Sex, onani, orgasme og ikke mindst intimt samvær udløser store mængder af hormonet oxytocin. Især hos kvinder. Derfor kaldes hormonet da også kærlighedshormonet. Kvinder, der døjer med stress og depression, kan derfor have ekstra stor glæde af med jævne mellemrum at få orgasme.

- Jeg har selv været der, så jeg har på egen krop og psyke i høj grad oplevet, hvad det her handler om - og hvad en forløsende og afstressende orgasme, lige nu og her, kan gøre for ens helbred, fortæller den danske sexlegetøjs-ekspert joanb i sin blog.

I forbindelse med en stress-relateret depression tvang hun nærmest sig selv til at få orgasme.

- Når man er dybt nede i det berygtede, sorte hul, hvor det kan være ekstremt svært at finde vej op til overfladen igen, så er sex som regel ikke lige det, man har mest lyst til. Generelt har man ikke lyst til meget andet end at gemme sig væk under dynen, forklarer hun.

- Men i situationen, er det min personlige oplevelse, kan man gøre sig selv den meget store tjeneste at få en eller flere orgasmer, hvis det overhovedet er muligt. Og det gælder altså også, hvis man 'bare' føler sig stresset eller udbrændt, forklarer joanb, der i situationer med lidt for meget tryk på kedlerne gerne fremtvinger, hvis lysten ikke lige er der, en orgasme eller to.

- Det virker på både krop og sjæl, lige nu og her. Og her spiller udskillelsen af hormonet oxytocin en væsentlig rolle. Personligt betragter jeg orgasmen som en slags lykkepille, der virker med det samme - og som man altid har lige ved hånden, om man så må sige, siger 39-årige joanb, der på sin blog skriver om egne oplevelser med afstressende og helende orgasmer i forbindelse med stress og depression - og hvor en helt bestemt type 'tryllestav' spiller en central rolle, når lysten ikke lige er til stede. Den kan du læse mere om her.

Oxytocin kan måske ligefrem forebygge depression

I forbindelse med sine blogindlæg om orgasmens afstressende og helende effekt på kvinder, har joanb blandt andre talt med psykiater Henrik Littauer, der på hendes blog forklarer:

- Oxytocin er et hormon, vi udskiller, når vi følelsesmæssigt er tæt sammen. Hormonet skal kunne stimulere til orgasme, der også, i sig selv, udløser mere oxytocin. Om oxytocin modvirker depression direkte, eller indirekte, er noget, der forskes i, og mekanismen er endnu ikke klarlagt. Lige som der blandt forskere ikke er helt enighed omkring mulige behandlingsmæssige konsekvenser.

Og formentlig er netop det at miste sexlysten - og evnen til at opnå orgasme - i forbindelse med en depression, eller medicinering for samme, ikke hensigtsmæssig. Forstået på den måde, at orgasmen eller oxytocinet, der dannes i forbindelse med seksualakten, i sig selv kan virke helende eller måske ligefrem forebygge depression.

Personligt er jeg overbevist om, at regelmæssige orgasmer modvirker depression - og bør være del af et sundt normalliv, forklarer psykiater Henrik Littauer.