Radikal Ungdoms ønske om at lovliggøre ægteskab med mere end én får hård medfart. Men singlekulturen baner vejen, mener Joan Ørting

Et forslag fra Radikal Ungdom om at tillade danskerne at gifte sig med to, såkaldt bigami, vækker forargelse blandt BTs læsere. Folkekirken bliver smadret, lyder det blandt andet. Men dem, der råber højest har flest fantasier, de ønsker at gemme væk, siger sexolog Joan Ørting.

Siden De Radikales ungdomspartis landsformand Ditte Søndergaard fortalte om holdningen til flere ægtemænd eller -koner, har debatten raset på bt.dk. Flere mener, at forslaget er et angreb på danske værdier, andre at forslaget er en skjult leflen for muslimer.

Men også i moderpartiet møder forslaget modstand.

De Radikales ligestillingsordfører, Sofie Carsten Nielsen, siger nemlig til Kristeligt Dagblad, at bigami er en praksis, som udøves i lande med undertrykkende strukturer, der fører til undertrykkelse af kvinder.

Tilladt i England

Men den sammenligning forstår Ditte Søndergaard ikke.

- Vi ønsker ikke, at nogen skal indgå i bigamistisk ægteskab imod deres vilje. Hvorfor skulle det være udansk? Jeg kan ikke forstå argumentet om, at i Danmark er det en mand og en kvinde, der bliver gift, får to børn, en kat og et hus, og så er alt godt. Er det også udansk at være enlig mor eller homoseksuel, spørger Ditte Søndergaard og henviser til, at bigami er tilladt i England og Brasilien.

Bigami er samtidig forbudt i muslimske lande som Tyrkiet og Tunesien.

- Så jeg synes, det er mærkeligt, at det skal lænkes med muslimsk undertrykkelse, siger hun.

Folk skal derfor i princippet kunne gifte sig med flere mænd eller kvinder i kirken, synagogen eller moskéen, mener Ditte Søndergaard, der påpeger, at debatten om homovielser blandt andet viste, at mange ønsker at indgå i forskellige slags familiemønstre.

Og præsterne må snart have fået nok, mener sexolog Joan Ørting, .

- Først skal der være rockkoncerter i kirken, og så skal de homoseksuelle giftes i kirken.

Hun er glad for debatten om flere mænd og koner. For det er stadig svært for mange at acceptere, at man kan have mere end én elsker, selvom det er normalt blandt mange singler, forklarer hun.

Tre elskere

- Dem, der råber højest om kristne værdier og er allermest hellige, er dem, der har flest seksuelle fantasier, som de ønsker at gemme væk, fordi deres moral ikke tillader dem.

- Vi lever i en kristen kultur, hvor et ægteskab bør være mellem en mand og en kvinde, selvom de færreste ægteskaber holder mere end tre, fem eller ti år. For vi går fra det ene forhold til det næste. Samtidig er der kommet en ny singlekultur, hvor mange har to-tre bollevenner eller elskere. Det kan være svært at lægge fra sig, hvis man så kommer ind i et parforhold, siger Joan Ørting, der i en kortere periode selv havde en elsker ved siden af sit ægteskab.

Hun understreger dog, at hun personligt ikke ville giftes med to mænd.