Antallet af sexpositioner varierer alt efter, hvem man spørger. Der findes en kategorisering med seks basis positioner, men også en med over 600 forskellige sexpositioner. Helt andre har kortlagt lige præcis 3,780 positioner.

Selvom udvalget er stort, foretrækker danskerne dog én bestemt stilling over alle andre:

Nr. 1: Missionæren

Her ligger kvinden nederst ansigt til ansigt med manden ovenpå. Det er ifølge undersøgelsen 'Danskernes Sexliv 2017' danskernes foretrukne idet 81 procent af respondenterne, der har haft sex inden for det seneste år, har anvendt missionærstilling.

Det kommer ikke bag på sexolog Joan Ørting, men hun havde til gengæld forventet, at langt flere havde anvendt missionærstillingen.

»Det ville være mærkeligt, hvis man ikke har brugt den. Det er en smuk stilling, hvor der er meget øjekontakt og forbindelse. To hjerter og to øjne, der mødes. Det er romantik. Den er mere forfinet og ikke så animalsk. Det er også lettere at aflæse hinanden i den stilling og også nemmere at kommunikere. Det er dog ikke altid, at mændene foretrækker missionærstillingen lige så meget som kvinderne, fordi de skal holde sig oppe i armene i længere tid,« forklarer hun.

Joan Ørting er overbevist om, at mange flere mænd i stedet ville elske, hvis kvinderne tog styringen noget mere. For også mænd vil gerne begæres og være den passive engang imellem. Det giver nemlig en anden dynamik, når de faste roller i sexlivet, hvor manden tager kvinden, bliver brudt.

Nr. 2: Doggystyle

På en delt andenplads følger såkaldte 'doggystyle', hvor kvinden - eller den passive mand - støtter på alle fire og bliver penetreret bagfra af manden samt stillingen, hvor kvinden rider manden. Begge med ca. 65 procent.

»Doggystyle er god til at stimulere kvindens g-punkt og ofte den stilling, som mænd gerne vil 'afslutte i. Her kan man se numsen, og det giver et godt udsyn. Den er god for både kvinder og mænd. Kvinder kan også godt lide at sidde ovenpå manden - især hvis mandens pik ikke er stor. Her kan hun mærke ham, og hun kan selv styre rytmen og ramme sin klitoris. Det er dog ikke en stilling for de dovne.«

Nr. 3: Ske

Stillingen 'ske', hvor de to elskende ligger i ske under samleje, er den tredje mest benyttede samlejestilling blandt danskerne. Og det er ifølge Joan Ørting den stilling, som passer bedst til en søndag morgen.

»Skeen er god, fordi den er lidt søndag-morgen-agtig. Vi vågner udhvilede og er ikke stressede. Der er tid til erotikken, som i en travl uge ikke har været højt prioriteret. Det er den position, som mange begynder med, fordi det er en god morgenstilling, når man er søvndrukken og måske begge har dårlig morgenånde,« siger Joan Ørting.

Danskerne fortrækker oralsex frem for analsex

I undersøgelsen fremgår det også, at danskerne ikke kun dyrker sex i mange forskellige stillinger - de gør det også på mange forskellige måder. Én ud af 10 danskere dyrker eksempelvis analsex mindst en gang om ugen, hvorimod hver fjerde dansker dyrker oralsex hver uge. Begge dele er i særdeleshed udbredt blandt unge i aldersgruppen 18-30 år, hvor 40 procent dyrker oralsex hver uge, og næsten hver femte dyrker analsex hver uge. Ifølge sexolog Joan Ørting er antallet af danskere, som dyrker analsex, meget højere, end hvad hun havde forventet.

»Det virker som et højt tal, selvom analsex godt nok er blevet mere moderne. Det er blevet mere stuerent og normalt med tiden, hvor selv Hr og Fru Jensen dyrker analsex, selvom de ikke gjorde det førhen.«

Sexolog og parterapeut Joan Ørting
Sexolog og parterapeut Joan Ørting Foto: Bjarke Ørsted
Vis mere