I mere end 10 år har Marie og Claus Raasted Herløvsen levet i et åbent forhold, for det er sådan, det fungerer bedst for dem. Hun får lov at udleve sine seksuelle feticher – han får lov til at score i byen.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Claus og Marie Raasted Herløvsen har sex med andre end hinanden. De er gift og har planer om at blive ved med at være det. Men ved siden af ægteskabet har de begge forhold til andre mænd og kvinder.

»Mange tror, det handler om, at vi ikke elsker hinanden – at vi bare ikke har mødt den rette. Sådan er det ikke. Vi synes bare, at det er okay at knalde med andre. Vi har holdt sammen i mange år nu, og vi ved, at det fungerer for os. Vi får lov til at sige ja tak til alt det spændende, vi møder på vores vej, og samtidig har vi en tryg base hjemme,« siger 37-årige Claus Raasted Herløvsen.

De har levet i et åbent forhold mere end 10 år.

»For mig handler det om tryghed. I min opvækst var der en del utroskab, og jeg har også selv været kærester utro. Det havde jeg ikke lyst til at være igen. På denne måde undgår vi at komme til at lyve for hinanden,« siger Marie Raasted Herløvsen.

»Ja, lige med undtagelse af, om man har taget opvasken eller ej,« afbryder Claus Raasted Herløvsen grinende.

Rastløs og eventyrlysten

»Det handler om, at jeg hellere vil deale med et åbent forhold og det, der måtte følge med af problemer, end jeg vil deale med følgerne af at være monogam uden at være specielt god til det. I mine tidligere parforhold blev jeg rastløs og fik lyst til eventyr. Sammen med Claus får jeg lov til at gå ud og forelske mig lidt. Det er fremragende at have lidt ekstra mand i sit liv. Men Claus er den primære, og det er os to, der er det vigtigste. Det betyder bare ikke, at der ikke er plads til elskere ved siden af,« siger Marie Raasted Herløvsen.

Mens hun typisk har én elsker ad gangen på en kæreste-agtig måde, ser Claus gerne nogle stykker. Nogle har han kendt længe, andre møder han måske til en fest. Han ser dem mere som venner end som kærester.

»Verden er groft sagt opdelt i tre kategorier, når det gælder forhold. Der er dem, der kun tænker på, hvordan det ville se ud på deres kone, når de ser en undertøjsreklame med Helena Christensen. Der er dem, der tænker, at de godt kunne blive fristet af Ditte fra regnskabsafdelingen, Og så er der dem, der har travlt med at sørge for, at forholdet til hende fra marketing ikke bliver opdaget. Vi har bare været så heldige at kunne blive enige om en fjerde måde. En måde, hvorpå vi giver hinanden frihed,« siger Claus Raasted Herløvsen.

Fra jalousi til highfive

For Marie var det vigtigt at kunne udleve sine seksuelle præferencer og feticher om udklædning. Claus delte ikke hendes interesse, så ved at åbne forholdet kunne hun få den del med.

»Selvfølgelig var vi lidt bekymrede i begyndelsen. Men sådan er det jo med livsvalg. Det havde vi også været, hvis vi havde valgt at flytte til Randers, få en kat eller skulle få et langdistanceforhold til at fungere,« siger han.

Hustruen Marie bliver en gang imellem jaloux og har særligt i begyndelsen oplevet varme kinder og trykken for panden ved tanken om, at Claus er intim med andre.

»Særligt i begyndelsen kunne jeg godt blive bange for, at han ville finde en, der var bedre end mig og ville forlade mig. Men nu ved jeg, hvor vi har hinanden. Derfor giver jeg gerne Claus en highfive, hvis han har scoret en sød, klog og lækker kvinde. Jeg bliver glad på hans vegne,« siger hun.

Claus har ikke på samme måde oplevet jalousi. En morgen kom han hjem til lejligheden før forventet og stødte derfor ind i Marie i gangen, som fortalte, at hendes elsker stadig var i soveværelset, mens hun var ved at lave pandekager. Han fik en pandelage med på vejen og forlod lejligheden en times tid, inden han vendte tilbage. Helt uden sure miner.

»Hvis Marie skulle gå fra mig, er det ikke fordi, hun knalder med andre. Så vil det være fordi, jeg arbejder for meget, ikke går ned med skraldet og dens slags. Vi er begge klar over, at der er forskel på at være livspartnere og på den umiddelbare fascination og spænding, en elsker kan give,« siger Claus Raasted Herløvsen.

