Svenske Liza-Maria Ristrand fortæller om en stigning i antallet af sexafhængige, som vil behandles for afhængigheden, som hun også selv har lidt af.
Svenske Liza-Maria Ristrand fortæller om en stigning i antallet af sexafhængige, som vil behandles for afhængigheden, som hun også selv har lidt af. Foto: Privatfoto

Sexafhængighed er et problem, der er i vækst. Det har Liza-Maria Ristrand mærket på sin egen krop. Hun var i årevis afhængig af sex. Nu er hun kommet ud på den anden side og er begyndt at hjælpe andre med deres afhængighed.

Snart åbner en ny klinik for sexafhængige i Malmø. Det sker som følge af, at klinikken Absolutions, der allerede har en filial i den svenske hovedstad Stockholm, har oplevet et stigende behov blandt sydsvenskere og københavnere for at blive behandlet for sexafhængighed.

Det fortæller 29-årige svenske Liza-Maria Ristrand, der selv var sexafhængig i 13 år.

Andre læser også:

Asylansøgere er chokerede, når de ser måden lokale kvinder går klædt på

Kærestepar dræbte knallertkører: Derfor lod de ham ligge i grøften

På den tid fik hun ødelagt to ægteskaber og mistede sit job. Hun kom selv først ud af afhængigheden, da hun blev klar over, at hun havde et dybereliggende problem. Og det gælder også for andre sexafhængige.

»Mange ved ikke, hvad det vil sige at være sexafhængig. De tror, det bare handler om at være besat af sex. Men hvis man skal forklare det helt enkelt, så betyder det, at man taber sig selv. Man er ikke sig selv, og man gør ekstreme ting i jagten på at blive set og få bekræftelse. Man kan ikke tage ansvar for sig selv og kan ikke opretholde forbindelse med andre mennesker. Det er typisk baseret på traumer i barndommen, som ikke er behandlet. Du lærer at manipulere mennesker i en tidlig alder for at overleve. Og man kan komme så langt ud, at man kan ende med at have sex, også selvom man egentlig ikke ønsker det, for man ved ikke, hvor grænsen går,« forklarer Liza-Maria Ristrand, der selv kender situationen fra sit eget liv.

sexafhængighed...

'Alt handlede om sex'
»Jeg mistede mine ægteskaber og mit job, for jeg gjorde ting, som ikke var gode. Alt handlede om sex,« uddyber Liza-Maria Ristrand.

Efter hun selv kom ud af sexafhængigheden, er hun begyndt at arbejde som kommunikationsmedarbejder og terapeut på sexafhængighedsklinikken Absolutions i Stockholm. Og nu hjælper hun andre med at blive deres sexafhængighed kvit.

Har du været afhængig af sex, så tip BTs journalist Peter på pevo@bt.dk

»For mig har det betydet, at mit liv har ændret sig fuldstændigt. Jeg er et menneske igen og en del af samfundet. Og jeg MÅ ikke bare gøre ting, men har lyst til at gøre ting. Det er bedre for min familie, min mand, mit arbejde og mine venner. Og det er sådan mange har det, når de har været igennem behandlingen,« siger Liza-Maria Ristrand, der selv oplevede at blive afhængig af sex i en ung alder.

RUSSIA-US-SPY-MEDIA-INTERNET

»Efter jeg havde sex for første gang, var det som om et begær satte sig i mig. Hver fyr, jeg mødte, var som en erobring. Jeg jagtede egentlig tryghed, og den troede jeg fandtes i spændingen. Men trygheden forsvandt lige så hurtigt, som jeg fangede den, Jeg var grænseoverskridende mod mig selv og andre uden at forstå hvorfor. Efterfølgende følte jeg mig ækel og fuld af skam, men jeg kunne ikke stoppe. Jeg var besat. Til sidst var der ingen grænser. Jeg havde sex med næsten alle,« har hun tidligere fortalt BT.

En del danske henvendelser
De seneste år har hun arbejdet på Absolutions. Og her har hun oplevet en stigning i antallet af personer, der søger hjælp for sexafhængighed. De seneste år har tallet ligget på omkring 500 om året, men det er på vej opad.

Sex

Samtidig har de fået flere henvendelser fra det sydsvenske og københavnsområdet om at komme i behandling, der indebærer en indledende samtale og efterfølgende gruppesessioner opdelt i køn. Og derfor er det blevet besluttet, at Absolutions fra 8. januar 2016 åbner en afdeling i Malmø. Og de ser ikke ud til at de kommer til at mangle arbejde.

»Vi er klar, og vi har efterhånden fået en del bookinger. Men vi ved selvfølgelig aldrig, hvor mange der kommer. Vi har også fået flere henvendelser fra danskere, som gerne vil i behandling. Både folk, som bor i København og danskere som bor i Sverige,« forklarer Liza-Maria Ristrand, der samtidig fortæller, at der er en lille overvægt i antallet af kvinder, der søger hjælp mod sexafhængighed.

Og det er der en god grund til.

»Jeg vil tro, at der er lige mange mænd og kvinder, som er sexafhængige. Men vi ser en overvægt af kvinder på Absolutions. Og det skyldes nok, at kvinder ikke er bange for at søge hjælp. De snakker med deres veninder om deres problemer, og så bliver de opfordret til at søge hjælp. Det gør mænd ikke,« siger Liza-Maria Ristrand.

Hun opfordrer folk, som mistænker, at de lider af sexafhængighed til at lytte til den podcast om emnet, som Absolutions har på deres hjemmeside.

Hjerne

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.