Kommunikation er den lim, som binder parforholdet sammen, og når kommunikationen i et parforhold går af fløjten, kommer parterne langsomt til at føle sig mindre og mindre elsket. Når to i et forhold ikke taler sammen, forsvinder intimiteten, interessen og sexlysten for de fleste. Også rummeligheden forsvinder, og vi bliver smålige og begynder at finde fejl hos den anden.

Ifølge parterapeuterne Karen Sveistrup og Ingrid Ann Watson fra parforholdsraad.dk er god kommunikation mellem parterne i et forhold også afgørende for, om man har et godt sexliv.

- Hvis kommunikationen ikke virker, så virker sexlivet heller ikke, fordi det meste af kvindens sexliv er hængt op på kommunikation. Jo mere snak, jo større er chancerne for, at sexlivet også vil føles tilfredsstillende for begge parter, siger Ingrid Ann Watson.

B.T. har sammen med parforholdsraad.dk sat fokus på kommunikationen i parforholdet. Parterapeuter fra parforholdsraad.dk fortæller, hvorfor kommunikationen er så vigtig, hvordan man undgår misforståelser, og hvordan dårlig kommunikation kan dræbe sexlivet og føre til skilsmisse. Men de giver også gode råd og fortæller, hvordan man får gang i den gode kommunikation, og får kastet ny energi ind i forholdet.

Med B.T. Plus får du:

- Dårlig kommunikation dræber parforholdet.
- Seks gode råd til at forbedre din kommunikation
- Derfor er kommunikationen vigtig for dit parforhold
- Sådan undgår man misforståelser
- Kunsten at tale girafsprog i parforholdet
- Sådan lærer vi at forstå hinanden
- Parforholdet kan let ende i grøften

Denne guide er lavet i samarbejde med Parforholdsraad.dk, Danmarks største online-samling af viden, opgaver og ressourcer indenfor parforhold.

Vil du have endnu flere råd og professionel hjælp til dit parforhold, så se mere på www.parforholdsraad.dk. Eksperterne i denne guide er parterapeuterne Karens Sveistrup og Ingrid Ann Watson.

Læs mere om parterapeut Ingrid Ann Watson, der har skrevet bogen ‘Elsk ham igen - Sådan får I kærligheden tilbage i jeres parforhold’

Læs mere om parterapeut og sexolog Karen Sveistrup

B.T. Plus kan også tilbyde følgende artikler:   

Det lyder måske lidt kedeligt at sige, at samtalen i parforholdet er vigtigere end sex. Men ifølge parterapeuterne Karen Sveistrup og Ingrid Ann Watson fra parforholdsraad.dk er god kommunikation mellem parterne i et forhold afgørende for, om man også har et godt sexliv.

 

- Hvis ikke kommunikationen virker, så virker sexlivet heller ikke, fordi det meste af kvindens sexliv er hængt op på kommunikation. Kvinderne tænder med ørene, og manden med øjnene. Hvis kvinden ikke hører det, hun har brug for at høre, og hvis hun ikke mærker, at hun bliver lyttet til, så får hun problemer med selvværdet og mister sexlysten. Hvis manden lytter til hende, bliver hun omvendt megaglad, og så får de en masse sex, siger parterapeut Ingrid Ann Watson.

Men at tale sammen på en god måde er slet ikke så enkelt, som det lyder. Et stort problem for den gode samtale i parforholdet er, at mange mennesker, både mænd og kvinder, er dårlige til at lytte.

- Mange kan ikke finde ud af at lytte og give respons på det, der bliver sagt. Når man lytter, så skal man opsummere, hvad der er blevet sagt, og stille åbne spørgsmål, så man er helt sikker på, at man har forstået, hvad den anden mener, siger Ingrid Ann Watson.

Det er nemlig afgørende, at man ikke reagerer på, hvad man tror, den anden mener.

- Derfor skal man lytte og spørge åbent til det sagte, inden man begynder at komme med sine egne synspunkter. Hvis man gør det, så forsvinder 80 procent af alle skænderier i forholdet, siger Watson.

Et andet stort problem er ifølge Karen Sveistrup, at der let går dagligdag i den, når man har boet sammen i et stykke tid. Før man flytter sammen, er man bedre til at bruge tiden sammen mere effektivt og til at vise interesse.

- Vi får med tiden nogle forudfattede meninger om hinandens holdninger, og vi tror, at vi ved, hvad den anden mener, og fra da af går det ned ad bakke med forholdet. Så begynder folk at tænke, du spørger ikke mere til mig, du er ligeglad med mig, og så bliver vi nogle små bogholdere, der tænker, hvis han ikke spørger til mig, så spørger jeg heller ikke til ham, siger Karen Sveistrup.

Hun anbefaler, at man sætter tid af til hinanden i forholdet. En halv time hver dag eller mindst 2-3 gange om ugen, hvor man slukker tv’et og telefonen og giver hinanden den fulde opmærksomhed, lytter og spørger til det sagte, inden man kommer med sine egne meninger.

- Det vil føles kunstigt i starten, især hvis man helt har glemt at tale sammen og lytte til hinanden, men gør man det jævnligt, kan man ret hurtigt lære det, siger Karen Sveistrup.