Sexolog: Et åbent forhold kan være frækt

Et forhold er det muliges kunst. Det er sexolog Sara Skaarups grundholdning, og derfor kan det give rigtig god mening at tage monogamien op til revision.

Dig, mig og os to for altid. Det er vel nogenlunde sådan, drømmen om ægte kærlighed og et perfekt parforhold begynder for de fleste. Men i praksis er det knap hvert andet ’ja’ i kirken, der ikke ender i skilsmisse.

Sara Skaarup er sexolog og forfatter til bogen ’Kærlighedskontrakten’ om åbne forhold. Hun har selv været i et åbent forhold i 10 år og har længe beskæftiget sig med par, der har valgt en anden løsning end den monogame.

Sexolog Sara Skaarup lever selv i et åbent forhold. Foto: Martin Sylvest Andersen
Sexolog Sara Skaarup lever selv i et åbent forhold. Foto: Martin Sylvest Andersen
Vis mere

Der findes ikke tal på, hvor mange danskere der lever i et åbent forhold, men Sara Skaarups estimat er, at ét ud af 10 par på den ene eller anden måde eksperimenterer med monogamien – vel at mærke i en variant, hvor begge ved det.

»Mange tror, at de ikke kender nogen, der kunne finde på at leve sådan. Men min erfaring er, at der ofte sker en del mere, end man lige regner med, inde hos naboen. Måske eksperimenterer de med en trekant, måske går de i swingerklub, eller også har de givet hinanden udvidede beføjelser til sex med andre,« siger hun.

Flest modne par

Sara Skaarup møder alle grupper, fra ufaglærte til akademikere, i sine konsultationer. Aldersmæssigt er det typisk modne par, der har været sammen længe, som får lyst til at tage monogamien op til revision.

»Helt unge har ofte drømmen om den store, monogame kærlighed i behold, og de kan ikke forholde sig til, hvorfor et åbent forhold skulle være nødvendigt eller en god idé. Men nogle gange er et forhold det muliges kunst, og for nogle kan en åben aftalen være netop det, der gør, at parret kan blive ved at være ærlige over for hinanden.«

Ifølge Sara Skaarup kan det være en god idé at åbne forholdet, hvis man har en historik med at være utro og forelske sig i andre. For så er der en rimelig stor sandsynlighed for, at det sker igen.

»En anden grund kan være, hvis man reelt føler, at man har trang til at prøve noget mere end det, der er muligt inden for parforholdets nuværende rammer. At livet ville gå en forbi uden den mulighed, og det ville tilføre sjov og spænding til begge parter,« siger hun.

Fremsæt ikke krav

Inden man tager snakken med sin partner, anbefaler hun, at man grundigt overvejer, hvad det er, længslen handler om: Om det er muligheden for at være sammen med en bestemt person, at kunne afprøve biseksualitet, hårdere sex eller lignende, der er trækplasteret.

»Det kan være en svær samtale at tage. Derfor er det vigtigt at begynde med at bekræfte hinanden i, hvad det er, man gerne vil bevare med hinanden og forsikre om, at man ikke er på vej ud af forholdet. Lad være med at fremstille det som et krav, men spørg, om partneren kunne have lyst til at udforske og gå på eventyr sammen,« siger hun.

Sara Skaarup og hendes mand tog deres ægteskabsløfte op til revision, fordi de begge havde lyst til mere end hinanden. Det tog mange nætter med rødvin, tårer og drømmesnak, før de blev enige om at tage det første skridt til det, de kalder et dynamisk forhold.

Ikke uden risiko

Ifølge Sara Skaarup er der dog også visse risici, man skal være opmærksom på.

Eksempelvis enighed om, hvad det præcis er, man åbner for i forholdet. Er det forelskelse, kys, knald eller noget helt andet. Derudover er der risiko for, at man bliver jaloux. Det har hun selv prøvet enkelte gange. Så længe man ikke stivner i jalousifølelsen, er den nok ubehagelig, men ikke farlig, mener hun.

»Det er vigtigt, at man ikke fejer jalousien ind under gulvtæppet. Hvis den melder sig på banen, skal man i fællesskab gøre noget ved det. Og faktisk er det ikke alle, der oplever jalousi. Nogle oplever oftere medglæde og glæder sig over, at andre også kan se det fantastiske i den partner, man har valgt. Der er også mennesker, der oplever, at det tænder dem, at deres partner er sammen med andre,« siger hun.