Intimitet og nydelse er ikke bare godt for parforholdet. Sex kan også forebygge despressioner og styrke dit immunforsvar

Forelskelsens elskov er drevet over. Børnene produceret og fløjet fra reden. Argumenterne for at holde gang i intimiteten i dobbeltsengen kan umiddelbart se ud til at forsvinde, når alderen stiger. Men der er god grund til at fastholde lagengymnastikken – både for dit parforhold men også for din egen sundheds skyld.

Sex holder dig nemlig ung og rask. Ja faktisk er seksualitet ligefrem en sundhedsfaktor i lighed med regelmæssig motion og sund kost. Det fortæller Christian Graugaard, læge og professor i sexologi ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet.

»Hvis man ikke oplever berørering, er der simpelthen noget, der dør i en,« siger psykologen Bo Møhl.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvorfor det er så enormt vigtigt, at holde ild i dit sexliv selvom alderen stiger. Her får du, udover eksperternes råd og vejledning, en guide til, hvodan du holder hjernen, kroppen og underlivet i topform ...

Det får du:

  • Artikel: Sex holder dig ung og rask
  • Fakta: Sex i tal
  • GUIDE: Sex efter 50 år - sådan holder du hjernen, kroppen og underlivet i topform

Intimitet og nydelse er ikke bare godt for parforholdet. Sex kan også forebygge despressioner og styrke dit immunforsvar

Forelskelsens elskov er drevet over. Børnene produceret og fløjet fra reden. Argumenterne for at holde gang i intimiteten i dobbeltsengen kan umiddelbart se ud til at forsvinde, når alderen stiger. Men der er god grund til at fastholde lagengymnastikken – både for dit parforhold men også for din egen sundheds skyld.

Sex holder dig nemlig ung og rask. Ja faktisk er seksualitet ligefrem en sundhedsfaktor i lighed med regelmæssig motion og sund kost. Det fortæller Christian Graugaard, læge og professor i sexologi ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet.

»Vi ved fra forskningen en hel del om sexlivets gavnlige effekter på psyke og samliv, men der er også tegn på, at seksuel aktivitet kan påvirke kroppen positivt, ikke mindst hos folk over 50 år. Dels er det velkendt, at enhver form for motion er sundt, dels frigives der under samlejet stoffer, som kan virke smertestillende og måske endda styrke immunforsvaret. Der er sågar lavet studier, som tyder på, at hyppig sex kan nedsætte dødeligheden, men vi ved endnu for lidt om de fysiologiske mekanismer, og det er for tidligt at sige noget med sikkerhed,« siger han.

Tidligt i livet har vi lært, at meningen med sex er, at mandens sæd skal befrugte kvindens æg, så hun kan blive gravid. Men sex spiller en langt større rolle for os som mennesker. Sex giver os velvære og holder os sunde. Så når salget af rejsningsmidler til middelaldrende mænd stiger, mens kvinder efterspørger råd til at fastholde sexlysten efter overgangsalderen, er det ikke så tosset en ide. Ja, sex kan ligefrem gøre en positiv forskel for kronisk syge:

»Der er ingen tvivl om, at sex, nærhed, ømhed og intimitet giver overskud og velvære, hvilket kan gøre en vigtig forskel, hvis man er ramt af en kronisk sygdom og har brug for ekstra kræfter til at komme videre med sit liv. Af samme grund har man set, at syge mennesker, som får rådgivning om sexlivet, klarer sig bedre end dem, som bliver ladt i stikken på dette punkt,« siger Christian Graugaard.

Godt for psyken

Men også vores psyke bliver styrket, når vi mærker en andens krop helt tæt på, fortæller Bo Møhl, der er psykolog og professor på Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet.

»Når vi er i tæt kropskontakt med et andet menneske, frigiver kroppen hormonet oxytocin, som er med til at øge vores tilknytningsforhold til den pågældende person. Det styrker vores parforhold, men kan også forbygge ensomhed og depression hos den enkelte, fordi man i højere grad føler sig mere værdsat og elsket,« siger han.

Oplever man over længere tid slet ikke den nærhed, kan der opstå en direkte ’hudsult’, fortæller Bo Møhl.

»Hvis man ikke oplever berørering, er der simpelthen noget, der dør i en,« siger psykologen.

’Der skal nogle justeringer til’

»Et godt sexliv skal plejes. Går der for langt tid mellem, forsvinder lysten. Derfor er det vigtigt, at man i et forhold er opmærksom på at bevare gnisten og ’spillet ’ mellem parterne. Man kan ikke bare gå i seng sammen, som man gjorde for 25 år siden. Der skal nogle justeringer til,« siger Bo Møhl.

Det uddyber gynækolog Ditte Trolle, der er forfatter til flere bøger om sex bl.a. ’Sex efter 50’.

»Man kan ikke dyrke sex, som da man var ung og ’horny’ som teenager. Den lyst og passion forsvinder med alderen. Derfor er man nødt til at finde motivationen et andet sted. Det kan være i velværet og styrkelsen af ens relation. Derfor er det også vigtigt, at man ikke udelukkende har fokus på orgasmen. Det kan skabe en masse fortvivlelse, fordi det kan blive sværere at få udløsning, når man bliver ældre. I stedet skal man i højere grad nyde vejen dertil,« siger hun.

Derudover er sund kost og regelmæssig motion også et rigtig godt udgangspunkt for mest mulig nydelse i dobbeltsengen.

