Foto: Iris/Scanpix

Sex med ægtemanden, en tur på hesteryggen eller bækkenmassage hos lægen har været anbefalede behandlingsmåder i dele af hysteriets lange historie.

Af Videnskab.dk

Du føler dig hysterisk, men hvad er der egentlig i vejen med dig? Er det din livmoder, som er på vandretur rundt i kroppen? Er du blevet forhekset af en troldkone i nabolaget?

Der har været mange meninger om årsagerne til hysteri gennem historien. Men alle har været enige om, at det er en kvindesygdom.

Og i lange perioder har en orgasme været anbefalet behandling, skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor bliver man træt efter en orgasme

Man troede i antikken, at årsagen var, at livmoderen havde løsrevet sig fra sin normale plads og var på vandring rundt i kroppen i sin søgen efter at blive gjort gravid. Ordet ’hysteri’ kommer faktisk fra det græske ord for livmoder.

Både i antikken, og i 1700- og 1800-tallet var man overbevist om, at hysteri var en biologisk, naturlig sygdom, som hovedsageligt var forårsaget af mangel på sex. Gifte kvinder blev anbefalet en tur i høet med manden, mens enker, pebermøer og andre ugifte blev foreskrevet for eksempel en energisk tur på hesteryggen eller ivrig gyngning i en gyngestol.

På et tidspunkt blev det også almindeligt at opsøge en kompetent læge med en rolig hånd, som kunne give ’bækkenmassage’. Og ja, bækkenmassage er akkurat det, som det lyder som.

Læs også på Videnskab.dk: Kvinders nydelse er mere end klitoris

Der er kun lidt, der tyder på, at de behandlede kvinder så på terapien som et overgreb. Tværtimod virker det, som om mange vidste nøjagtigt, hvad der egentlig skete og så på behandlingen som en legitim måde at leve lidt undertrykt seksualitet ud.

Hos lægerne, derimod, blev behandlingen opfattet som en kedelig rutineopgave, som der kun var lidt prestige i. Oveni var det vist svært og tidskrævende at opnå det ønskede resultat.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Skorpioner yngler i Danmark

Forsker: Vægttab får overvægtige til at dø tidligere

Lang penis giver flere orgasmer

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.