Har mænd mere lyst til sex end kvinder? Det er et af de spørgsmål, som begge køn ivrigt har debatteret. En ny undersøgelse af danskernes sexliv gennemført blandt 2000 danskere giver nu endegyldigt svaret. Her fremgår det, at blandt danskere af begge køn over 18 år har ca. 17 procent lyst til sex dagligt eller næsten dagligt og ca. 60 procent har lyst til sex minimum en gang om ugen.

For kvinderne alene er det ca. 10 procent, der dagligt har lyst til sex, mens det er mere end dobbelt så meget for mændene, hvor ca. 23 procent af de danske mænd har lyst til sex med deres partner dagligt. Det samme gør sig gældende for antallet af mænd og kvinder, som har lyst til sex minimum en gang om ugen. Her er det 71 procent af mændene og kun 55 procent af kvinderne.

Konklusionen af tallene fra 'Danskernes Sexliv 2017' lyder derfor, at danske mænd har væsentligt mere lyst til sex end kvinder.

Og det kommer ikke bag på sexolog og parterapeut Joan Ørting. Hun peger på, at der overordnet set er to grunde til, at mænd har mere lyst til sex end kvinder.

»Det handler blandt andet om, at mænd har mere testoron i kroppen end kvinder, hvilket har indflydelse på sexlysten. Det er også nemmere for en mand at stikke pikken ind i en vagina, end det er for en kvinde at åbne kroppen op for et fremmedlegeme. Det er en anden og mere tidskrævende proces. Derfor har kvinder nogle gange mindre lyst til sex, fordi de ved, at det kræver en del mere for dem,« forklarer hun.

Ifølge Joan Ørting er mange danskere også blevet meget fokuserede på, at kvinden også skal have en orgasme under samleje. Det er dog lettere sagt end gjort, da det kræver meget mere for kvinder psykisk og fysisk, før de kan få en orgasme. Forventningerne kan derfor også have indflydelse på sexlysten hos kvinder.

»Der er for mange mænd blevet et krav, at kvinder skal komme før manden. Det er et stort pres, der bliver lagt på kvinden, når vi samtidig ved, at danskerne i gennemsnit har sex i syv minutter og fire sekunder. Derudover foregår det i gennemsnit klokken 22.45 om aftenen, hvilket er sidst på dagen, når man er allermest træt,« siger Joan Ørting.

Sexlysten falder med alderen

Ikke overraskende falder den seksuelle lyst med alderen. Indtil danskerne er 50 år gamle, har 72% lyst til sex mindst en gang om ugen, mens det kun er 58% af de 51+ årige.

»Overgangsalderen giver et hormonfald hos både mænd og kvinder, hvilket påvirker sexlysten negativt. Mange mænd oplever også potensproblemer, og kvindernes vagina forandrer sig også på grund af fald i østrogren. Når man kommer i den alder, mister man også lysten til den helt almindelig sex. Her er det vigtigt at ryste posen og fokusere mere på følelser og forspil. Man skal være mere kreativ,« siger Joan Ørting og tilføjer:

»Vi kan også se, at man har mindre sex, når man har været i et forhold i nogle år. Sex bliver for mange en sidsteprioritet. Et nødvendigt hak på sengestolpen, der bekræfter, at man har et normalt sexliv.«