»Sygdom kan ødelægge sexlivet. F.eks. kan åreforkalkning gøre det sværere for blodet at komme frem til vores underliv. Vi kvinder oplever ikke blodets dunken i kønsorganerne, og mændene kan have svært ved at få og holde en rejsning. En morgen-rejsning er derfor et godt tegn på, at systemet virker, så man er i stand til at holde en rejsning under et samleje,« siger Ditte Trolle.

GUIDE: Sex efter 50 år - sådan holder du hjernen, kroppen og underlivet i topform

Overgangsalder, rejsningproblemer og ’seksuel kedsomhed’ i parforholdet kan udfordre intimiteten i dobbeltsengen. Tre eksperter giver deres bedste bud på, hvordan du også efter de 50 holder gang i et godt sexliv

Af: Sine Bach Jakobsen | sija@bt.dk

Bo Møhl
Bo Møhl
Vis mere

Bo Møhl - Psykolog og professor på Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet

Hjernen

  • Undgå ’seksuel kedsomhed’
    »Man siger, at sexlysten falder med alderen. Det er ikke helt rigtigt. Sexlysten falder med længden af ens parforhold. Det er derfor sværere at få lyst til sex, når man har været sammen længe, for der er risiko for ’seksuel kedsomhed’. Er man i et længere forhold, skal man derfor være ekstra opmærksom på at finde nye måder til at stimulere den seksuelle gnist og spænding: leg, tag på ferie sammen og sæt tid af til hinanden i hverdagen. Det er vigtigt at holde ens sexliv ved lige, da lysten ellers forsvinder.«
  • Hormoner giver lyst
    »Når mænd oplever mindre lyst til sex, kan det skyldes mangel på hormonet testosteron. Man kan tilføre kroppen mere af det hormon ved hjælp af f.eks. testosteron-creme, som har vist god effekt på mænds sexlyst. Det virker også på kvinder, men behandlingen giver en lang række bivirkninger bl.a. skægvækst og dybere stemme. I Canada er der nogle læger, der giver det i mindre doser, men det gør man ikke her i landet Man kan dog ikke bevare den seksuelle lyst med hormonbehandling over længere tid, da både fysiske, psykiske og sociale forhold spiller ind på vores sexlyst.«
  • Kig på forholdet
    »Mænd har lettere ved at adskille seksualitet fra følelser end kvinder. Er der kedsomhed eller konflikter i parforholdet, vil kvinder hurtigere opleve, at det går ud over sexlysten. En kvindes manglende sexlyst skal derfor i højere grad end mandens ses som en generel utilfredshed med parforholdet. Sagt med andre ord: kvinden kan godt have lyst til sex – bare med en anden partner.«

Læge og seksualitetsforsker, Christian Graugaard
Læge og seksualitetsforsker, Christian Graugaard
Vis mere

Christian Graugaard - Læge og professor i sexologi ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet

Kroppen

  • Eksperimentér
    »Vi ved, at der med alderen kan opstå små og store forhindringer for sexlivet. Måske har man fysiske skavanker, måske tager man medicin, som har seksuelle bivirkninger. Derfor er det vigtigt at prøve sig frem og turde eksperimentere lidt. Måske trives man med helt andre stillinger end tidligere, måske skal man bare give sig bedre tid. Også seksuelle hjælpemidler kan være sagen for nogle. Hvor der er vilje, er der en vej – også når det gælder sex.«
  • Lev sundt
    »Det er vigtigt at huske, at livsstil og seksualitet hænger tæt sammen. Hvis man spiser sundt, husker at bevæge sig, drikker moderat og lægger tobakken helt på hylden, så er risikoen for at få seksuelle problemer langt mindre, end hvis man er ligeglad. Så der er heldigvis meget, man kan gøre selv.«

Ditte Trolle - Gynækolog og forfatter til flere bøger om sex bl.a. ’Sex efter 50’

Underlivet

  • Hjælp til rejsning
    »Mænd får typisk lidt sværere ved at få og holde en rejsning med alderen. Blodet har sværere ved at komme frem og det kan skyldes f.eks. åreforkalkning, der kan forebygges med en sund livsstil. Derudover kan man købe potensmidler som Viagra, der påvirker blodkarrene, så der kommer mere blod til penis. Hvis man har rejsning, når man vågner om morgenen, er det et tegn på, at systemet virker, som det skal.«
  • Undgå tørhed
    »Kvinder kan efter overgangsalderen opleve tørhed i skeden. De har simpelthen sværere ved at blive våd og oplever derfor svie og ømhed ved sex. Tørhed i skeden kan forveksles med manglende sexlyst, men det er en fysisk reaktion, som ofte skyldes mangel på hormonet østrogen. Østrogen er med til at holde slimhinderne fugtige, men mængden af hormonet falder efter overgangsalderen. Man kan begynde med at bruge en rigtig god glidecreme. Afhjælper det ikke problemet, kan man nemt behandle tørre slimhinder med en lokal hormonbehandling. Mange er bange for bivirkningerne ved den type behandling, men det er der ingen grund til, da den er helt ufarlig.«
  • Træn musklerne
    »Træning af bækkenbunden med såkaldte knibeøvelser, hvor man lader som om, man skal holde på en prut, kan øge nydelsen ved sex hos både mænd og kvinder. Når man styrker musklerne i underlivet, kan man bedre mærke, hvad der foregår. Derudover øger man blodgennemstrømningen til underlivet, som styrker både mænds rejsning samt kvinders slimhinder.«
  • Tag jer tid
    »I det hele taget skal man være lidt mere tålmodig, da der godt kan gå lidt længere tid, inden man bliver stiv eller våd. Så nyd vejen dertil. Og når man først er i mål, er orgasmen ligeså dejlig, som når man er ung.«