jo mere sandsynligt er det, at vi får orgasme, hver gang vi har sex. Mens kun 30 procent af de 18-29-årige får orgasme hver gang, de har sex med en partner, så gælder det samme for 87 procent af de 75-årige.

Har du et spørgsmål om sex eller lyst, så skriv (helt anonymt) til B.T.s Sexbrevkasse på sexbrevkassen@bt.dk.

Særligt tre karaktertræk går ifølge de amerikanske forskerne igen hos kvinder, der bliver ved med at synes, at sex er sjovt:

  • De har en højere uddannelse.
  • De lider ikke af depressioner.
  • De har, før de gik i overgangsalder, oplevet stor seksuel tilfredsstillelse.

Tilhører man gruppen af kvinder, der ikke gider mere pjat på lagnerne, er det fint at slå bremserne i. Men ifølge de amerikanske forskere, savner 10-15 procent af de kvinder, der mister interessen, et aktivt sexliv.

For dem har Stephanie Faubion ét godt råd: Gå til lægen.

»Sex er en vigtig del af livet, og der er hjælp at hente for de kvinder, der kæmper med det.«