Arkivfoto
Arkivfoto Foto: Iris/Scanpix

Svenske forskere har gjort en opdagelse, der kan føre til hormonfri p-piller.

En række svenske forskere fra Karolinska Institutet har fundet frem til, hvordan sæd og æg fusionerer ved befrugtning. Denne nye opdagelse kan være en vigtig opdagelse i forsøget på at udvikle hormonfri p-piller, skriver SVT Nyheter.

Forskerne har blandt andet fundet, at man ved at forhindre det såkaldte Izumo1 molekyle, der findes i sæd, i at interagere med proteinet Juno, der findes i ægceller, vil være i stand til at fremstille et hormonfri præparat.

»Hvis du kan finde et molekyle, der kan fastgøres, hvor Izumo1 binder sig til Juno, så vil man kunne blokere sædcellerne i at komme ind. Men det kræver mere forskning, før vi kan udvikle sådan et«, fortæller Lucas Jovine, der er professor i strukturel biologi ved Karolinska Instituttet til SVT Nyheter.

Det vækker begejstring hos Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge ved Gynækologisk afdeling på Hvidovre Hospital og leder af Sex & Samfunds præventionsklinik.

rgeg

»Det er utrolig positivt, at der foregår forskning omkring de her ting. Der har været mangel på midler til at lave forskning omkring præventionsmidler, og man har i lang tid slået sig til tåls med, at det, vi har nu, er meget godt,« siger hun til BT.

Opdagelsen er et resultat af, at man endelig har kunnet gennemskue den proces, der sker, når én sædcelle og en ægcelle fusioneres.

Gennembrud ved hjælp af 3D-billeder

Gennembruddet er kommet efter, at forskerne for første gang har været i stand til at producere et tredimensionelt billede af proteinet Juno ved hjælp af en teknik kaldet røntgenkrystallografi.

Billedet af proteinet gav ikke blot en yderligere forklaring på, hvordan æg og sædceller kan »smelte« sammen, men giver således også forskerne håb for at kunne udvikle et hormonfri præparat, skriver SVT Nyheter.

P-piller

Charlotte Wilken-Jensen understreger dog, at vi nok skal en del år ud i fremtiden, før vi får hormonfri p-piller på markedet.

»Jeg vil tro, at vi skal 10 år frem, men det er jo altid afhængigt af, hvor mange mennesker og penge der bliver sat af til det,« lyder det.

Der findes allerede hormonfri præparater til kvinder i form af for eksempel spiral, men de er ofte blevet kritiseret for ikke at være sikre nok.

 

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.