Hver syvende dansker, der lever i et fast parforhold, har aldrig sex med deres partner, ifølge nogle undersøgelser.

Andre undersøgelser viser, at når vi har sex, sker det måske ikke helt så ofte, som nogle kunne ønske. Nogle par har endda kun sex en gang om året.

Det skal et nyt program rette op på ved at øge intimiteten i en presset hverdag, hvor der er mange andre ting på programmet end at hoppe i kanen med hinanden.

Værterne er Mie Moltke, tidligere danser i 'Vild med dans', og hendes mand Lai Yde, som hun mødte i danseprogrammet.

De driver til daglig udviklingscentret og dansestudiet Soulhouse. Nu skal de med danskerne helt ind i soveværelset og hjælpe dem til et bedre sexliv og parforhold. Og Mie Moltke ved selv til, hvor svært det kan være at opnå.

Hvordan fik du et bedre sexliv selv?
- Min seksuelle rejse har været en åbenbaring. Det, som hjalp mig, var mødet med Lai. Lai hjalp mig med at begynde at holde af mig selv igen. Han støttede mig i, at min krop var fantastisk, at nydelse og lyst var naturlig. Så lærte han mig også, at jo mere jeg var mig selv og gav slip på kontrollen, jo mere tiltalende og smuk blev jeg.

- Så jeg har brugt de sidste syv år på at opdage, at jeg er kvinde, at acceptere det, at nyde det, at forelske mig i min krop igen og derved også få lyst til at udforske den. Den lykke, der ligger i at tillade sig at være et seksuelt menneske, er fantastisk - og det har jeg lyst til at alle andre kvinder også skal mærke!

Hvad har du gjort dig af overvejelser i forhold til at inddrage dig selv og din partner i programmet?
- Mine overvejelser i forhold til programmet og det at bruge mit eget forhold i det, var egentlig ret nemme. Jeg tror meget på autencitet. Jeg tror på at gå vejen selv, og derfor er det en naturlig del for mig at turde være mig, at turde være ærlig omkring mig selv og mit forhold og netop inspirere andre til det samme. På mine Feminineflow kurser bruger jeg netop også rigtig meget af den vej jeg selv har gået - som er en naturlig del af min tilgang til alt det jeg underviser.

Hvad tror du, at I kan lære deltagerne, og hvad får de ud af det?
- Vores store ønske er, at deltagerne får nogle konkrete metoder, værktøjer og øvelser, som de nemt kan tage med ind i deres hverdag, og at de med det samme inspireres til at åbne mere op for hinanden. Det vil styrke deres parforhold og intimitet.

Vi (Mie og manden Lau, red.) tror begge to på kærligheden, på den seksuelle energi og på at alle kan skabe eller genskabe deres forhold, lige som de ønsker det. Men det kræver både arbejde, mod, viden og også rigtig tit god støtte og inspiration. Så håbet er at deltagerne får et bedre parforhold og derved også et bedre sexliv ud af at deltage.

Hvorfor tror du, at en del danskere ikke har nok sex?
- Jeg tror, der er ufattelig mange grunde til, at sex kan være rigtig svært i et parforhold. At finde frem til hvad, hvor meget, og hvordan sex skal være, kan i sig selv være svært for mange at snakke om, og samtidig kan vores behov ændre sig i forskellige faser af vores liv. Jeg oplever tit, at når der er udfordringer i sexlivet, så handler det som regel om andre ting end sex. Det kan være stress, vrede, underskud, "parallelle liv", eller usikkerhed hos den enkelte eller mellem parterne.

- Det kan også være, at der er for meget fokus på praktiske gøremål og logistik, så man venter på det rette øjeblik, som aldrig kommer. Det kan også være, at man har et anstrengt forhold til sin krop, som gør at man ikke har lyst til at vise sig for hverken sig selv eller den anden. En gentagende udfordring, eller undskyldning, er for mange, at de har for travlt, bliver trætte og har hovedet alle mulige andre steder, så de "glemmer" at prioritere partneren og ikke har overskud til at se ham/hende.

- Lyst til sex handler lige så meget om lyst til sig selv, lyst til nydelse, lyst til intimitet, lyst til sansning, lyst til at åbne sin krop, og det kan for mange være rigtig sårbart og svært. Og så tror jeg helt ærligt også på, at mange savner at blive inspireret. Jeg oplever mange kvinder, som ikke aner, at de kan få mere end en orgasme, som aldrig har fået orgasme, eller som savner at blive inspireret til at opdage nye sider af sig selv.

Nogle mener, at der er for meget fokus på sex i vores samfund - er det nødvendigt at have god sex for at have et kærlighedsforhold?
- Det har jeg også tit hørt. Den kontekst, som jeg hører det i er oftest fra kvinder, som er trætte af, at sex er lig med porno, og at sex sælger og derfor skal flettes ind i alt. Jeg hører fra mange kvinder, at de ikke føler, at deres seksuelle energi bliver værdsat, fordi den bliver misbrugt på mange måder i samfundet. Det syntes jeg er utrolig synd.

- Sex er fantastisk. Den seksuelle energi er et urinstinkt i os alle, og sex er lige så naturligt som at sove, spise og prutte. Men for rigtig mange er det stadig noget, som kun sker inde bag lukkede døre i mørket og absolut ikke noget man snakker om. Hvor og hvordan man har sex må folk helt selv om, men jeg syntes det er så utroligt ærgerligt, at det stadigvæk bliver tabuiseret på den måde. Jo mere vi åbner op og deler, jo mere kan vi inspireres og få et bedre sexliv.

Om Mie Moltke
Mie og Lai driver til dagligt udviklingscentret og dansestudiet Soulhouse. Mie er tidligere danser i TV2-programmet 'Vild med dans'. Hun har en 2-årig uddannelse som parterapeut og har desuden taget tantriske kurser, Danse Coach uddannelsen, Enneagram kurser og andre selvudviklings kurser.

Artiklen er oprindelig bragt af Alt for Damerne.

Læs også: Her er tabuet der ødelægger dit sexliv

Læs også: 10 ting der er vigtigere end sex

Læs også: Derfor tror kvinder, at de ikke har behov for sex